Ромският "Бевърли хилс" край Хасково: Къщи – прогимназии, но пусти

Хубави са ни къщите, но стена хляб не подава, жалват се хората
14 сеп 2016 11:37,
50
Ромският "Бевърли хилс" край Хасково: Къщи – прогимназии, но пусти
По улицата тичат ромски дечица, но не са голи и боси, а чисти и спретнати. Снимка: "Монитор"

"Хубави са ни къщите, но стена хляб не подава. Нито грижа дава, нито можеш да си говориш с нея. Ето на - две къщи имаме една срещу друга. Моята и за децата. Общо 8 етажа. Имам 9 внуци, а от 10 години не съм ги виждала. На единия син семейството е в Гърция, на другия в Холандия. Само по телефона се чуваме. Какво да правя сама в две големи къщи? Освен да полудея от мъка!", пита и си отговаря сама Златка Иванова.

Красиви къщи от два до четири етажа с просторни балкони и сенници се редят по тясна улица с доста понадупчен асфалт. Някои порти и огради са от ковано желязо, керемидите по покривите лъщят, виждат се и соларни панели.

Има домове, облицовани в скъп мрамор, повечето са с топлоизолация, боядисани в бяло, жълто и червено. Има и по-скромни, но от петдесетина къщи само десетина са по-скромни.

По улицата с характерната глъчка тичат няколко ромски дечица. Само че не са голи и боси. Напротив - чисти и спретнати са, а на марковите им дрешки и скъпи велосипеди може да завиди всеки техен връстник.

И това не е снимачната площадка на рекламен клип за малцинствената интеграция, а самата реалност в ромската махала на хасковското село Войводово. И местните, и хасковлии я наричат ромския "Бевърли Хилс".

"Гордеем се, че тези къщи сме ги вдигнали с честен труд и много лишения. Тук всички сме гурбетчии. Животът ни отиде по чужбина. Младите са пръснати по цяла Европа – Гърция, Италия, Холандия, Кипър, Малта, Англия. Тук никой не краде, цигани, турци и българи си държим къщите отключени", казва пред "Монитор" 48-годишният Юлиян.

Той е бил футболист на младини. Завършил е във Войводово 8-и клас, после и техникум в Хасково. Бил в донаборна школа за шофьори и да е зад волана му останал занаят за цял живот. От 19 години живее на гръцкия остров Крит.

"Работя легално, с трудов договор и осигуровки от първия ден. Ако успея да изкарам още 6 години, ще взема гръцка пенсия. Ще се върна да си я харча у дома", мечтае някогашният футболен талант.

"Аз скоро заминавам. Но малкият остава тук, при майка ми. Да учи тук, в България. Аз децата си няма да погърчвам. Обичам си страната, макар че мизерията ни прокуди оттук", казва Юлиян.

Много му било болно, че в България циганин и крадец са синоними.

"Ако бях останал в България никога нямаше да ме пуснат да работя в банка. Ще решат, че ще крада. А на Крит гръцкият ми работодател на третия месец ме остави да се оправям с касата. Даваме коли под наем, в сейфа има хиляди евро, досега един цент не се е загубил", допълва той.

"Като дойде септември и тук остават само старци и деца. Всички други отиват по чужбината, остават къщите, а хората ги няма", казва Радка. 21-годишната жена държи в ръцете си пеленаче.

"Тук съм само защото са ми малки децата. Малко да пораснат и аз ще ходя да търся работа навън. Най-много искам да отида в Англия, дано не са затворили границите дотогава", споделя младата жена.

Във Войводово живеят също българи и турци. Всички уважават местните роми, защото си вадят хляба с честен труд. И натискат мургавите си дечица до ходят на училище. Защото са разбрали, че без образование нямат никакъв шанс.

Във Войводово живеят около 1500 души, като поне 300 от тях са гурбетчии. В селото има детска градина, основно училище, здравен пункт. Селото е само на 7 км от Хасково и всички тук са убедени, че рано или късно ще стане част от града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
анонимен 40 преди 5 години
До анонименгоспожо анонимен годината е вчера а снимката от днес
29
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
браво супер новина от кога е снимката ? и от коя година е новината ?
28
0
 
1
 
! Отговори
неви пука кои съм аз преди 5 години
много сте *** няма как това село да стане част от града как си го представяте би могло да стане но след век можеби незнам не съм господ но щом вие знаете вие сте богове !
27
6
 
16
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
А защо не проверят от къде пари за тези къщи като всичките са на помощи и безработни?Отидете в някое българско село и вижте колко 4 етажни къщи на българи има?
26
8
 
4
 
! Отговори
не мога да разбера? преди 7 години
Защо наричат тези хора ''Роми'' , след като се твърди , че са ''българи''???Роми ли са българите , или *** в България станаха роми ,а българите ---***?
25
4
 
17
 
! Отговори
а доколко са законни преди 7 години
ми е интересно, имат ли нотариален акт за земята? или болшинството са на общинска земя?, план от архитект одобрен от общината?, издадени разрешителни за строеж?, спазени ли са след строежа плановете? или са дигнали още 2 ката-до има? Обикновенни човек се сблъсква с 1001 нормативни глупости за проста кучешка колиба така, че мн. се съмнявам интергираните да не са се възползвали от "правата" си и тук.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато работят и не крадат не пречат на никого, както всеки един без значение какъв е. Я отидете във Видинско да видите какво правят събратята им по къщите и дворовете на хората. Полицията ги е оставила да си крадат на воля. В с.Арчар където има тяхна махала/ромска/, но те са полазили селото има полицаи, но те само си чакат заплатата и хич не се занимават да пазят.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
8,3 млн. лева е оборотът на телефонните измамници за 5 години
22
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на тия им пожелавам да са им все толкова празни къщите без значение какви са причините xD
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Bobне се пъни толкова, няма как да си бачакал 20 години точно там и да не можеш да си позволиш къща в махалата на това Хасковско село.тя няма как да струва повече от 100 000 лева с все имота, а да не можеш да заделиш толкова за 20 години гурбет точно в Норвегия (или където си бил), трябва да си голям разсипник. Точно шофьорите взимат и повече, а не харчат почти нищо, щото не им остава време за това.
20
2
 
32
 
! Отговори
НИКОЛАЙ преди 7 години
ЧЕСТЕН ТРУД И ПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ!!!!!ТАКА СЕ СТРОЯТ ПАЛАТИ
19
1
 
21
 
! Отговори
гарантирано преди 7 години
Сега боче като прочете статията,ще се изтъпани и ще каже че всичко това е благодарение на него.
18
9
 
37
 
! Отговори
Bob преди 7 години
Аз съм работил над 20 години в Скандинавието и нямам такава къща!!!Не ми говорете глупости,че шофьор на камион може да спести за 4 месеца 10к евро и да си отглежда родата тук!Пълни глупости!норвежците бачкат за 3к на месец и нищо не могат да спестят та камо ли български шофьор!!!Писания на хора никога не работили в чужбина!
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не могат да имат такива къщи, викаш... Абе, човеко, ти на кой свят живееш? Един от комшиите ми е бивш тираджия, работеше в Португалия. Ако видиш каква къща има, ще ти падне шапката. Взима и португалска пенсия и си живее живота, не седи като теб да разправя как "не може". :D
16
5
 
51
 
! Отговори
Ромама преди 7 години
Има роми, които си докарват добри доходи в чужбина от просия, проституция, кражби и измами. Има и роми, които работят в чужбина в строителството, селското стопанство и др. и припечелват почтено. А дано да са от вторите!Но разказът, че гъркът му връчил касата, не е достоверен.
15
12
 
11
 
! Отговори
! до 16 преди 7 години
Ти май не си наясно колко печелят останалите народи по света......давам ти пример - професионален шофьор на камион в чужбина за 4-5 месеца спестява над 10 000 евро като през това време отглежда и роднините си в България, както и себе си. А в действителност те, заедно с поляци и румънци са най-мразените от своите западни колеги......защото са най-евтината работна ръка в занаята. Яд те е, че е *** и има къща за 200 000 евро, но като гледам останалите жители на селото нямат никакви забележки
14
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано поне да правят много деца, че България си изчезна.
13
9
 
2
 
! Отговори
! преди 7 години
Отделно вече на всички е ясно, че тълпата има собствен ритъм на живот, интелект и т.н....Това явление се наблюдава както в природата (големите миграции, огромните рибни пасажи) така и сред хората ( митинги, футболни агитки, гета...). Реално съществото в тълпата няма собствени мисли и разсъдък, то е влачено от настроенията на масата. А иначе по темата - хора се делят на добри и лоши, на достойни и жалки. И...прочетете Левски поне веднъж....за да знаете какви са били идеалите за "свята република"!
12
8
 
37
 
! Отговори
Образовани преди 7 години
високоплатени българи в страната и чужбина НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ С ЧЕСТНО ЗАРАБОТЕНИТЕ ПАРИ да имат подобни къщи! Как хора без образование и професия ще го постигнат? С традиционните за тях кражби, измами, грабежи, джебчийства, телефонни измами по света и у нас! ЕТО ТЯХНАТА ЕДИНСТВЕНА ПЕЧЕЛИВША ПРОФЕСИЯ! Със сигурност, ако се потърсят доходите им, такива няма да има, децата им със сигурност получават ДЕТСКИ и СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, ОТ КАКВИТО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРЧЕТАТА СА ЛИШЕНИ!
11
2
 
8
 
! Отговори
бритиш комунизъм преди 7 години
Така е цоциалитите са в англия , там са парите в острова , че и цоциални домове дават , британците са построили комунизма , малко са бутат с новите цоциални африканци ама така е ....