82 г. по-късно: Без школски звънец в поредното българско село

Последният директор на школото в с. Недан сложи катинара му
Обновена: 15 сеп 2016 09:16 | 15 сеп 2016 08:57,
150
82 г. по-късно: Без школски звънец в поредното българско село
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Колко хубава беше тази класна стая"

"За нашето училище стана най-лошото - закри се"

"Благодарение на училището - всичко може да се постигне. Без училище - всичко си заминава"

Това е една история за бавната разруха в родното образование разказва Bulgaria ON AIR. Главните герои в нея са обикновени хора, отдали се на едно училище. Училище, в което за пръв път след 82 години, звънец вече няма да бие. Добре дошли в с. Недан - поредното село, в което времето спира, а класните стаи остават в историята.

35 години от живота на Евгени Александров преминават в училище "Христо Ботев". Той е последният директор тук и получава най-тежката задача - да заключи вратите на родното си школо.

"Много е тежко да се случи на мен. Аз да затворя родното си училище. Случи се така, че много намаляха децата и не можехме да формираме дори маломерни паралелки", разказа Александров.

Затова Общинското решение е от 1 септември училището в село Недан да остане в историята.

"Просто очаквахме...дали ще бъде тази или другата година, защото децата ни напуснаха не само Недан, но и пределите на България. Имаше родители, чиито деца учат, по една или друга причина през годините, в съседния град - Павликени. "А, какво ще стане, ако върнем децата си в Недан, господине" - Викам: "Късно е", посочи Александров.

"Не бях идвал от няколко дни, нали стана дума кога идвах за последно, откакто съм предал. Неприятно усещане, че отварям една тиха и пуста сграда", заяви той.

Шокът от празните стаи е голям и за Димитрина Недкова. 20 години тя е била начело на училището в Недан, а сега не може да понесе, че вижда с очите си неговата разруха.

"Мъчно ми е много, че няма да има училище, защото там, където няма училище, няма и село", каза Недкова.

През последните 31 години 15-септември е празник и за Боян Боянов. Днес пенсионираният учител по български език и литература не крие огорчението си, че някой е допуснал училища да затварят врати.

"Имаше едно стихотворение, наречено "Каменарче". Там то разрушаваше скалите, за да построи нов път в тези канари. За съжаление сега няма каменарчета. Няма кой да върти чука", заяви Боянов.

"Младите хора са в цяла Европа - Холандия, Германия, Швеция. Предполагам, че ще се върнат."

"Тази голяма сграда, която е построена с единствената цел да бъде училище, аз не виждам какво може да се случи, освен да се разруши", коментира Александров.

"Хората, които са го строили през 34-та - 36-та година през миналия век, ако сега го видят в какво състояние е, ще потънат два пъти по-дълбоко в гроба... Докъде я докарахме", чуди се Боянов.

И така, след 82 години история и над 320 ученика, половин век по-късно равносметката в село Недан е тъжна. Малко над 1000 жители, 1 първокласник и затворено училище. Съдбата на школото тук е ясна - ако не намери своя купувач, ще е поредното училище, което ще тъне в разруха.

Вижте целия репортаж на Bulgaria ON AIR:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки който е служил на границата знае, че се предупреждаваше 3 пъти, извършваше се предупредителен изстрел във въздуха и едва тогава се стреляше на месо. Тези които са били застреляни на границата са единици и това са били криминални престъпници, убийци които в България със сигурност ги е чакало смъртно налазание.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 месеца? Хахахаххаа... Това в клуба на Младежкото БСП ли ви го разказаха...
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо да не издават визи, като комунистите пускаха само проверени хора, бе :D Ти такъв как ще го пуснеш ей-така :DНищо, давай, ще попишем с теб още малко, белким изкараш надника :D
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 80Да, това беше въпросът, да минеш границата. Само че там просто те разстрелваха.Какво ще стане днес ако българин се опита да мине нелегално границата на САЩ или Канада - ще го пуснат ли граничната охрана или ще го разстрелят?
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 93Кого лъжеш другарю? Децата ли? Кой? Само комунистите да разрешат. Е да обаче те не разрешаваха на никой, освен на великите вождове и техните семейства.А запада пускаше ли свободно българи, или? Щом само комунистите е трябвало да разрешат, защо западните посолства издаваха визи преди 89та година?
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
97, ти май не четеш какво ти пишат, а си караш по опорните точки :DТеб, ако те спрат на входа на СГС и ти поискат личната карта, това наранява ли ти правото на свободен достъп?
66
2
 
1
 
! Отговори
До Другаре 85 преди 7 години
На другарете реалните факти не им понасят затова цъкат минусчета. Те са свикнали да си живеят със соц заблудите и лъжи.
65
2
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 7 години
Да, това беше въпросът, да минеш границата. Само че там просто те разстрелваха. А на семействата на тия, дето са избягали им се стъжваше живота. Майка ми имаше братовчед, който избяга в Германия. Чичото ходеше на разпит по 4 пъти в седмицата и цялото семейство беше под наблюдение. Уволниха ги дисциплинарно, всичките. Накрая германската полиция намерила братовчедът в жилището му в Германия застрелян в главата, без да липсва нищо. родната милиция само извести семейството, без подробности.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почваш да загряваш. Въпросът е как се получава, кои го получават, пък после и паспорт да ти издадат, пък и за колко време (щото не бяха по 5 г.). Още малко напън и ще схванеш същността на нещата.А защо западните посолства в София издаваха визи, след като е било достатъчно само комунистите да ти разрешат да излезеш на запад, и от там нататък с български паспорт може да си пътуваш свободно в западна Европа преди 89та година?
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А днес може ли да се пътува свободно за САЩ и Канада? Какво ще стане с българин който се добере по някакъв начин и се опита да пресече границата на САЩ или Канада, и не се подчини на предупрежденията на граничната охрана - ще го застрелят ли американците или ще го пуснат да влезе?
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Достатъчно е било само разрешение, за да излезеш..."Почваш да загряваш. Въпросът е как се получава, кои го получават, пък после и паспорт да ти издадат, пък и за колко време (щото не бяха по 5 г.). Още малко напън и ще схванеш същността на нещата.
61
2
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 88: Остава да напишеш, и че "комунизма" е закрил училището. Стига глупости. Мислех да напиша нещо повече, но наистина няма смисъл да се коментират такива празнословия.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
90, почваш да говориш наивни неща. За теб какво означава "свободен достъп"? Влизаш и никой не ти иска нито лична карта, нито нищо? Че те в СГС при влизане те проверяват, даже на скенер... За САЩ си крайно неправ. Даже наскоро една компания обяви, че ще пуска директни полети София - East Coast.
59
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми защо преди 89та западните посолства в София издаваха визи за българите желаещи да пътуват на запад, след като запада свободно е пускал бългрите? Достгатъчно е било само разрешение от комунистите да излезеш, после с български паспорт може да си пътуваш в цяла западна европа без проблем преди 89та - никой няма да те спре.
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анонимен, не знам какво се опитваш да докажеш, но не можеш да сравняваш сега с тогава.Сега мога да си взема един паспорт и има един куп страни, в които мога да пътувам без виза. Кои са, можеш да видиш в Уики. Тогава, за да пътувам на Запад, трябваше да имам сериозни протекции :DИ, да, кльонове, минни полета и кучета имаше само по границите на миролюбивия Варшавски договор, включително нашата. Сигурно, за да спираме наплива отвън :D
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен82, аз не знам да ни е спирал.Това, че ти не знаеш, не означава, че на Западът свободно ни е пускал преди 89та. Те и сега не ни пускат свободно, а до 2 години Англия ще въведе визи за България и ще бие шута на българите които са там. А за САЩ дори и сега е забранено на българи да пътуват и не ги пускат.
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А днес след 27 години евроатлантизъм и като членове на ЕС как се пътува за САЩ и Канада, пускат ли всеки или на 17% българи ударят теслата като кандидатстват за визи, въпреки че САЩ има договор за безвизов режим с ЕС?
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
82, аз не знам да ни е спирал. Лошото е, че ако отидеш там, без да са ти разрешили ***, ставаш невъзвращенец. С всички последствия за роднините ти, останали тук.
54
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 78Хайде стига си писал глупости! Въпроса беше да минаш границата, няма случай на върнат българин избягал от комунизма.Защо предо 89та и на западните граници имаше паспортни проверки за българи? Щом не са връщали никой от България, защо проверяваха а не пускаха всеки който идва от България и по-някакъв начин се е добрал до запада, а само тези които са получили визи от съответното посолство в София?
53
6
 
1
 
! Отговори
Другаре преди 7 години
Сърдете се на бай Горби, който като видя че вие цоцате почти без пари от ресурсите на Русия, а руснаците карат на купонна система, реши да ви затвори кранчето и да ви остави сами да се оправяте. Вместо знамето на НАТО и ЕС трябваше да изгорите портрета на Горбачов.