82 г. по-късно: Без школски звънец в поредното българско село

Последният директор на школото в с. Недан сложи катинара му
Обновена: 15 сеп 2016 09:16 | 15 сеп 2016 08:57,
150
82 г. по-късно: Без школски звънец в поредното българско село
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Колко хубава беше тази класна стая"

"За нашето училище стана най-лошото - закри се"

"Благодарение на училището - всичко може да се постигне. Без училище - всичко си заминава"

Това е една история за бавната разруха в родното образование разказва Bulgaria ON AIR. Главните герои в нея са обикновени хора, отдали се на едно училище. Училище, в което за пръв път след 82 години, звънец вече няма да бие. Добре дошли в с. Недан - поредното село, в което времето спира, а класните стаи остават в историята.

35 години от живота на Евгени Александров преминават в училище "Христо Ботев". Той е последният директор тук и получава най-тежката задача - да заключи вратите на родното си школо.

"Много е тежко да се случи на мен. Аз да затворя родното си училище. Случи се така, че много намаляха децата и не можехме да формираме дори маломерни паралелки", разказа Александров.

Затова Общинското решение е от 1 септември училището в село Недан да остане в историята.

"Просто очаквахме...дали ще бъде тази или другата година, защото децата ни напуснаха не само Недан, но и пределите на България. Имаше родители, чиито деца учат, по една или друга причина през годините, в съседния град - Павликени. "А, какво ще стане, ако върнем децата си в Недан, господине" - Викам: "Късно е", посочи Александров.

"Не бях идвал от няколко дни, нали стана дума кога идвах за последно, откакто съм предал. Неприятно усещане, че отварям една тиха и пуста сграда", заяви той.

Шокът от празните стаи е голям и за Димитрина Недкова. 20 години тя е била начело на училището в Недан, а сега не може да понесе, че вижда с очите си неговата разруха.

"Мъчно ми е много, че няма да има училище, защото там, където няма училище, няма и село", каза Недкова.

През последните 31 години 15-септември е празник и за Боян Боянов. Днес пенсионираният учител по български език и литература не крие огорчението си, че някой е допуснал училища да затварят врати.

"Имаше едно стихотворение, наречено "Каменарче". Там то разрушаваше скалите, за да построи нов път в тези канари. За съжаление сега няма каменарчета. Няма кой да върти чука", заяви Боянов.

"Младите хора са в цяла Европа - Холандия, Германия, Швеция. Предполагам, че ще се върнат."

"Тази голяма сграда, която е построена с единствената цел да бъде училище, аз не виждам какво може да се случи, освен да се разруши", коментира Александров.

"Хората, които са го строили през 34-та - 36-та година през миналия век, ако сега го видят в какво състояние е, ще потънат два пъти по-дълбоко в гроба... Докъде я докарахме", чуди се Боянов.

И така, след 82 години история и над 320 ученика, половин век по-късно равносметката в село Недан е тъжна. Малко над 1000 жители, 1 първокласник и затворено училище. Съдбата на школото тук е ясна - ако не намери своя купувач, ще е поредното училище, което ще тъне в разруха.

Вижте целия репортаж на Bulgaria ON AIR:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
3
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 7 години
25 ГОДИНИ ГЕНОЦИД
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако всичко си беше минало по етапния ред, това училище още щеше да си е живо.Но комунистите решиха да правят тежка индустрия, да бутат хората от селата в градовете изкуствено и естественият ход на миграцията село-град беше непоправимо увреден.
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕ, дори Западът да те пуска, какво от това, като твоите не ти дават да излезеш?А западът пускаше ли ни?
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дядо ми беше на ръководен пост в едно предприятие, но, понеже не беше член на БКП, го пускаха само в соцлагера на командировки. На Запад не можело, трябва да си член на БКП.Е, дори Западът да те пуска, какво от това, като твоите не ти дават да излезеш? :DПосле направиха с баба ми екскурзия - само из соцлагера. На Запад - не може.А и паспортите са били уникални тогава.
48
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТи май не си живял по времето на социализма? Можеше да се пътува само в соцлагера и то, ако нямаш петна в биографията си, а за Запада, забрави изобщо! Социализмът направи най-голямото зло на народа ни - отучи го да работи!!!A по времето на социализма границите на Запада бяха ли отворени за българи, или и те не ни пускаха. Какво щеше да стане ако комунистите бяха отворили грниците както направи Кастро в Куба през 70те - щяха да ни проемат с отворени обятия?
47
7
 
8
 
! Отговори
Че преди 7 години
България си отива ... бавно, но безвъзвратно ... Една достойна , развита държава ... беше убита от "демокрацията" в името на "капитала" ...:(((
46
2
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Коментар 73 е мой, забравих да си изпиша ника, извинете ме!
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 59Ти май не си живял по времето на социализма? Можеше да се пътува само в соцлагера и то, ако нямаш петна в биографията си, а за Запада, забрави изобщо! Социализмът направи най-голямото зло на народа ни - отучи го да работи!!!
44
4
 
3
 
! Отговори
до 69 преди 7 години
Ами *** в това село, прави деца и не философствай. *** не щеш, нали?
43
5
 
0
 
! Отговори
make преди 7 години
манете го даскалото я се изучих у оремакоимам проесорска титла по дегустация на вино и ракия
42
6
 
3
 
! Отговори
Брадван преди 7 години
И империите на инките и маите са изчезнали , но те не се оплакват. Всяко начало си има и край. За това училище е дошъл сега, но това не е края на света.
41
7
 
3
 
! Отговори
НАТО-веца Радев преди 7 години
това е следвстие от българо-съветската дружба .....
40
4
 
6
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Много тъжно наистина. Но я се замислете като родители - как ще осигурите добър живот на децата с, живеейки на село? С какви пари ще ги гледате достойно? А какви учители ще ги обучават и развиват в това село?Побачкайте в града, развийте се, спестете някой лев, запишете детето в хубаво училище, пратете го на уроци. Като дойде времето купете една къщичка на село и го пращайте цяло лято там. Е ако сте непрокопсан мрънкач, и на село и в града - се тая
39
2
 
1
 
! Отговори
? преди 7 години
Ето това е мъка! Вместо да дават пари за развитие и европейски деца, *** от Европа викат мигранти от Азия и Африка. Е, хак да ни е! При нас, българите, драмата е от мързел и безхаберие. Нали знаете - като си *** е като да си умрял. Другите страдат, ти не разбираш. Но всички коренни жители на Европа просто я погребват. А политиците кътат кинти за черни дни. Но....все пак вината е у нас.
38
4
 
12
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Тъжно е! Според мен главната причина за това носят всички управляващи, от началото на прехода до сега! Единствено държавата има инструменти да задържи хората по родните им места и когато тези инструменти не се използват, резултатите са ето такива...
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Границите на Зпада бяха отворени комунисте. И ти много добре го знаеш. Но границите на концлагера "България" бяха затворени и то с телени бодливи мрежи.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средната заплата в Русия е по-ниска от средната заплата в България - 600 лв. За България е 800 лв.Средната заплата за Москва е 2500 лв. Средната заплата за Пербург е 1500 лв. И вече в провинцията са на изпарения. Само северните райони са изключение, там се плаща много, заради лошите условия.
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рано или късно ще се оцени реалноп реалната българска история. А не сега червените тролеи да ми лъжат по форумите.Абе платени лакеи на червените *** заради вас загива Родината.
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 1944 г. се провежда геноцид над българите. И той си продължава. Затова всички бягат на Запад.Дето имаше един виц по ремето на комунизма:"Защо са затворени границите?Ами защото ще останат в България само двама души - Лили и Тошо."
33
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам смисъл от образование особено за по бедните слоеве българи. 5-6 клас им стига. Вече елита трябва да учи в качествени уни верситети и там да се съсредоточат парите. Правителството върви в правилна посока!