82 г. по-късно: Без школски звънец в поредното българско село

Последният директор на школото в с. Недан сложи катинара му
Обновена: 15 сеп 2016 09:16 | 15 сеп 2016 08:57,
150
82 г. по-късно: Без школски звънец в поредното българско село
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Колко хубава беше тази класна стая"

"За нашето училище стана най-лошото - закри се"

"Благодарение на училището - всичко може да се постигне. Без училище - всичко си заминава"

Това е една история за бавната разруха в родното образование разказва Bulgaria ON AIR. Главните герои в нея са обикновени хора, отдали се на едно училище. Училище, в което за пръв път след 82 години, звънец вече няма да бие. Добре дошли в с. Недан - поредното село, в което времето спира, а класните стаи остават в историята.

35 години от живота на Евгени Александров преминават в училище "Христо Ботев". Той е последният директор тук и получава най-тежката задача - да заключи вратите на родното си школо.

"Много е тежко да се случи на мен. Аз да затворя родното си училище. Случи се така, че много намаляха децата и не можехме да формираме дори маломерни паралелки", разказа Александров.

Затова Общинското решение е от 1 септември училището в село Недан да остане в историята.

"Просто очаквахме...дали ще бъде тази или другата година, защото децата ни напуснаха не само Недан, но и пределите на България. Имаше родители, чиито деца учат, по една или друга причина през годините, в съседния град - Павликени. "А, какво ще стане, ако върнем децата си в Недан, господине" - Викам: "Късно е", посочи Александров.

"Не бях идвал от няколко дни, нали стана дума кога идвах за последно, откакто съм предал. Неприятно усещане, че отварям една тиха и пуста сграда", заяви той.

Шокът от празните стаи е голям и за Димитрина Недкова. 20 години тя е била начело на училището в Недан, а сега не може да понесе, че вижда с очите си неговата разруха.

"Мъчно ми е много, че няма да има училище, защото там, където няма училище, няма и село", каза Недкова.

През последните 31 години 15-септември е празник и за Боян Боянов. Днес пенсионираният учител по български език и литература не крие огорчението си, че някой е допуснал училища да затварят врати.

"Имаше едно стихотворение, наречено "Каменарче". Там то разрушаваше скалите, за да построи нов път в тези канари. За съжаление сега няма каменарчета. Няма кой да върти чука", заяви Боянов.

"Младите хора са в цяла Европа - Холандия, Германия, Швеция. Предполагам, че ще се върнат."

"Тази голяма сграда, която е построена с единствената цел да бъде училище, аз не виждам какво може да се случи, освен да се разруши", коментира Александров.

"Хората, които са го строили през 34-та - 36-та година през миналия век, ако сега го видят в какво състояние е, ще потънат два пъти по-дълбоко в гроба... Докъде я докарахме", чуди се Боянов.

И така, след 82 години история и над 320 ученика, половин век по-късно равносметката в село Недан е тъжна. Малко над 1000 жители, 1 първокласник и затворено училище. Съдбата на школото тук е ясна - ако не намери своя купувач, ще е поредното училище, което ще тъне в разруха.

Вижте целия репортаж на Bulgaria ON AIR:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
2
 
! Отговори
БХК преди 7 години
БХК,това е хубава новина.Трябва повече училища да се затворят.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Заселване на бежанци, друго спасение няма.Освен това, това са естествени процеси на замяна на лошокачествените народи с по-качествени."В момента няма качествени бежанци, има само долнопробни ислямско-арабски ***, които не са в състояние да поддържат държава.
30
10
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
до 30Русия е на светлинни години пред евроатлантическа България !Там има култура ! Стотици театри има само в Москва.Руската държава набляга на образованието. Тя разчита на създаване на собствени умове, а не краде такива от цял свят като Америка.И не пишете глупости, че комунизма бил виновен. По време на комунизма имахме блестяща образователна система. Факт !
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заселване на бежанци, друго спасение няма.Освен това, това са естествени процеси на замяна на лошокачествените народи с по-качествени. Няма да сме първите, нито последните.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква демокрация е тука?Червен фашизъм.Глад и мизерия.Комунистически заплати.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То изпразването на селата се започна след 1944 г. с обезземляването. За какво да рабориш за "партията" (БКП). Животни нямаш, земя нямаш, я по-добре в града в панелката.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой пък би купил сградата- там не става нито за мол, нито за хотел, ясна е съдбата , жалко!
25
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами никъде го няма това в посткомунистическите държави, само в България. Румъния и тя дърпа да се измъкне от калта на комунизма. Само тук има съжаляваши за червената чума. Тя и ще убие България. Като искате комунизъм, ето ви, България загива. Вие вместо да умрете на въжето умира България.Комунизмът е проклет, всичко комунистическо е обречено на гибел.Другите държави се разграничиха от червената секта и сега просперират.А тук? Гея, Алкохолика, Луканков, Виденофф, Орехофски, ***...Народе!
24
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изчезва пркаженото племе.... Изчезва...Няма да липсва на никого.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората не искат да живеят по селата дори да има "работа". Живота е в градовете както и възможностите за развитие. Като искате селата да са добре вдигайте си чукувете и отивайте да гледате овце и домати. Ама не ви стиска нали.
22
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 29Понеже Русия е във възход всички имигрираха там нали? Смешен.
21
5
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Защо са ни училища ?На тази евроатлантическа власт и трябват прости хора !
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така, България вече не е едно огромно село което да храни русия както беше едно време. Нещата се променят, хората нямат какво да правят по селата вече, 21 век сме.
19
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комаризъм о посткомаризъм затриха България.
18
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечтата ми е такива села да се заселят бежанци, да доведат роднините си, да се женят за българки....Да има живот.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не се наливаха средства само в няколко големи общини, а се развиваха всички райони - нямаше да се преселват хората към София и нямаше да се закриват училища... А сега градовете стават ненормално големи и се пукат по шевовете ясли, градини и училища, а в малките населени места пустеят и се рушат.
16
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
16-ти, какво да правят управляващите? Да ги осеменяват ли там, че да има деца?
15
3
 
13
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Към jhh: в статията не е уточнено, но може би става въпрос за това 320 ученика едновременно да са учили в училището.Тъжна история. Няма значение дали в с. Недан е пълно с ***, това е действителността в цяла България. Докато политиката ни е такава наведена, доходите са такива мизерни, а перспективите никакви- ще е така. След някоя и друга година ще е късно за каквито и да било действия.Ето и днес четохме новината как ЕС иска да ни ограничи добива на мляко. Някой с "т0пки" начело ни трябва.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде отиде онова когато учителят влиза, а дежурния на дъската извиква на съучениците си: Клас стани! Клас мирно! Учителя влиза и казва : Свободно!Къде е? Вие за селското училище сте се завайкали...
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недан и региона е пълен с *** и какво от това? Нали трябва да учат, за да станах хора. Без училище няма как да се случи. Наистина много жалко, че толкова голямо училище затваря. До 1-2 г. 0рките ще го обезкостят...