82 г. по-късно: Без школски звънец в поредното българско село

Последният директор на школото в с. Недан сложи катинара му
Обновена: 15 сеп 2016 09:16 | 15 сеп 2016 08:57,
150
82 г. по-късно: Без школски звънец в поредното българско село
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Колко хубава беше тази класна стая"

"За нашето училище стана най-лошото - закри се"

"Благодарение на училището - всичко може да се постигне. Без училище - всичко си заминава"

Това е една история за бавната разруха в родното образование разказва Bulgaria ON AIR. Главните герои в нея са обикновени хора, отдали се на едно училище. Училище, в което за пръв път след 82 години, звънец вече няма да бие. Добре дошли в с. Недан - поредното село, в което времето спира, а класните стаи остават в историята.

35 години от живота на Евгени Александров преминават в училище "Христо Ботев". Той е последният директор тук и получава най-тежката задача - да заключи вратите на родното си школо.

"Много е тежко да се случи на мен. Аз да затворя родното си училище. Случи се така, че много намаляха децата и не можехме да формираме дори маломерни паралелки", разказа Александров.

Затова Общинското решение е от 1 септември училището в село Недан да остане в историята.

"Просто очаквахме...дали ще бъде тази или другата година, защото децата ни напуснаха не само Недан, но и пределите на България. Имаше родители, чиито деца учат, по една или друга причина през годините, в съседния град - Павликени. "А, какво ще стане, ако върнем децата си в Недан, господине" - Викам: "Късно е", посочи Александров.

"Не бях идвал от няколко дни, нали стана дума кога идвах за последно, откакто съм предал. Неприятно усещане, че отварям една тиха и пуста сграда", заяви той.

Шокът от празните стаи е голям и за Димитрина Недкова. 20 години тя е била начело на училището в Недан, а сега не може да понесе, че вижда с очите си неговата разруха.

"Мъчно ми е много, че няма да има училище, защото там, където няма училище, няма и село", каза Недкова.

През последните 31 години 15-септември е празник и за Боян Боянов. Днес пенсионираният учител по български език и литература не крие огорчението си, че някой е допуснал училища да затварят врати.

"Имаше едно стихотворение, наречено "Каменарче". Там то разрушаваше скалите, за да построи нов път в тези канари. За съжаление сега няма каменарчета. Няма кой да върти чука", заяви Боянов.

"Младите хора са в цяла Европа - Холандия, Германия, Швеция. Предполагам, че ще се върнат."

"Тази голяма сграда, която е построена с единствената цел да бъде училище, аз не виждам какво може да се случи, освен да се разруши", коментира Александров.

"Хората, които са го строили през 34-та - 36-та година през миналия век, ако сега го видят в какво състояние е, ще потънат два пъти по-дълбоко в гроба... Докъде я докарахме", чуди се Боянов.

И така, след 82 години история и над 320 ученика, половин век по-късно равносметката в село Недан е тъжна. Малко над 1000 жители, 1 първокласник и затворено училище. Съдбата на школото тук е ясна - ако не намери своя купувач, ще е поредното училище, което ще тъне в разруха.

Вижте целия репортаж на Bulgaria ON AIR:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Който затваря училища, ще отваря затвори!" - Виктор Юго. Управляващите България са отговорни за това положение и не трябва да го забравяме. Лека по-лека и държавата ще я закрият. Въпроса е ние къде сме и какво правим? Защо го позволяваме? Или сме "масови" революционери на ракия и салата?!?, които в скоро време и тях няма да има... Къде сме?
11
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Няма страшно. Скоро ще имаме достатъчно бежанци и ***, за да попълним празните класни стаи. След 25 години демокрация, България е на път да изчезне.
10
3
 
17
 
! Отговори
jhh преди 7 години
Постоянно се говори за демографския срив, а някои си мислят, че е шега. Това видео показва на практика какво означава обезлюдяване, а не разните статистики. Ще започват да липсва и работна ръка и квалифицирани кадри, но кой ще обвинят хората след 10 години? Държавните институции гледат да се вмъкнат в годишния бюджет и никой не гледа дори 5 години напред. Хората загубиха и последния лост, с който могат да контролират политиците - изборите.Учудва ме, че за 82г. са 320 ученика-това прави 4 на год
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъжно нещо е затвореното училище. Няма деца, няма млади хора...Наскоро мои близки заминаха със зелени карти за Канада. И 2 деца с тях.Преди няколко години други приятели заминаха за САЩ пак със зелена карта -имат 3 деца.
8
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На българите училища не ни трябват.
7
3
 
18
 
! Отговори
Глобалист преди 7 години
Няма страшно ! Студени северни страни, като Холандия, Полша, Унгария произвеждат чушки и домати и ги продават из Европа. Няма празно пространство
6
3
 
32
 
! Отговори
Нищо чудно! преди 7 години
Колкото тиквите стават по-големи - толкова училищата стават по-малко!
5
3
 
41
 
! Отговори
ами преди 7 години
Един старец ми беше казалсело без фурна и училище,огън да го гори!Но всъщност нали това е целтапрогонване на младите и унищожаване на образованието.......
4
5
 
29
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Обяснението е простичко - от времето на гранде индустриализацията, кога Софето от 450 000 за има няма 20 години стига над милион, подобно и във Варна, Бургас и Пловдив, по селата останаха само бабите и дядовците на такива като мен, а техните деца бяха дръпнати в Люлин, Младост и Обеля да копат канали и метра. Ей го резултатът. Единственото спасение на селата е след време кога се пенсионираме да предпочетем да живеем там, а не в града. Така и вероятно ще става
3
3
 
18
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 7 години
Тъжно.Това е съдбата на много български училища.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До '.[А,какво предлагаш?
1
5
 
10
 
! Отговори
'.[ преди 7 години
Нямам думи