82 г. по-късно: Без школски звънец в поредното българско село

Последният директор на школото в с. Недан сложи катинара му
Обновена: 15 сеп 2016 09:16 | 15 сеп 2016 08:57,
150
82 г. по-късно: Без школски звънец в поредното българско село
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Колко хубава беше тази класна стая"

"За нашето училище стана най-лошото - закри се"

"Благодарение на училището - всичко може да се постигне. Без училище - всичко си заминава"

Това е една история за бавната разруха в родното образование разказва Bulgaria ON AIR. Главните герои в нея са обикновени хора, отдали се на едно училище. Училище, в което за пръв път след 82 години, звънец вече няма да бие. Добре дошли в с. Недан - поредното село, в което времето спира, а класните стаи остават в историята.

35 години от живота на Евгени Александров преминават в училище "Христо Ботев". Той е последният директор тук и получава най-тежката задача - да заключи вратите на родното си школо.

"Много е тежко да се случи на мен. Аз да затворя родното си училище. Случи се така, че много намаляха децата и не можехме да формираме дори маломерни паралелки", разказа Александров.

Затова Общинското решение е от 1 септември училището в село Недан да остане в историята.

"Просто очаквахме...дали ще бъде тази или другата година, защото децата ни напуснаха не само Недан, но и пределите на България. Имаше родители, чиито деца учат, по една или друга причина през годините, в съседния град - Павликени. "А, какво ще стане, ако върнем децата си в Недан, господине" - Викам: "Късно е", посочи Александров.

"Не бях идвал от няколко дни, нали стана дума кога идвах за последно, откакто съм предал. Неприятно усещане, че отварям една тиха и пуста сграда", заяви той.

Шокът от празните стаи е голям и за Димитрина Недкова. 20 години тя е била начело на училището в Недан, а сега не може да понесе, че вижда с очите си неговата разруха.

"Мъчно ми е много, че няма да има училище, защото там, където няма училище, няма и село", каза Недкова.

През последните 31 години 15-септември е празник и за Боян Боянов. Днес пенсионираният учител по български език и литература не крие огорчението си, че някой е допуснал училища да затварят врати.

"Имаше едно стихотворение, наречено "Каменарче". Там то разрушаваше скалите, за да построи нов път в тези канари. За съжаление сега няма каменарчета. Няма кой да върти чука", заяви Боянов.

"Младите хора са в цяла Европа - Холандия, Германия, Швеция. Предполагам, че ще се върнат."

"Тази голяма сграда, която е построена с единствената цел да бъде училище, аз не виждам какво може да се случи, освен да се разруши", коментира Александров.

"Хората, които са го строили през 34-та - 36-та година през миналия век, ако сега го видят в какво състояние е, ще потънат два пъти по-дълбоко в гроба... Докъде я докарахме", чуди се Боянов.

И така, след 82 години история и над 320 ученика, половин век по-късно равносметката в село Недан е тъжна. Малко над 1000 жители, 1 първокласник и затворено училище. Съдбата на школото тук е ясна - ако не намери своя купувач, ще е поредното училище, което ще тъне в разруха.

Вижте целия репортаж на Bulgaria ON AIR:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
12
 
! Отговори
До 142 преди 7 години
Човече лекувай се. Училищата се затварят през времето на "демокрацията".
91
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо неможе да ме учуди. 26 години всичко тъне в разруха и унищожение. Според плана ранът още през 2000-та година от българия трябваше да останат само кожа и кости. Всеки ден пътувам по цяла българия и виждам разрухата която цари навсякъде. Запустели селца и градчета в които се виждат само каруците на шведите които опоскват това което е останало.Затова не се учудвам на поредното село в което е настъпила разрухата и унищожението. Продължавайте да гласувате и качвайте на власт едни същи селенжъри
90
4
 
17
 
! Отговори
продължаваме преди 7 години
да освобождаваме територия. Най- показателният индикатор за това е закриването на училищата. Господи, пази България, защото нашите управници се стремят към друго... те ни затриват - няма значение от коя партия са!
89
3
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪЖНО!
88
2
 
21
 
! Отговори
Деян преди 7 години
Фактът, че много хора тук, под тази статия се карат по една и съща тема, а именно: "дали по времето на Тато е било по-добре отколкото днес", е показателен. Целта е постигната. Българите са лумпенизирани тотално. ВИП Брадър и Фермата, са контролният изстрел в главата на нацията ни. И на едните и на другите ще кажа, че не "комунисти" или "демократи" са виновни за тъгата от репортажа, а нихилизмът на българите. В недан има хора с доходи и деца, но за тях е въпрос на престиж децата да учат в Павлике
87
6
 
7
 
! Отговори
Край преди 7 години
За съдбата на българските села и техните училища са виновнни Ф Димитров и Баба Яга /анастасия мозер/ Викнете ги те да го закрият.
86
3
 
5
 
! Отговори
Служил в Ивайловград преди 7 години
Тия двамата ще ме скъсат. Мен пък старшината ме учеше:".....и след катого застреляш не забравяй да пуснеш един изстрел за предупредителния"
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
125, разбирам желанието ти да си изкараш надника, но май само ти не разбра, че от няколко поста насам по-скоро си вредиш на каузата, отколкото си помагаш. Обяснихме ти го ясно няколко пъти. И как се даваше разрешение, и кои хора го получаваха.Обяснихме ти и какво ставаше с хората, които бягаха без разрешение.Ако не си го разбрал, значи наистина си ***.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро и Англия ще затвори границите за България. Българите аут. Визи и разрешителни за работа за Англия, а който се опита да влезе нелегално и не се подчини на граничната охрана на острова го застрелват като куче.
83
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНавремето имаше софийско жителство, открит лист, навсякъде и за всичко ти искаха паспорт и документиА западът пускаше ли ни свободно българи да пътуват и работят на запад, само с разрешение на комунистите, щом проблемът е бил само разрешенито на комунистите.
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя червенушко ще ме умори :DНавремето имаше софийско жителство, открит лист, навсякъде и за всичко ти искаха паспорт и документи (това в България!!!), тоя сега се жалва, че задето му искат личната карта на Калотина, бил втора категория човек :D
81
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия има положителен прираст на населението, а евроатлантическа България е най-бързо изчезващата нация с най-висок процент смъртност.
80
6
 
2
 
! Отговори
Красенчо преди 7 години
1000 жители? Ами че това си е много бе. От тях 200-300 би трябвало да са деца. Значи по 20-на деца за паралелка трбва да има реално от първи до 11-ти клас.
79
6
 
7
 
! Отговори
от СПб преди 7 години
През 2015 година в Русия са се родили 2 милиона деца, а колко в Бг?
78
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТук има една доста проста червена кратуна, която се опитва изкара, че миролюбивия червен режим, давал на всички да се разхождат по света и у нас без проблем!А защо западните посолства в София издаваха визи за Българи, след като е било достатъчно мракобесния червен режим да те пусне, и от там нататък българина с български паспорт е могъл свободно да си пътува на запад и да си търси работа там?
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анонимен, а защо на 100% от българите им отказват издаване на свидетелство за съдимост, ако нямат лична карта?
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 97А САЩ на всички българи които кандидатстват ли издават визи или има отказани?
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Да днес можеш да посетиш САЩ и Канада напълно свободно, плащаш си визата,"А защо трябва да си плащаш визата, след като България е член на ЕС и САЩ и Канада имат договор с ЕС за безвозов режим, или българите са втора категория хора в ЕС?
74
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бях забравил колко е забавно да се общува с лелеещи по соца. Нямат идея какво е било тогава, нямат идея какво става сега, нямат никаква идея какво може да бъдещето, но спорят.
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 97Да днес можеш да посетиш САЩ и Канада напълно свободно, плащаш си визата, трябва ти покана, резервация, правят ти кратка проверка дали нямаш досие и те пускат с туристическа виза за 3 месеца.А защо на 17% от българите отказват визи за САЩ след като можеш да посетиш САЩ и Канада напълно свободно.