Дунав с критично ниско ниво, корабите засядат

Най-критична е ситуацията в района на остров Белене
16 сеп 2016 16:14,
1
Дунав с критично ниско ниво, корабите засядат
Снимка: Булфото, архив

Ниското ниво на река Дунав затруднява корабоплаването, съобщи директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.

Най-критична е ситуацията в района на остров Белене. По данни на Агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" дълбочината в участъка е 1,90 метра, а ширината на фарватера /плавателния път/ е 40 метра.

В района са се струпали около 30 самоходни и още толкова несамоходни плавателни съда. Капитаните трябва да провлачват много внимателно секциите си или да ги претоварват.

"Всички корабособственици са уведомени за навигационната обстановка. На място е и патрулен катер", обясни Жеков, цитиран от БТА.

По думите му не са рядкост и временните засядания на кораби заради подценяване на обстановката от капитаните и несъобразяване с наложените ограничения.

Прагове са се образували и в района на остров Вардим, под устието на река Янтра, край Батин и Попина. В тези участъци обаче не се налага провлачване на секции.

Нивото на Дунава при Русе днес е 111 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още четири сантиметра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
То или ще е придошъл или ще е пресъхнал.Средно положение няма.Пък и корабите да се поспрат малко,да не замърсяват водата.