Причината за трагедията с делтапланера - неспазване на правилата

Не са летели на достатъчна височина, обясни инструктор
18 сеп 2016 17:46,
2
Причината за трагедията с делтапланера - неспазване на правилата
Снимка: БТА

Причината за трагичния инцидент, при който загинаха делтапланеристи в Казанлък, е неспазване на основните авиационни правила. Това каза инструкторът по делтапланеризъм от София Димитър Халачев пред "Фокус".

По думите му единият от загиналите пилоти е с много богат опит и запознат с всички опасности.

Още по темата

"Когато се лети с моторно въздухоплавателно средство, трябва да се спазва такава височина, че при проблем с двигателя да може да се кацне безопасно. В случая това правило е било нарушено. Има правила, свързани с характеристиките на машината и терена под тях. Колкото по-високо се лети, толкова по-сигурен е полетът. Вместо на 100-150 метра, тук се е летяло на 10-20-50 метра. От такава височина като ти изгасне двигателят, нищо не може да се направи", обясни инструкторът.

Халачев допълни, че в случая в Казанлък двамата са летели над промишлената зона и под тях е имало жици, сгради, машини, коли.

"Няма как да кацне там въздухоплавателно средство, което се движи с 50-60 км/ч.", каза още инструкторът.

Припомняме, че тежкият инцидент стана днес около 11:40 ч. в района на тенискортовете до завод "Хидравлика" в Казанлък. При падането единият делтапланерист е загинал, а другият е бил откаран в болница, но лекарите не са успели да спасят живота му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То у нас къде ли се спазват някакви правила. При хвъркатите явно номерата не минават. Това е трети случай за по малко от месец