Предлагат знак "Внимание, пази моториста!"

Ще се поставят на места, където често стават катастрофи
20 сеп 2016 14:07,
80
Предлагат знак "Внимание, пази моториста!"
Снимка: Булфото, архив

Има необходимост от пътен знак, който да указва, че в посочените маршрути има често преминаване на мотористи,  заяви председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров, цитиран от БТА.

По думите му необходимостта е породена от зачестилите пътни произшествия с мотористи.

"Въпреки информационните кампании за съжаление шофьорите на автомобилите и камионите трудно забелязват мотористите", каза той и уточни, че целта на табелите ще е да изостри вниманието на водачите.

Предстои да се анализира с експерти къде по националната пътна мрежа ще се поставят такива табели. Вероятно това ще се участъци с повторяемост на пътнотранспортни произшествия с мотористи. Ще се мисли и какви ще са санкциите при неспазване на този знак, каза още Лазаров.

По думите му поставянето на новите табели ще изисква допълнително финансиране, но бюджетът на АПИ ще се справи и няма да има недостиг.

Обмисля се още и на пешеходните пътеки да бъдат поставени знаци, които да заострят вниманието на пешеходците, особено на децата.

"Целта е табелите да призовават пешеходците да се оглеждат, преди да преминат. Това е част от кампанията за култура на пътя", уточни Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако мотористите спазват правилата за движение, няма нужда да ги пазим. Хаотично движение ляво-дясно по платното им гарантира страничен сблъсък всеки момент.Правилата за изпреварване и престояване са едни и същи за водачи на автомобили и мотори. Спазвайте ги и нямате проблем.
62
0
 
1
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Предлагам знак - внимание вие сте в България.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам да се въведе знак "Внимание *** мотоциклетисти"
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С какво един безразсъден моторджия е повече от семейство с две деца в лек автомобил и по каква логика един безразсъден водач на пътя трябва да бъде пазен от някои примерни водачи?1 равно ли е на 4?
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знак "пази моториста" би бил равнозначен на знак "не пази останалите участници в движението".
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма сила, която да ме накара да наруша закона и правилата в мой ущърб. Пък била тя и мотористи.Правилата са разписани и се знаят и който не ги спазва, толкова по-лошо за него.
57
0
 
9
 
! Отговори
Биб преди 7 години
Карам си аз междуградско с 80-85 км/ч и някакъв подивял моторист ми се натриса отзад (или челно) със 140-150 км/ч. Какво да правя - да избягам докато никой не ме е видял или да го заровя заедно с мотора из поляните/храсталаците?! Иначе с тоя знак ще ме попилеят по съдилищата. Без вина ще изляза виновен, заради умници.
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оная нощ видях поне 400 моториста да нарушават червения сигнал на светофара в рамките на 2 кръстовища, а сега и специален статут искат. Въобще не е нагло.Момчета, отговорността за безопасността ви е изцяло ваша.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма смисъл, този знак ще се припокрива със знака "Възможно е преминаването на диви животни".
54
4
 
5
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
Всеки простакк в България дели на класове. Мотористи, пешеходци, голфаджий... ЗАКОНЪТ за всички е равен. Автомобилният водач е длъжен да пази моториста, КАКТО моториста е длъжен да не НАРУШАВА правилника за движение. НИТО ЕДНО ОТ ДВЕТЕ НЕ СЕ СЛУЧВА ОБАЧЕ, нито моториста спазва закона, нито водачите на автомобили се оглеждат и го предупреждават за свойте маневри.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този знак е вреден разбира се. На практика такъв знак обезмисля Закона за движение по пътищата. Тук другаде е проблема - всички знаят, че знаци има много, но почти никой не ги спазва, а най-много ги нарушават мотористите. Та, въпроса е кой държавен орган не си е свършил работата и не е накарал водачите да спазват знаците? От там трябва да се почне, от КАТ. Както КАТ позволява да се шофира, така и се шофира. Иначе ясно е, че е дразнещо някой да кара в града с 70, а моториста с 140, при 50 разреше
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално, как ще видиш моторист. Те карат с по 160 :D
51
6
 
8
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До асд - не, нищо няма да реши сам по себе си. Отдавна съм казал едно - камери на всеки 100 метра - караш бързо, не спазваш предимство, засичаш или друго - санкция с годишния данък, без обжалване. Не плащаш - конфискация на колата / мотора / камиона, а тези без книжка - затвор. Няма разлика между зареден пищов и тон желязо в ръцете на неграмотен ***. Та така. Гърците, испанците и италианците не се делят, научиха се. Но при нас върви проста-шкия подход - дели ги на моторджии и други ...
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да почва да вали по-скоро, че друго спасение от тия - отнийде ...
49
0
 
10
 
! Отговори
Геле преди 7 години
До Стефчо 45 Така представена , статистиката изглежда красива , нали. За пред *** може и да върви. Я ни кажи тогава съотношението автомобили/мотори и автомобилни километри/жертва и моторни километри/жертва. Аман от манипулации. Всички знаят , какви сте "ангелчета"....
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма никакви митове. Това са сухи цифри, статистика. 50 са при моторите, защото процентно мотористите са 10-12 % от превозните средства на пътя.Съотнесено с броя на четириколесните превозни средства, си е направо доста.
47
1
 
4
 
! Отговори
kyptu преди 7 години
до Анонимен 47Да, разбирам за какво е темата! И знакът сам по себеси е като коледна украса край пътя.Казвам, че дори не опитваме да поправим своите грешки.
46
1
 
19
 
! Отговори
ШОФьОР преди 7 години
Аз лично не съм съгласен с такъв знак .При една катастрофа и има такъв знак , по презумция на Закона ще е виновен водача на Автомобила . Както е със знака Пещеходна Пътека .
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Травматизмът при двуколесните машини е по-голям от всички други. Този, който се е решил да се качи на такова животно нека знае това и ако иска да е жив и здрав трябва също и сам да се пази и да е отговорен на пътя. Грижата за живота и здравето на мотористите е като при пациентите. Ако те сами не се грижат и пазят, то тогава от кого чакат да се грижи за тях и да ги пази?
44
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за ДОНОРИТЕ са пълни митове. Средно на година изходите с фатален край за мотористи са под 50, за пътниците на леки и тежки МПС-та са средно около 900-950 души. Или за България около 1000 на година, каквото и да си говорим Българина е в топ 3 на най лоши шофиоро в ЕВРОПА. Нито пешеходците, нито автомобилните и мото водачи ни струват.