Ниско ниво на Дунав тормози корабоплаването по реката

Последните години са трудни, отчита директорът на АППД
11 окт 2016 08:10, Красимир Ангелов
4
Ниско ниво на Дунав тормози корабоплаването по реката
Снимка: Булфото, архив

Последните години са трудни за корабоплаването по Дунав заради ниското ниво, а през месеците септември и октомври реката е най-маловодна, обяви в интервю за БТА изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" ––(АППД) Павлин Цонев.
 
По думите му в последните 30 години се наблюдава и общо намаляване на водните количества на реката. "При сегашните водни нива - около 30-40 см спрямо условната кота "нула", по река Дунав има много критични участъци, които затрудняват корабоплаването", обясни Цонев.

Той посочи, че три прага са най-опасни по река Дунав. Най-проблемни са участъците край остров Милка - в района на Белене, край Попина и Бръшлен.

"Ситуацията не е по-различна от други години. Нужни са валежи в Западна и в Централна Европа, които да повишат нивото на реката. Най-големите притоци, които осигуряват дебит на река Дунав, са Сава, Тиса и Драва", обясни Цонев.

Експертът каза още, че капитаните трябва да се съобразяват с дълбочините, което означава, че натоварването на корабите трябва да е по-малко - под техния капацитет, за да могат плавателните средства да преминат през критичните участъци. По думите му това води до загуби на корабособствениците. Освен това през районите, където са намалени габаритите на плавателния път, се налага секциите да бъдат провлачвани, което е допълнителен разход, посочи Цонев.

За преминаването през даден критичен участък, в зависимост от натоварването и от броя на секциите на един състав, може да е нужно и денонощие, обясни Цонев.

Директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към Изпълнителна агенция "Морска администрация" Иван Жеков обясни, че при ниско ниво на реката проблеми създават и недобросъвестни капитани на кораби. В началото на сезона на ниските води са съставени пет акта на корабоводители, които не са се съобразили с наложените ограничения, свързани с ширината и дълбочината на плавателния път.

След като не са взели това предвид, петимата капитани - трима румънци, сърбин и украинец, са засядали с корабите си в критичните участъци, при което частично или напълно са затваряли за определено време плавателния път на реката. Наложените санкции са в размер от 500 лв. до 1000 лева.

Експертът поясни, че ниското ниво на реката оказва влияние, макар в по-малка степен, и на круизния туризъм в българския участък на Дунав. По думите му туристическите кораби могат да плават при ниско ниво, но причината да не го правят в определени участъци е непредвидимостта на състоянието на корабоплавателния път - т. е. дали няма да заседне товарен конвой с недобросъвестен капитан.

През миналата година заради ниското ниво на реката посещенията на круизни кораби край Русе са били 280 от заявени 400. През този туристически сезон, който приключва в началото на ноември, са заявени общо 340 посещения.

Край Русе до вчера са акостирали 310 кораба с общо 37 700 туристи. По думите на Жеков, ако нивото на реката продължи да се понижава, вероятно ще бъде регистриран спад в сравнение с предварителните очаквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако сега работеше АЕЦ Белене нивото на Дунав щеше да бъде по-ниско
1
3
 
4
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Да сезират за ниското ниво архиереите на епархии България и Румъния на Арменска Апостолическа Църква архимандрит Исахак Похосян и епископ Датев Акобян.