10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...

Общините обаче мълчат, все още няма заявки, че са готови да ги приемат
12 окт 2016 10:14,
282
 10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...
Снимка: архив, Булфото

Програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет, призна Красимир Ципов, зам.-министър на МВР.

Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.

"Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост", поясни Ципов пред bTV.

Още по темата

По думите му все още няма заявка от нито една българска община, че е готова да приеме хора с бежански статут.

Първа за тези планове призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова. След това социалистите обявиха, че има правителствено постановление, според което кметове на общините трябва да предложат броя на бежанците, които могат да заселят на своя територия.

Червените смятат, че по този начин някои населени места ще се превърнат в гета, а България ще стане майка на хора, за които тя не е родина, а за проекта е предвидено и национално съфинаниране, което означава, че издръжката на бежанците ще се поема и от данъкоплатците.

Според Атанас Зафиров от БСП въпросната наредба е приета непрозрачно, но Ципов отрече тези твърдения, като заяви, че работна група работи по този проект вече шест месеца и повече от три месеца е стояла за обществено обсъждане.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт нито един кмет на община няма да поиска да участва в тази програма.

По думите му най-важното в момента е да се намерят площадки за още поне три лагера от закрит тип, както и да се довърши оградата по границата.

Анкета

Одобрявате ли плановете за заселване на бежанци из България?

В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че пари за пилотните проекти за заселване на бежанци в общини с лошо демографско състояние, в централния бюджет за тази година няма.

По думите му допълнителни финанси общините могат да получат само с отделно решение на правителството, каквито няма.

МВР шефът Румяна Бъчварова пък посочи, че заради засиления бежански поток през септември и октомври миналата година са направени огледи на сгради, собственост на военното министерство с отпаднала необходимост.

Една от тези казарми е била в Самоков, но не се предвиждало изграждането там на бежански център, макар самоковлии да се вдигнаха на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
47
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Браво!За всякакви пришълципреминали държавната граница през баири и дерета незаконно ще се осигуряват жилища обучение детски градини и т н......а направете справка колко сънародници бесарабски българи с години чакат да бъдат прие ти от българската държава и с надеждата да им бъдат издадени български паспорти.И АКО ТОВА НЕ Е СРАМ И ПОЗОР ЗА ВСИЧКИ НАС-ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.ЗАТОВА ПЪК КРАСИМИР КЪНЕВ ОТ БХК СИГУРНО Е НА СЕДМОТО НЕБЕ ОТ ЩАСТИЕ.
181
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това било 10% от бюджета за бежанците, а не от бюджета за българия - ей бспие яко манипулира.....
180
1
 
12
 
! Отговори
да, амЪ? преди 7 години
До *** - ЛИЗАТОРДа , ама няма да има ДАЛАВЕРА за политиците и управниците.
179
0
 
64
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Ооооооф не искам да го казвам , но ....казах ви , че така ще стане . Първо залъгване с евросредства после остават на наша издръжка ...туй то ... Аз ще работя 20 години за жилище , а на тях осигурено .... Нямам думи !!!!
178
0
 
43
 
! Отговори
какво ще правим ? преди 7 години
Бежанците не искат да работят нищо , въпреки предлаганата им работа!Щракат с пръсти , чака-рака.
177
0
 
42
 
! Отговори
Теди преди 7 години
За българите -"дръжки"Най-много по една студена вода
176
0
 
52
 
! Отговори
НА БУНТ преди 7 години
Програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет.Нещо не е наред със статията. Ако това Е ВЯРНО, тогава излизам НА БУНТ! Това не е нормално! Това са моите пари!
175
4
 
21
 
! Отговори
mimoza преди 7 години
Прочетете последния брой на държавен вестник. Има кинти. Разпределят баницата, допълнителни бюджети. 250 000 за довършването на някакъв храм в Русе!!!! Плюс още 15 000 000 за всякакви измишльотини. Ама аз мога и вкъщи да си паля свещички! Кви са тия храмове, когато има толкова други належащи нужди!?!?!
174
1
 
42
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Е ми сега идете да гласувате за траверса Цеци та съвсем да затвърдите мафиотското управление на престъпната групировка ГЕРБ.
173
2
 
55
 
! Отговори
ники преди 7 години
Мутрата-премиер съсипа България
172
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако 10% от бюджета отиваше за насърчаване на раждаемостта на образованите и майки и за изплащане на стипендии на отличниците, независимо от какъв етнос са сега нямаше 50% от новородените деца да не са от български етнос.Ако не се насърчаваше раждаемостта на малолетните родилки, които живеят от детски, а после от инвалидни пенсии, сега нямаше да сме най-умиращата нация в Европа.
171
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми дръжте си ги в турция тогава и не наливайте просто пари в бездънна яма, даже нито стотинка не давайте, но ако ще давате нека да е под вид на техника и технически ръководители да си построят самички срещу минимално заплащане жилища и болници в турция където са бежанци, а не в европа където са нашественици и ислямизатори люпилни на джихадисти и носители на болести и престъпност..
170
21
 
3
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Този зам. министър говори и това е провакация. Парите идват по линия на Европейски бежански фонд.
169
1
 
2
 
! Отговори
Смок преди 7 години
До vargЕдин път да се съглася и с теб!
168
0
 
31
 
! Отговори
уйвидек преди 7 години
До Анонимен 215Нали се сещаш, че ако боко абдикира, то тиквата на раменете му няма и да струва колкото калта по подметките на ботушите ми. Ще се търкули скоропостижно в стил Мишо Бирата.
167
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"започват вече да правят предварителни Тестове за интелигентност 5 страници Тест при кандидатстване за работна позиция в Германия и то на немски"А, дано. Имам квалифицирано работно място само заради такъв тест, но беше по математика. Без тест, тоест обективно оценяване, дискриминацията е ужасна. Ама ти, човече, на какъв език искаш да е, и като ти гледам и българския правопис...
166
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10% от бюджета отиват за българи
165
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха от тези 10% голям дял ще се усвоява от когото трябва, не от бежанците, те са само параван са усвояване....... Но поне да се намали на 1% и да си ги делкат с ромите да се разберат помежду си. То бива бива крадене.
164
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След тази новина, след вдигането на заплати на учители, лекари ...започвам да си мисля, че Боко се готви да абдикира. Той пари лесно не дава! Обяснението е, че планира той да ги разпише, а другия след него да ги дава!!! Иначе е хуваво да се чува, че вдигат заплатите - отдавна трябваше да стане! Пита се само, защо чак сега и защо точно сега?
163
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е БХК да се изкажат и да ни покажат колко много грешим.