10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...

Общините обаче мълчат, все още няма заявки, че са готови да ги приемат
12 окт 2016 10:14,
282
 10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...
Снимка: архив, Булфото

Програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет, призна Красимир Ципов, зам.-министър на МВР.

Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.

"Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост", поясни Ципов пред bTV.

Още по темата

По думите му все още няма заявка от нито една българска община, че е готова да приеме хора с бежански статут.

Първа за тези планове призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова. След това социалистите обявиха, че има правителствено постановление, според което кметове на общините трябва да предложат броя на бежанците, които могат да заселят на своя територия.

Червените смятат, че по този начин някои населени места ще се превърнат в гета, а България ще стане майка на хора, за които тя не е родина, а за проекта е предвидено и национално съфинаниране, което означава, че издръжката на бежанците ще се поема и от данъкоплатците.

Според Атанас Зафиров от БСП въпросната наредба е приета непрозрачно, но Ципов отрече тези твърдения, като заяви, че работна група работи по този проект вече шест месеца и повече от три месеца е стояла за обществено обсъждане.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт нито един кмет на община няма да поиска да участва в тази програма.

По думите му най-важното в момента е да се намерят площадки за още поне три лагера от закрит тип, както и да се довърши оградата по границата.

Анкета

Одобрявате ли плановете за заселване на бежанци из България?

В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че пари за пилотните проекти за заселване на бежанци в общини с лошо демографско състояние, в централния бюджет за тази година няма.

По думите му допълнителни финанси общините могат да получат само с отделно решение на правителството, каквито няма.

МВР шефът Румяна Бъчварова пък посочи, че заради засиления бежански поток през септември и октомври миналата година са направени огледи на сгради, собственост на военното министерство с отпаднала необходимост.

Една от тези казарми е била в Самоков, но не се предвиждало изграждането там на бежански център, макар самоковлии да се вдигнаха на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
48
 
! Отговори
Бива ли така? преди 7 години
Точно така, дайте им всичко което българина няма или се бори за него цял живот, насърчете ги да викнат всички свои роднини, приятели и сънародници да дойдат тук да получат и те всичко, дайте им и коли, работно място гарантирано и им осигурете човек който да им пали цигарата, готвач, личен адвокат и жена която да им блъска *** всяка вечер след работа. А и по един парцел някъде в провинцията им дайте за място за отдих.
161
0
 
34
 
! Отговори
Крали Марко преди 7 години
Гарантирано от ГЕРБ. А сега гласувайте за Тетка Цацева и подводния юнга висок 149 см.
160
1
 
55
 
! Отговори
По статистика преди 7 години
8.44% от бюджета на РБългария се отделя за здравеопазване.За бежанците 10% .....евалла Бойко ,то бива,то може ,ама чак пък толкоз ...А сега обяснете на българския народ как ще му вдигнете данъците,акцизите ,винетките и каквото се сетите за да храните едни хорица които освен как да правят деца и бомби друго не знаят ....Ако не сте жалки ,щяхте да сте смешни....
159
0
 
41
 
! Отговори
varg преди 7 години
Свършено е с герб.
158
0
 
44
 
! Отговори
Венета преди 7 години
Ако трябва да перифразирам едно известно българско стихотворение без да спазвам римата, може да прозвучи така: Аз съм бежанец свободен, в край свободен аз живея, всичко идва ми наготово и за нищо аз не милея. Земята на раята аз ще отнема и докато те мъдрите се намъдруват аз като луд бежанец ще се налудувам. Ех, иде ми високо да извикам, че бежанец да се наричам първа радост е за мене! НАРОДЕ????
157
11
 
6
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Ама не я променяте тая новина!Оставяте си я тотално невярна... И хората лесно ще повярват.Нали осъзнавате, че ако наистина 10% от НАЦИОНАЛНИЯ БЮДЖЕТ бяха отделени за бежанци щеше да настане гражданска война?
156
4
 
5
 
! Отговори
_ преди 7 години
Заглавието е пример за покъртителна журналистическа некадърност..."Не били компютри, а компоти."И, разбира се, тая монументална журналистическа тъпотия е преписана по купища сайтове. Едно елементарно логически издържано изречение не можете да вържете, ей.
155
0
 
49
 
! Отговори
Това е безобразие! преди 7 години
Западът ни задължава да храним нашите търтеи от онзи етнос и да не им даваме тежки присъди за невъобразимите им издевателства и престъпления, а сега ще ни налагат да плащаме десятък и на други такива, които са се довлекли в ЕС, но не щат да работят, а са с претенции единствено да раждат по 10-15 деца и да живеят по законите на Шериата.НУЖЕН НИ Е ДЪРЖАВНИК КАТО ОРБАН !!!
154
8
 
6
 
! Отговори
до 199 преди 7 години
Може би си прав, пилеене е. Но това е пръдня в торнадо съпоставено с други неща. А може и да не е пилеене. Приеми го като инвестиция в добрите ни отношения с европа. Т.е. инвестиция с възвръщаемост
153
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доколкото разбирам, очаквайте повишение на данъците и осигуровките от следващата година, за да се поемат нуждите на татамбуките. Честито!
152
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 189 197Нямаш проблем, но това си е поредното пилеене на пари, при положение че има толкова много нуждаещи се истински българи.
151
0
 
12
 
! Отговори
job in deutschland преди 7 години
Ние не знаем какво е конкуренция при търсене на работа , а докато има такива Бежанци които искат в Германия саответно и конкуренцията се покачва , започват вече да правят предварителни Тестове за интелигентност 5 страници Тест при кандидатстване за работна позиция в Германия и то на немски
150
12
 
2
 
! Отговори
до 189 преди 7 години
16 милиона са под 0.08% от бюджета. Не ги ща тез мигранти, но нямам проблем да се разделя с 0.08% от личния си бюджет
149
1
 
30
 
! Отговори
() _() преди 7 години
KЪде са протестърчетата за 30- 40 лв дето защитаваха Тиквата преди няколко години! Ей на тях да им дадат по 2-3 емигранти да си ги отглеждат!
148
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 189 193Я не псувай ами вади парите и плащай като си гОЛЯм!
147
0
 
27
 
! Отговори
Трезвеник преди 7 години
Ако управниците отделяха тази сума за новородени БЪЛГАРЧЕТА демогравската криза в близките 10 години ще е в историята ! Не е нужно да бъд давани като пряка супсидия направете го както е в нормалните страни от ЕС или ако желаете по методът въведен в Русия дори . За какво иде реч едно дете до 18 г има нужда от храна , дрехи ,медицинско наблюдение и домашно възпитание ! Защо не направят до 12 г лекарствата за децата безплатни а до 18 г медицинската помощ ?
146
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10 % ,...90 %Кажи ми Европейците кога не са ни цакали? Като са почнали от Сан Стефанския договор та до сега. Жестоко се лъжете че на някоя друга страна и пука за съдбата на България.
145
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен160 милиона е граничната помощ, това за издържка няма и 10 милиона, от които по споразумението трябва да дадем до милион някъде за тези, които останат като реални бежанци. Не за мигрантите.
144
1
 
22
 
! Отговори
10 % ,...90 % преди 7 години
При всяко положение , ще бъдем ПРЕЦАКАНИ ....90 % ДАВА Европа ЕДНИКРАТНО ,............ а после ''КОЙ'' ЩЕ ГИ ИЗДЪРЖА?Този ,на която територия са.
143
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 187Ами това пак прави 16 милиона, ако искаш ти ги дай като ти се виждат малко.