10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...

Общините обаче мълчат, все още няма заявки, че са готови да ги приемат
12 окт 2016 10:14,
282
 10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...
Снимка: архив, Булфото

Програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет, призна Красимир Ципов, зам.-министър на МВР.

Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.

"Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост", поясни Ципов пред bTV.

Още по темата

По думите му все още няма заявка от нито една българска община, че е готова да приеме хора с бежански статут.

Първа за тези планове призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова. След това социалистите обявиха, че има правителствено постановление, според което кметове на общините трябва да предложат броя на бежанците, които могат да заселят на своя територия.

Червените смятат, че по този начин някои населени места ще се превърнат в гета, а България ще стане майка на хора, за които тя не е родина, а за проекта е предвидено и национално съфинаниране, което означава, че издръжката на бежанците ще се поема и от данъкоплатците.

Според Атанас Зафиров от БСП въпросната наредба е приета непрозрачно, но Ципов отрече тези твърдения, като заяви, че работна група работи по този проект вече шест месеца и повече от три месеца е стояла за обществено обсъждане.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт нито един кмет на община няма да поиска да участва в тази програма.

По думите му най-важното в момента е да се намерят площадки за още поне три лагера от закрит тип, както и да се довърши оградата по границата.

Анкета

Одобрявате ли плановете за заселване на бежанци из България?

В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че пари за пилотните проекти за заселване на бежанци в общини с лошо демографско състояние, в централния бюджет за тази година няма.

По думите му допълнителни финанси общините могат да получат само с отделно решение на правителството, каквито няма.

МВР шефът Румяна Бъчварова пък посочи, че заради засиления бежански поток през септември и октомври миналата година са направени огледи на сгради, собственост на военното министерство с отпаднала необходимост.

Една от тези казарми е била в Самоков, но не се предвиждало изграждането там на бежански център, макар самоковлии да се вдигнаха на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
7
 
! Отговори
Kултура ми Янков преди 7 години
И все пак , България над всичко!
141
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не 10% об бюджета, бе! Кой червенчо я писа тая статия за да спамят петте трола отдолу? От заделеният за тях бюджет ще дадем само 10%, а 90% Европа! А не 10% от държавния, това са над 30 милиарда бе "журналисти"!
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A sa bg pensioneri i bolnite bg deza nama pari tova e gerb. Pregratkite s erdogan i dogan a i s bsp
139
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сминдух енд чесън 183Сигурно ти ги вземаш, я по-добре ги върни.
138
3
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
След като парите не отиват при бежанците ,тогава къде отиват?
137
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи,през 2015 г. в България са е родили 66 370 деца!!Даваме 2 МИЛИАРДА!!!лева от бюджета за издръжка подпомагане и обгрижване на мигранти т.е. ВСЯКО НОВОРОДЕНО ДЕТЕ БИ МОГЛО ДА ПОЛУЧИ 30 130 ЛЕВА ЕДНОКРАТНА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ!!!Ако се плащат тези пари ще има ли питам,демографска криза в България и недостиг на население и работна впоследствие ръка???Или дайте да ги хвърлим на вятъра,а интеграция.......я камилата,я камиларя!!По-скоро и по-бързо нас ще интегрират с нашите пари!!!!!
136
0
 
15
 
! Отговори
До 163 преди 7 години
Войниците ни там изпълняват охранителна дейност, а не бомбардировки и инвазия. Участие в разрухата нямаме. Още повече, че в Сирия нямаме контингент.-----------------------Това са наемници с оръжия... ти ги наричай както искаш, но тези хора са тренирани да убиват, придвижват се тежко въоръжени с танкове и имат право да стрелят на месо. Когато ти избият едните семейството и ти разрушат къщата и после ти докарат такива наемници да те пазат да не буйстваш, на това ли му викаш охранителна дейност?!
135
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Науру, Палау и Вануату - все признати офшорни зони от БЪЛГАРИЯ. Сещате ли се защо?
134
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резила е пълен и тотален,а положението вместо да се влошава,става безнадеждно! Южния поток бил вреден! Вреден ама Ердогон ще си прави Турски! Нови ядрени мощности-били гьол,не ни трябвали-да ама Ердоган ще си прави атомна централка! Бургас-Александрополис,В.Златев ревна,че щели да замърсяват плажа,а глупаците скочиха да му пригласят..Не плажа го интересува,ами конкуренцията,щото с още една съседна тръба бензина няма да 2 кинта а лев и 50!Къде му е на Тикварина хъба?
133
0
 
38
 
! Отговори
Бррррааааво! преди 7 години
Т.е. понеже "дЪРЖАВАТА" дисинтегрира собственото си население следва да се интегрира чуждото!Много яко. Само да обърна внимание на "управляващите" (на всички, а не само на правителството!!!), че като се заселят тези след време ще си изберат други управници и какво ще правите тогава?За обикновените граждани е ясно, че трябва да се спасяват кой както може!
132
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бюджет 2016-приходи 20 милиарда лева,разходи-22!!!!!!!!10% от това се равнява на сумата.............2 МИЛИАРДА!!!!!!!!!лева за издръжка,подпомагане,обгрижване на мигранти!!Колко минимални пенсии са това,колко помощи на майки са,колко помощи на безработни са.......????Че,ако ги давате тези пари като еднократна помощ всяка година на родени деца ще се справите сами с демографската криза бре,без да се налага да ни вкарвате навлеци,които наред с другото и те да ни смучат!!!
131
0
 
53
 
! Отговори
ГОСТ преди 7 години
ДОЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ПРЕДАДОХТЕ РОДИНАТА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ЛЕВСКИ И БОТЕВ СЕ ОБРЪЩАТ ГРОБА ЗАРАДИ ВАС ПРЕДАТЕЛИ МРЪСНИ
130
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ситуацията е парадоксална - ние не ги искаме, а и те не искат да стоят в България. Обаче банкянският *** продължава да си мисли, че държавата му е бащиния и че може да си прави каквото си иска, даже и да подменя населението, както си подменя мебелите вкъщи. А герберастките кметова сега се ослушват, ако ГЕПБ спечели изборите, веднага ще поискат бежанци, Баце ще им обещае издигане в структурите на партията или направо депутатско кресло. Продажници да искаш в Герб, много са!
129
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С две приказки Банкянската Мутра ни продаде!
128
0
 
24
 
! Отговори
112 преди 7 години
До Анонимен--------------------------------------------Не забравяй, че още имаме войници в Афганистан и ние участваме разрухата на държавата им и това еДа съм ги пратил там аз нашите войници, да съм дал съгласие за това те да са там и да служат на амаериканските си идоли, не съм. Да не би те домбардират - НЕ. Нямаме техника с която да го правим, и от както сме в НАТО унищожихме и малкото което имахме. А те за какво са там - за пари да си оправят живота за децата им.
127
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10% от бюджета значи се очаква да ни натресат 500-700 хил,какъв е проблема с тези мангизи да ги връщаме обратно ??? аси познавам много хора бежанци в бг който са без работа без здраве без дом и други !Явно чаят не е точно чай защото ако мислеха за демографската криза да си я бяха решили одавна както направи Орбан ,русия след 2006 год, Ама бирата не е точно бира .
126
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
неграмотните джурналисти- джуревци па не са разбрали- става въпрос, че 10% от издръжката на арабелите ще се поема от държавния бюджет, а останалите 90 % - от онези 106 млн. евро, с които ни купиха за резерват.Няма как да ни задължи някой 10 % от НАЦИОНАЛНИЯ бюджет да отива за тия, при положение, че за отбарана харчим доста по-малко
125
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо още ги наричате бежанци? Западната преса вече ги нарича с истинското им име - нашественици/Invaders/!!!
124
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Националния бюджет е около 40 млрд. лева, това значи ли, че поне 4 млрд. ще отиват за "бежанците" ? Че това е бюджета за здравеопазване, или половината пари за пенсии.
123
14
 
24
 
! Отговори
до 143 преди 7 години
Никой не ги иска бежанците, не искам да се интегрирам за тях, не искам да живеят покрай моя дом. Не искам децата ми да се срещат с тях и да учат с тях. Не искам парите ми да отиват за тях. Върнете ги там от където са дошли. Те не са наша грижа. Който води война с тях да си ги прибира у тях. От където са дошли там да си ходят. Вън от БГ вън...--------------------------------------------Не забравяй, че още имаме войници в Афганистан и ние участваме разрухата на държавата им и това е резултата.