10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...

Общините обаче мълчат, все още няма заявки, че са готови да ги приемат
12 окт 2016 10:14,
282
 10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...
Снимка: архив, Булфото

Програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет, призна Красимир Ципов, зам.-министър на МВР.

Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.

"Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост", поясни Ципов пред bTV.

Още по темата

По думите му все още няма заявка от нито една българска община, че е готова да приеме хора с бежански статут.

Първа за тези планове призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова. След това социалистите обявиха, че има правителствено постановление, според което кметове на общините трябва да предложат броя на бежанците, които могат да заселят на своя територия.

Червените смятат, че по този начин някои населени места ще се превърнат в гета, а България ще стане майка на хора, за които тя не е родина, а за проекта е предвидено и национално съфинаниране, което означава, че издръжката на бежанците ще се поема и от данъкоплатците.

Според Атанас Зафиров от БСП въпросната наредба е приета непрозрачно, но Ципов отрече тези твърдения, като заяви, че работна група работи по този проект вече шест месеца и повече от три месеца е стояла за обществено обсъждане.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт нито един кмет на община няма да поиска да участва в тази програма.

По думите му най-важното в момента е да се намерят площадки за още поне три лагера от закрит тип, както и да се довърши оградата по границата.

Анкета

Одобрявате ли плановете за заселване на бежанци из България?

В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че пари за пилотните проекти за заселване на бежанци в общини с лошо демографско състояние, в централния бюджет за тази година няма.

По думите му допълнителни финанси общините могат да получат само с отделно решение на правителството, каквито няма.

МВР шефът Румяна Бъчварова пък посочи, че заради засиления бежански поток през септември и октомври миналата година са направени огледи на сгради, собственост на военното министерство с отпаднала необходимост.

Една от тези казарми е била в Самоков, но не се предвиждало изграждането там на бежански център, макар самоковлии да се вдигнаха на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
8
 
12
 
! Отговори
МИСЛЕТЕ БРАТЯ преди 7 години
100% ГЛУПОСТИ ама нали сме овчици, вярваме...Приходи в бюджета - над 20млрд, т.е. 10% = 2млрд.Бежанците са 5,6 да кажем 10 хиляди.2млрд / 10 000 = 200 000 лв на бежанец.Това е АБСУРД!!! Не вярвайте на всичко което четете...
121
2
 
21
 
! Отговори
тия преди 7 години
До АнонименНФСБ огранизира протест в Петък от 20:00 на Света Неделя, както и миналата седмица. Чакаш да го обявят по телевизията ли?
120
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 151Що да се реформира нещо което им пълни джоба?
119
0
 
34
 
! Отговори
<><> преди 7 години
Те поГЕРБаха БЪЛГАРИЯ ! Да спрем подмяната на българското население ! Това е безумие ислямисти да се въдят в България ! Едно време с меч са ги посрещали, а сега с пари, жилища и чак жени !
118
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ТРЯБВА да се гласува изобщо! Не разбрахте ли,че дори и с квадратчето НЕ ГЛАСУВАМ ЗА НИКОГО пак ни готвят манипулация на изборите..........За кой още мислите да гласувате бе хора?! Че то остана ли някой за който да гласуваме.Лошо ни се пише,лошо ако все още мислите ,че има за кой.bultimes/gerb-gotvyat-izmama-s-novata-optsiya-glasuvam-sreshtu-vsichki/
117
0
 
35
 
! Отговори
112 преди 7 години
"Според Емил Димитров от Патриотичния фронт нито един кмет на община няма да поиска да участва в тази програма."А според мен след изборите всички гербаджийски общини ще искат бежанците при тях, защото кметовете ще бъдат заплашени и принудени да го направят..., а честито на Герберчетата ни и
116
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10%?!?!?! Що ли не отидоха за здравеопазване и реформиране на тая здравна система, която се реформира вече 25 г. и още е нереформирана. Пенсионерите вият от глад, пари за образование няма, пари за лечение на болни деца в чужбина няма, но на неканените пришълци веднага ще дадем с радост.Дайте им. Постройте им и къщи, дайте им пари и на ръка, да имат, че у нас никой няма нужда от помощ.
115
1
 
17
 
! Отговори
до 144 преди 7 години
Ти по добре се заинтересувай къде отидоха парите от ЕС -милиалдите които "усвояват" твоите хора.Какво ти обръщам внимание ти просто си един от платените им за жълти стотинки драскачи,те големите пари си ги окошариха началниците ти.Закуските на децата от 0.70 ст моркови на 6.00 в училице -честито да ти е,имаш ли дете и виждаш ли какво яде.Но те пак комунистите ти са виновни,сигурно затова и че се е родил *** като тебе.
114
5
 
16
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
и аз отивам на към ген. Радев! това коеот се случва с държавата от както гРОБ са на власт не са плюсове ами точно обратното!! е ми до кога???
113
2
 
32
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Тези герберасти ще ме накарат зорлем да гласувам за ***!
112
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Тази публикувана Наредба на МС в ДВ сигурно е фалшификация.Там всичко си пише,така,че този път просто няма как да оплюете БСП че ни разкриха истината.Ами преди да пишете глупости четете ДВ,то там си го пише.Ама то манипулациите ви са в кръвта -лъжи и пак лъжи това сте вие от Герб и партиите сателити край него.
111
0
 
39
 
! Отговори
112 преди 7 години
Никой не ги иска бежанците, не искам да се интегрирам за тях, не искам да живеят покрай моя дом. Не искам децата ми да се срещат с тях и да учат с тях. Не искам парите ми да отиват за тях. Върнете ги там от където са дошли. Те не са наша грижа. Който води война с тях да си ги прибира у тях. От където са дошли там да си ходят. Вън от БГ вън...
110
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Социопат 135Добре бе с тези 16 милиона не могат ли да се дадат за лечение на тежко болни хора и бедни пенсионери ?
109
0
 
19
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Бежанците се настаняват в общини с преобрадаващо ромско население (по възможност по-близо), а полицията и жандармерията просто отказват да се приближават. С един куршум - два заека.
108
0
 
28
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Гласуването на изборите с друго, освен сопа, е престъпление!
107
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко не точно и подвеждащо заглавие с цел сензация, Но все пак не трябва да даваме пари, та ние за нашия народ не даваме. Да сме викали някой ? Нали бягат от война тук война няма (за сега) но явно не им е достатъчно а трябва и трохите да ни вземат.
106
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Каракачанов е поредната партенка на Борисов.Нали са патриоти защо те не ни казаха за това заселване на бежанци,защо мълчаха-ами чакаха за минат изборите и Герб да ги спечелят затова.Защо винаги гласуват с Герб,защо затвориха устата на Сидеров/иначе щеше да влезе в затвори,е затушиха му устата/,какви патриоти са това -единия против Русия и енергийните проекти,другия за Русия и проектите а третия и за едното и другото-на кого да вярваме от тая сбирщина.
105
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези хора не са дошли в ЕС, за да седят в България! Никой от тях не иска в България! Или трябва насила да ги заселват и да ги охраняват да не побегнат, или да им се осигурят условия по германски стандарт, за да мирясат. Първото няма как да стане, практически е невъзможно, а второто е геноцид спрямо българите! В такава каша ни забута Борисов срещу няколко сребърника, че направо с България е свършено, ако това заселване стане факт.
104
9
 
6
 
! Отговори
100% Пълни глупости преди 7 години
пишат журналята и/или Красимир Ципов, ако ще всичките 2 мил. от турция да се изсипят вкупом, пак няма да стане. Как точно си го представят бедна България да отдели такъв залък от вечно недостигащия бюджет?
103
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
127, абсолютно намясто! Дръжте се, приятели, някой налива масло в огъня умишлено, само си крийте си лицето да не се изгорите, Господ да ни закриля!