Ново патриаршеско крило отваря в Троянския манастир

Това става на рождения ден на патриарх Неофит
Обновена: 15 окт 2016 12:02 | 15 окт 2016 11:32, Красимир Ангелов
13

Снимка: БТА

Новото патриаршеско крило на Троянския манастир "Успение Богородично" отваря врати днес. То ще бъде осветено от Българския патриарх Неофит, който днес навършва 71 години.

"За нас като братство на светата обител, от чиито среди е и Негово светейшество - той е подстриган за монах тук, голяма чест и радост е, че именно на този ден ще бъде открито новото патриаршеско крило", заяви пред БТА игуменът на Троянската обител - Величкият епископ Сионий.

Патриаршеското крило е изградено с държавна субсидия от общо 1,4 милиона лева, както и със собствени средства на Светата обител. Игуменът на Троянския манастир разказа, че това е третото по ред построено на това място крило. Първото е било изградено още в древността от архимандрит Пахомий, в далечните години на бурния и страшен 16 век, когато е донесена Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Тогава е била построена каменна църква, в която да бъде поставена иконата.

"Както свидетелстват пътешественици, руини от това крило са се виждали до 1835 г. Когато те били разчистени и било построено голямо четириетажно крило за нарастващия брой поклонници и братя на манастира, както и за нуждите на Светата обител за посрещане на високи духовни и светски гости", допълва игуменът на Троянския манастир пред БТА. По думите му последният, който е живял в това крило до 70-те години, е бил архимандрит Данаил Банскалията. След това е запустяло.

Новоизграденото патриаршеско крило повтаря стила и образа на предишното, от което е останал само чардакът, като запазва функцията си на сграда, в която да бъде посрещан българският патриарх, членовете на Светия синод, а и всеки гост, дошъл в Светата обител. В него са разположени две конферентни зали за семинари и срещи. Има също 25 стаи, всяка с по две легла, баня и тоалетна, игуменарна, патриаршески покои, складови помещения, места за подреждане на църковната собственост, устроена е ризница, където да се съхраняват всички богослужебни одежди, съдове и предмети.

Всичко е обзаведено с красиви мебели от масивно дърво, изработени от местни майстори. Стените са украсени с ценни икони и картини. На видно място са сложени и награди, получавани от манастира и игумена.  "Всичко е ново и приветливо, няма нищо излишно, всичко е според монашеското разбиране за естетика и хармония", добави Величкият епископ Сионий.

В манастира се извършват и редица други ремонти. Ежедневно той придобива нов приветлив вид, който допълва духовната хармония на светото място. Извършен е ремонт на покрива на храма "Успение Богородично", в който се съхраняват стенописите на Захари Зограф, чудотворната икона и други светини. Довършват се и други покривни конструкции при входа на Троянския манастир.

Обновява се и кулата към западното крило. В основите й се намира параклисът "Голгота", а на втория етаж е параклисът "Св. св. Крили и Методий, където се извършват кръщенията и богослужението през зимата.

Братството на обителта е отправило покана за присъствие и към министър-председателя Бойко Борисов, към еврокомисаря Кристалина Георгиева и към финансовия министър Владислав Горанов, които са спомогнали за завършването на монашеското крило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Sanctus bellum преди 7 години
Експерта, точно тук, на Изток е би истинският сблъсък с исляма. Където ще бъде и сега, не в предали я се вече, поради новите си "ценности" Запад. Ценности, чужди на Християнството и неговата цивилизация.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХХХ 8А не! Само ще си показват екземите през Скайп! :))))))))))))))))))))))
8
3
 
4
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Големи оргии ще падат :)
7
3
 
4
 
! Отговори
ник преди 7 години
Ще имат още място да се е.ът ге.овете.
6
6
 
0
 
! Отговори
експерт преди 7 години
Затова само на Запад е възможна истинска война с исляма и един ден това ще стане.Тук всичко ще се реши както през 14 в от поповете. Ще вземат кръста от султана и ще анатемосат западните сили .С което пак ще разпнат Христос.Но те са свикнали да го правят още от началото .
5
7
 
0
 
! Отговори
експерт преди 7 години
Истинския носител на цивилизацията на християнството ,науката ,етиката и демокрацията е само западния латински католицизъм .Поради това ,че той е атакуван от феминистки общества и леви предатели в Европа бяха пуснати корените на злото и исляма.За мен е смехотворно група патриоти да говорят за православие в опозиция на исляма,след като православието е деляло пари с татарите в Русия и турците на Балканите. Не случайно и нашите лидери на национално осв. борби като Раковски и Ботев са споделяли също
4
8
 
1
 
! Отговори
експерт преди 7 години
Т.нар Византийска цивилизация няма нищо общо със западната цивилизация ,тя е извън нея и е пречка за нея .Близка с ислямски и близко източни общества Византия беше болния човек на Европа в средните векове както Турция беше такава през 19 век .За съжаление и самата Русия въпреки опитите на някои царе ,комунистически водачи и демократични лидери си остана извън цивилизацията.Провто източното-татарщината -СИ ОСТАНАХА ДОМИНАНТА.
3
10
 
2
 
! Отговори
р преди 7 години
Източното православие за съжаление няма общо с високите достижения на културата и цивилизацията и си остава твърде архаично и гротескно ,.Абсолютно откъснато от обществото с големи имоти от които се облажват някакви клирища и манастирища. Дори някакъв бегъл опит за реформа е обречен и на практика Църквата е твърде закостеняла и архаична.
2
2
 
7
 
! Отговори
г преди 7 години
Най -*** в цялата страна е ,че поповете са супер богати след промените ,но християнството изчезва по нашите земи като морал ,етика и култура.Брадите просто ще се снишат като при турско и ще си делят пешкиша с високата порта.
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не звучи добре че са похарчени толкова държавни пари за удобството на хора които проповядват милосърдие от което са лишени много в България