Аптеките – задължително с нощни дежурства, иначе – глоба!

Министър Москов се сети и за селата, ще пуска мобилни там
10
Аптеките – задължително с нощни дежурства, иначе – глоба!
Снимка: Булфото, архив

В областите, в които има недостиг на денонощни аптеки, да се въведе задължителен график за работата им през нощта. Това се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването Петър Москов към промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Още по темата

Мотивите и проектът са публикувни на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Предвижда се при неспазване на графика да бъдат налагани санкции. Предвижда се още създаването на Национална аптечна карта, чрез която ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарства, осигурявани от аптеки, ще се идентифицират населените места с недостиг от аптеки, ще се оценят и потребностите от магистър-фармацевти.

При установен недостиг на аптеки и дейности ще се прилагат мерки за стимулиране. Една от тях предвижда на втори или следващ адрес открита аптека да има по-малко инвестиции и по-ниски разходи, тъй като административната процедура за разкриването е улеснена, а разходите на администрацията са много ниски.

Няма да се изисква на следващия адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по 4 часа, предвижда проектът.

Друг начин за подобряване на достъпа на гражданите до услугите, предоставяни от аптека, е възможността за разкриване на аптеки, които се ръководят от магистър-фармацевт с по-малко от изискуемия стаж, както и от помощник-фармацевти в населени места с недостиг от аптеки.

Предлага се и създаване на "мобилни аптеки", които да бъдат структури на аптеките и да осъществяват дейност на територията на населени места, в които няма открити аптеки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Алфонсо преди 7 години
Предлага се и създаване на "мобилни аптеки". Това да не са аптеки на колела? Върху тях ще пише " Здраве за всеки от Мобил аптеките на Москов и Бойко".
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе в Банско по време на сезона няма денонощна аптека.Кмета Икономов знае само да вдига данаци и да краде ,а за местните и туристите не му дреме .
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Няма да се изисква на следващия адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден" тоест идва някой със сгрешена рецепта от доктора и понеже няма фармацевт, лелката която до вчера е работила в бакалията, а от днес в Аптека изобщо не разбира че лекарството е със сгрешена дозировка и дава на родителя тройната доза антибиотик за детенцето. МАШАЛА!
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако във Франция някой министър се пробва принудително да въведе нощен труд, нали знаете през къде ще му изкарат идеята синдикатите? Тренчев и колегата му обаче са на държавна хранилка и мълчат ли мълчат...
6
5
 
5
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
До Фронтокато са им създали условия, ти защо не учиш за кандидат студентски, не влезеш в университет, не учиш 5 години, не се дипломираш като фармацефт, не теглиш 70 000 (за София х3) лева кредит и не си направиш една аптека и не забогатяваш на воля?
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоест, ще ги принуди или да работят на загуба, или да вдигнат цените. Гениално.
4
2
 
6
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
За да няма недоразумение _ категорично съм ЗА пазарна икономика! Но ! Първо да изясним що е капитализъм. За да получиш-даваш_това е капитализъм! Какво получават аптекарите? Лекарствата и бензина са с най_висока норма на печалба!/25%/Държавата и обществото им е създало условия да богатеят най! Какво връщат! И тук няма комунизъм или сиромахомилство _ условията са такива_това вземаш,толкова даваш! Ако не му харесва семки да продава.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е най голямата простотия в демократична България.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, колко глупост има по този свят. Вярно, ме министърчето се опитва да кохира Турция, явно му е най-близка по душа след историята с ваксините, но нито имат най-хубавото здравеопазване, нито е най-достъпното или пък ефективно. А да не забпавяме, че там си е и диктатура и могат да наложат разни правила. Г-да народни представители, моря ви, да сте разумни и да приемате всяка "идея" на този луд.
1
1
 
10
 
! Отговори
некой преди 7 години
Министъро можеше да възложи тази работа и на Цар Киро (Мента Стоянова ще ги свърже ако до сега не са имали контакти). Та "Цар" Киро - може да му организира тотално 24 часово снабдяване навсякъде от 'дипломирани' фармацефти. Гаранция!