Крадем ток с "обучени електромери" на цена до 800 лв.

Устройството за манипулация се прави с обикновени части
Обновена: 26 окт 2016 07:38 | 26 окт 2016 07:31, Александър Попов
25
Крадем ток с "обучени електромери" на цена до 800 лв.
Снимка: Булфото, архив

Манипулациите на електромери, с които да се пести до 70 на сто от използваната електроенергия, достигат нови висоти. Крадците на ток са готови да броят няколко стотачки, за да върти по-бавно устройството им у дома.

"Обучаването" на обикновен струва около 500 лева, а за трифазен мизата стига 800 лева, показва проверка на "Монитор".

Електротехник от Велико Търново вече е изобретил устройство, направено от обикновени части, каквито могат да се купят от всеки ел. магазин, с което се постига до укриване на две трети от изразходеното електричество.

При използването на уреда електронните електромери не се повреждат, нито пък има някакво физическо въздействие върху тях.

Действието на уреда е основано на технически недостатъци на новите електромери, които преди години бяха монтирани на мястото на старите механични.

След като разгласи за откритието си, Петко Ганчев беше буквално засипан от обаждания с различни оферти за откупуване на уреда. Той обаче категорично отказва на този етап да го продава или да разкрие тайната на действието му.

Най-простият метод за кражба на ток доскоро бе чрез поставяне на магнит на стъклото на електромера, който забавя или съвсем спира въртенето му. В друг, по-сложен вариант, се извършва пробиване на корпуса на уреда, като върху диска се поставя игла или друг малък предмет, който също забавя или спира въртенето.

Други начини са чрез прекъсване на нулевия проводник или развинтване на мостовете за напрежението. Сред вариантите е и изваждането на кабелите от електромера и свързването им отделно от него, като по този начин устройството за отчитане не влиза във веригата под напрежение.

Тези врътки обаче са доста опасни, тъй като освен че могат да причинят пожар, при засичане на електромера инкасаторите веднага ще забележат нередностите.

Малко по-ефикасно е монтирането на специални ключове, с които електромерът може да бъде включван и изключван по желание на потребителя.

Най-прост и опасен е начинът с мятане на жиците на куки, на другия край на които има обезопасен кабел и включват кабела в разклонител на земята.

При проверка просто издърпват кабела и куката сама пада на земята. Преди време в търговската мрежа бяха пуснати специални уреди, които забавят или спират електромера, на цена от 50 до 200 лв. Скоро обаче тези уреди бяха забранени и конфискувани от търговските обекти и складовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20, преди 20 години фащ пускат интернет по електроразпределителната мрежа..
18
1
 
3
 
! Отговори
гтф преди 7 години
на тези старите електромери, можеше с жици да се върти на обратно до определен момент, когато просто спира - веряотно се намагнитва врътката. Не съм грамотен в тази област но съм го виждал ..преди 15-20 години
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Любознатален съм дали като всяко по-ново устройство и новите електромери не могат да се препрограмират съобразно определени изисквания?Знам, че сега ще ми бъде обяснено какво съм Саше, и как това не може да се случи без отварянето на корпуса и т.н., но нека мераклиите да ме критикуват да се пробват с мислене и в тази насока: поръчка - производител - обслужване преди инсталирането
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналата година с контролен даваше отклонение 1,6-1,8%. Тази година планово смениха електромер и сега дава отклонение 3,6-3,8% в полза на ЕВН. На кой да се оплачеш?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
заставам срещу електромера , мятам жиците с куките към таблото и после какво следва ?
14
0
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Логично е и обратното да е факт ,тока да ти го надписват в ЕРП-то,все пак там работят същите хора като тези дето крадат,да не кажа по големи крадци.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен засега не са ми сменили стария електромер, и всички ми казват да се радвам, защото с новите тези от енергото те крадат. -----------------Е как ще стане тоя номер, като аз си пазя стария електромер вкъщи включен и по не го си засичам. Само да видя разлика между вътрешния и външния и ще ги вдигна на ура.
12
2
 
20
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Трябва и аз да започна да крада -щото аз си плащам 400-500 лв минимум всеки мсесец ,а други артисти от всички етноси населяващи моята Родина крадът ,аз ли съм най-правлния човек в тази държава.
11
1
 
11
 
! Отговори
m da преди 7 години
На мен засега не са ми сменили стария електромер, и всички ми казват да се радвам, защото с новите тези от енергото те крадат.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а аз като *** плащам по 250 лв месечно за ток -
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито автора, нито коментиращите са наясно с електромерите,токовете, кражбите, продажбите, с ББ,ЦЦ,ЦЦ.....
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ше сменят старите електромери че се още има и такива навремето един за един водомер орева света сега искам да си смени електромера и не ме интересува чии е
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ток ме плащам. Само си сменявам ватенката като се поизтърка.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елементарно е - купувате си реле РПВ-40, 2 кондензатора СП-12, свързвате релето и единия кондензатор към фазовия проводник преди електромера, а вторият кондзатор към нулевия проводник след електромера. Системата е изпитана и действа безотказно.
5
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай ти *** ако не открадне не може да заспи.
4
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай ти *** ако не открадне не може да заспи.
3
0
 
30
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
Добо утро свате! Ток се краде така...поразпитваш за някой служител а ЕРП-то, към което си. Свързват те с него, той идва и ти манипулира елвктромера....даваш му 500 лв.и готово. Така се краде и от фирми и от граждани, а го плащаме всички ние. Нито е тайна...всеки го знае
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за глупости, електромерите отдавна не са аналогови, какви магнити и карфици.
1
4
 
5
 
! Отговори
Как правим в украйна преди 7 години
Преди 10 години, видях устройство,направено от части на телевизора. Се включваше в мрежата, а един кабел на електромера и той въртяши диска обратно