Адвокат за без пари?! Може, но само за бедни

След Габрово и Благоевград такъв център заработи и във Варна
1
Адвокат за без пари?! Може, но само за бедни
Снимка: Reuters, архив

Варненски адвокати ще дават безплатни консултации на социално слаби граждани. Помощта ще бъде оказвана в новия Регионален център към Адвокатския съвет, който бе открит официално днес в крайморския град.

Това е третият такъв център в страната след откритите в Габрово и в Благоевград, посочи председателят на Националното бюро за правна помощ Елена Чернева, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя допълни, че звената се откриват по решение на съответните адвокатски колегии. Консултациите дават юристи, които са вписани в регистъра като служебни защитници.

Чернева допълни, че от около 13 хиляди адвокати в страната, над 6 хиляди са приели да работят като служебни защитници.

Във Варненския център ще дават консултации около 50 юристи. Право на правна помощ ще имат социално слаби, хора с увреждания, приемни семейства, тези, които са настанени в специализирани институции, обясни Чернева.

По думите й в момента се изгражда електронна връзка между Националното бюро и създадените в страната центрове и Агенцията за социално подпомагане, която ще позволи бърза проверка дали тези, които търсят консултация, отговарят на изискванията.

В бъдеще адвокатите ще имат подобна връзка и с имотния регистър.

Във Варненския център ще бъде оказвана помощ по всички въпроси, без такива в сферата на търговското и данъчното право, допълни Чернева.

По думите й регионалните центрове могат да предоставят и изнесени консултации в по-малките населени места в областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ползваш безплатен адвокат е все едно да стажант трети курс да ти прави мозъчна операция. даже няма да знае къде отива тоя адвокат и за какво е делото :)