63 изключително ценни монети спипани на Капитан Андреево

Сред ценностите имало и 6 бронзови апликации
1 ное 2016 13:14,
15

 Снимка: Агенция "Митници"

Незаконен внос на 63 старинни монети и апликации са предотвратили митничарите на Капитан Андреево, информираха от агенция "Митници".

Културно- историческите ценности са открити при проверка на лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция.

Пред митничарите шофьорът и неговия спътник, български граждани, са заявили, че нямат нищо за деклариране. По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При извършения личен преглед на пътника в колата, униформените откриват в двата джоба на якето му найлонови пакетчета с 54 монети от сребрист метал, две монети от жълт метал и седем метални фигурки.

Откритите монети и фигурки са представени за експертен оглед на специалист от Пловдивския исторически музей, според който това са културни ценности от различни периоди. Двете монети от жълт метал са златни. Едната е датирана 12 век и на нея е образа на византийския император Йоан Втори Комнин. Другата монета е датирана 5-7 век.

Изключително ценни са 10 сребърни монети различни номинали и емисии от 4-1 век преди Христа. В нумизматичната колекция има и 19 сребърни билонови римски монети, както и 25 монети малки номинали от антични емисии от сребро и бронз.

В откритата колекция се отличават с голяма културно-историческа стойност и 6 бронзови апликации на животни и божества, както и една бронзова антична фибула със сферичен елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Гъркинята преди 7 години
О не! Хайде, не на етноси, моля! МъжЪТ му прилича на гал, или саксонец.. Рус, синеокок, як метър и осемдест! Мен, Гърците като ме видят първо заговарят на гръцки! Адей де! Аз СЪм висока, чернокоса и черноока само метър и шестдесет и осем, пазя дома,реда, ЧестТтА! И кво?! Ценностите са в сърцето! СинЪТ НИ е на 18 БЪлГарИН! Говори три езика! Кой е? Има сините очи на баща си и МОЯ нрав. Кой е!?НИе знаем, че е Българин! Айде трафика, кръв, вода не става!
10
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
ЕВСТАТИ,аз казах ли ти, че ще те спипат, а ти - не, та не. Ами сега?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пампурджия и 1/2Тука става въпрос за внос.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати пропадналата мафиотска държава сме. " незаконен внос на мпнети" , в Германия на всеки бит пазар можеш да си купиш антични или съвременни юбилейни монети а също и да продадеш. В БГ всичко ти взимат за п.....сите от музейте. Да е.. тая скапана държава.
7
1
 
13
 
! Отговори
читател до Apostolos преди 7 години
Византия не е Гърция, а Източно-римска империя, вероятно това не го учите в школото, както и гърците не са елинини, нито днешния гръцки не е онзи, и елините не са днешните гърци, иначе би трябвало да сте с къдрави коси, сини очи и гърбав нос, а не съм виждал такива в Гърция, както и няма високи и стройни жени като античните, а е пълно с ниски и дебели...огледай се добре!! Истинската държавност идва само от едно место - РИМ!
6
1
 
6
 
! Отговори
читател преди 7 години
Къде бяха митничарите, когато цели търговски дружества инасяха тонове монети, скулптури, и какво ли не още...
5
23
 
2
 
! Отговори
PANAYOT APOSTOLOS преди 7 години
ДА СЕ ДАДАТ НА ВИЗАНТИИСКИЯ МУЗЕИ В ТИСАЛЛОНИКИ..ГРЪЦКОТО ВЕЛИКО НАСЛЕДСТВО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪВ ВРАГОВЕ НА ГЪРЦИЯ ДЪРЖАВИ - БЪЛГАРИА И ТУРКИЯ, ОКРАЛИ ЗЕМЯТА НА ВИЗАНТИЯ.СВЕТА ПЛАЧЕ ЗА ВИЗАНТИЯ..СВЕТА СЕ МОЛИ ЗА ГРЪЦКО ТЕРРИТОРИАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ, В СТАРИТЕ РОМЕЙСКИ ГРАНИЦИ.
4
0
 
7
 
! Отговори
Пампурджия и 1/2 преди 7 години
Бизнеса с антики, винаги е бил най-печалившия за България! Нито дрогата, нито износа на оръжие, може да се мери с оборотите от изнесените от управляващите съкровища от гробнитсите и могилите!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Показаните на снимките монети нито са някаква рядкост , нито са с добро качество. Така, че не представляват някаква огромна по размерите си контрабанда. Ченгетата обаче, за да си вдигнат рейтинга може да се поливат на някой пишман историк като Божидар Димитров и да изкарат, че са пресякли контрабанда за стотици хиляди евро.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Държавата откъде на къде ще има претенции към чуждо културно историческо наследство?!"Ами след като никой не е припознал находките, не са декларирани като чужда собственост, остават за този, който ги е намерил.
1
8
 
9
 
! Отговори
Пампурджия и 1/2 преди 7 години
Държавата откъде на къде ще има претенции към чуждо културно историческо наследство?!Сега митницата ще ги открадне от човека и ще ги продаде на частни колекционери!