Пенчо, работѝ! Пенчо... кмет си намали заплатата с 50%. Популизъм?

Това е знак на солидарност, кметът на Община Златарица
3 ное 2016 09:30,
19
Пенчо, работѝ! Пенчо... кмет си намали заплатата с 50%. Популизъм?
Снимка: кадър, BTV

Общински кмет си оряза доброволно заплатата. Прецедентът е в Община Златарица.

Пенчо Чанев оглавява златаришката община вече трети мандат. Фишът с двойно по-ниската кметска заплата обаче вече е факт. Вместо досегашните 1400 лева, градоначалникът е взел малко под 700 за месец октомври.

Решението си Чанев описва като знак на съпричастност с общинската администрация, която се труди пълен месец, а получава с малко повече от общинските съветници, които се събират веднъж в месеца.

"Не толкова популистки, колкото в знак на солидарност с тези хора, които тука са на работа в администрацията. Хората, които идват сутрин навреме, тръгват си навреме, спазват трудова дисциплина", каза Пенчо Чанев и дава пример с техническия сътрудник – младо момче, на пълен работен ден, за 380 лева на месец.

Жена от администрацията пък е принудена да изпълнявала три длъжности за една заплата.

"Министерството на финансите дава една камара пари и казва – кмете, оправяй се. Но тя не оценява, че тази камара не се е променяла през последните 5 години. Расте минимална работна заплата, поскъпва нивото на живот – увеличават се разходите за отопление, за ток и хората бягат", казва кметът пред bTV.

Намерението на кмета да икономиса от собствената си заплата автоматично бърка и в джоба на председателя на Общинския съвет. По закон той взима 90% от кметското възнаграждение.

"Защо едва третия мандат стана съпричастен с администрацията? Досега не виждаше ли, че администрацията получава малка заплат!", пита Стефан Бранзелов, председател на Общински съвет в Златарица.

"Защо чак в третия мандат ли? Много хубав въпрос. В третия мандат е, защото в началото му беше увеличението на моята заплатата, която ми беше от първия и втория непроменяна и администрацията с между 5-8 %", обясни Пенчо Чанев.

Действията на златаришкия кмет се тълкуват двояко. Според запознати препъни камъчето в отношенията между него и Общинския съвет са няколко отхвърлени негови предложения, като повишаване на местните данъци и продажбата на общинска земя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: кметзаплатаЗлатарица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Какви 380лв. заплата на пълен работен ден бе хора? Минималната е 420лв., освен ако не е нетната заплата.
13
0
 
0
 
! Отговори
ppt преди 7 години
този го познавам право дърво не остана в общината имоти в германия и т.н.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че кой гербаджийски кмет чака на заплата?!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се оправим, когато всички негови колеги вземат пример от него и направят същото.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 4 абе на твоя гръб маи и 500 са малкоама един кмет от районен кмет от варна взима 1000 и отговаря за проблемите на 2 пъти повече хора това чессно ли според тебе
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на човека. Никой от вечно недоволните в коментарите не би направил същото, злобейте си тихо там.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста които станаха кметове през последните години строят нови къщи големи като хотели и карат нови коли за по над 50 000 лв., и те сигурно са си намалили заплатите, тъжно, никога нищо не е по-различно, България никога няма да се оправи, емиграцията на млади и кадърни българи няма да спре и след 10 години страната ще издъхне като малко кученце пребито с пръчки от роми в ромски квартал, нещо което е ежедневие по принцип, те са бъдещето на България, ликувайте, гласувайте, страната няма шанс вече.
7
9
 
9
 
! Отговори
Unufree преди 7 години
Пенчо ще си избие парите по друг начин, и то в неколкократен размер. Ако не ги е избил вече и сега му е гузно. :)
6
3
 
16
 
! Отговори
Шопа преди 7 години
Нема угодия, ако си намали заплатата популизъм, а иначе какво работи кмета та заплатата му е толкова висока и каквото и да направи човек все кусури, за това сме в това егоистично общество и ще си седим на дъното и ще копаем все по - надолу и все по надолу
5
0
 
16
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
До Анонименистината е че на всички ни заплатите са малки, но запознат ли си колко и какво работи председател на общински съвет в малка община. бих казал - почти нищо. Има работа 3 -4 дни - не повече. И за това да взима 1260 лв. !!! Дай боже всеки му такава ставка. А хората в администрацията работят от 8,30 до 5,00 часа и взимат по 450 - 500 лв.
4
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мдааЕ, то на чужд гръб и 100 тояги са малко.Ай, да те видим, ако някой ти каже, че твоята заплата ти е много...и трябва да ти я намалят, защото не правиш нищо???Нормални са им заплатите.Просто...ми мирише на някакъв популизъм, който този Пенчо иска да използва за някакви вътрешни войни с ОС.
3
0
 
10
 
! Отговори
ДС преди 7 години
А бе. Пари в държавата има, но тия гори ги разпределят за тях си чрез ЗОП (закона за обществени поръчки). Слушах една жена финансист от САЩ. Каза: "не виждам причина минималната заплата в България да е под 550 лева".
2
0
 
29
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
Мисля, че председателя на ОС особено в малка община като Златарица са му много парите които е взимал без да работи (90% от 1400 лв). А за общинските съветници пък изобщо да не коментирам. Взимат пари без дори да знаят какво гласуват. Има и такива дето не си четат материалите. Пенчо е пич.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
:)