Уникално: Спасено лешоядче победи в схватка орел

В началото на август Звезди е спасен от удавяне в язовир
9

Снимка: Ивайло Иванов/ "По-диви Родопи"

Млад белоглав лешояд, който това лято бе спасен от удавяне във водите на язовир "Студен кладенец" от рибари, вече мери сили със скалните орли.

В началото на тази седмица Звезди бе "хванат" в любопитната схватка от фотограф на една от площадките за подхранване  на лешояди в района на Маджарово, Източните Родопи. Снимките и историята, запчатана от  Ивайло Иванов от Хасково, предизвикаха сериозен отзвук сред любителите на красивите снимки и  дивата природа, съобщават от Фондация "По-диви Родопи".

В началото на август, благодарение на адекватната и навременна намеса на местните хора, току- що излетяло от гнездото белоглаво лешоядче беше извадено от водите на язовирa. След "спасителната акция" замръзналата птица бе предададена на експерти  на фондация "По-диви Родопи" и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които първи реагираха на подадения сигнал до РИОСВ Хасково и Спасителния център за диви животни Зелени Балкани за бедстваща птица.

Няколко дни по-късно Звезди се възстанови и бе освободен на площадката за подхранване на лешояди в резервата "Вълчи дол". Преди да отлети, специалисти  от БДЗП поставиха на младата птица крилометка, пръстен и сателитен предавател, благодарение на които младата птица е проследявана от експертите.

И явно има защо. Преди броени дни на площадката за подхранване младият лешояд попада в двубой с млад, а по-късно и с възрастен скален орел. Възрастната и по-опитна птици бързо се отказва от съревнованието и отлита. Младият и далеч по-неопитен скален орел обаче решава да премери сили със Звезди.

В резултат младият скален орел едва се измъква от схватката, като отнася сериозни удари и след това се оттегля, разказват орнитолози. 

"За мое облекчение, малко по-късно видях младия скален орел отново да кръжи наоколо, дано си е взел поука да не влиза в двубои на земята с лешоядите. Те са по-едри, имат огромен опит в двубоите на земята и силните им крака ги правят неприятен съперник, който може да бъде фатален за скалния орел, чиято сила е във въздуха, но не и на земята", коментира снимките и случката Ивайло.

Историята на двубоя на Звезди със скалния орел беше заснета от едно от укритията за фотографски туризъм в Източните Родопи, което ще бъде дооборудвано с помощта на проекта Life + Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Бай Сунай преди 5 години
Уникално, две млади птици в конфликт... направо ще заколя агне от радост.
8
1
 
1
 
! Отговори
vilenita преди 7 години
хубава снимка
7
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 7 години
Браво на фотографа, уникални снимки и с добро качество !
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хубави снимки.Поздравления.Карат човек да се замисли как Звезди си пази неговото а не е тръгнал да му дава статут и храна на орела.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И при хората лешоядите са по-силни от орлите, когато става спор за плът.
4
1
 
7
 
! Отговори
dp преди 7 години
Страхотни снимки, ако ги има постнати във flickr бих се радвал много да ги видя в детайл.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаххаха, къде отиваш ти може би :D Звезди не си поплюва :)
2
1
 
19
 
! Отговори
хлъц преди 7 години
браво, чудесни снимки !
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четвърта снимка е нагледен пример за израза "ще хвърчи перушина".