Статистиката: Панелки от соца приютяват 1,7 млн. българи

Половината българи са в тухлени къща, 85% – със собствен дом
15 ное 2016 17:45,
55
Статистиката: Панелки от соца приютяват 1,7 млн. българи
Снимка: архив Bulphoto

Повече от половината от българското население обитава жилища в тухлени къщи, а около 45 на сто от българите живеят в апартаменти в блокове, сочат обобщени данни на Евростат за жилищните условия в страните на ЕС-28 през 2014 г.

Анализът отчита няколко показателя: качество на жилищните условия, проблеми в жилищния район, удовлетвореност от жилището, собственост на дома и др.

Като цяло около 85 на сто от българите притежават собствен дом, което е един от най-високите показатели в ЕС, отбелязва БТА. В този сегмент на първа позиция е Румъния с 96 на сто частна собственост на жилищния фонд, следват Хърватия и Литва - с по 90 на сто и др.

От притежаваните от българите общо около 3,9 млн. жилища - 2,6 млн. са в градовете и около 1,3 млн. - в селата.

Значителен е броят на жилищните сгради от тухли - над 600 хил. сгради са от бетон и тухли, а над 1,5 млн. - от тухли и гредоред. Близо 75 хил. са жилищните сгради /с над 500 хил. апартамента в тях/, изградени със стоманобетон. Около 19 хиляди са панелните сгради у нас, в които има над 900 хил. апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. българи. Не малък е и делът на необитаемите сгради, предимно в селски райони.

Като цяло българите са удовлетворени от жилището което обитават, но около 27 на сто от тях, или почти всеки трети българин, се страхува от обир в дома си или някакво престъпление или вандализъм в жилището, което обитава. Около 16 на сто от българите не са доволни от проблеми, които заобикалят дома им - липсата на чистота, екологични проблеми, лоша комуникация, липса на удобства. Други 12 на сто от сънародниците ни се оплакват от шумни съседи или шумна околна среда.

Средният размер на жилището, което българинът обитава, е около 72 кв. метра, при средна жилищна площ от 96 кв. м в ЕС-28, сочи европейската статистика.

По този показател най-много средна жилищна площ имат жителите на Кипър - 141 кв. м, следвани от жителите на Люксембург - 130 кв. м, Белгия - 126 кв. м, Дания - 115 кв. м и др. Най-притеснени откъм жилищна площ са хората в Румъния - средно по 44 кв. м, Латвия - 62 кв. м, Литва - 63 кв. м, Естония - 66 кв. м и др.

Като цяло около 60 на сто от населението на ЕС живее в къщи и около 40 на сто - в апартаменти. Делът на лицата, които живеят в апартаменти е най-висок в Испания - 67 на сто, Латвия - 65 на сто и Естония - 63 на сто. Най-висок дял на хората, които живеят в къщи е отчетен в Ирландия - 93 на сто, Великобритания - 85 на сто, Хърватия - 80 на сто и Белгия - 78 на сто.

В Швейцария хората, които живеят в жилища под наем са повече от тези, обитавани от собственици - близо 56 на сто от швейцарците са наематели на жилища.

В някои страни повече от половината от населението живее в жилища, които са с ипотека или заем - в Швеция този дял е 61 на сто, в Холандия - 59 на сто и в Дания - 50 на сто.

Най-много от вредни замърсявания на шумовата среда се оплакват жителите на Малта - близо 30 на сто, Германия - 26 на сто и Холандия - 25 на сто.

Проблеми със замърсяване на околната среда, липса на удобства и др. отново са отчетени най-много в Малта - 37 на сто, Гърция - 23 на сто и Германия - 22 на сто.

От обири или друг вид престъпления свързани с дома, най-висок е процентът на недоволните хора в Италия и Холандия - по 18 на сто. По този показател безспорен "лидер" в ЕС обаче е България - 27 на сто от сънародниците ни се страхуват от кражби в дома си, от вандалщина или друго престъпление, свързано с жилищната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно познато семейство имаха 2 панелки, купиха си къща в на 2 ет. с кредит, после разкараха панелките и вкараха парите в къщата. Направиха я трепач. Аверчето вика, братко, няма да ти бухат комшии, да те наводняват ония серсеми отгоре, да смърди от разни гледащи котки, разправяш с разно оли....френи за ремонти, асансьори, паркираш си колата в двора, спретнал си работилничка в мазето, двор вика, децата си играят. Изглеждаше бая щастлив човека. Жена му беше против, сега не можеш я изкара от градин
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наследяват от преди 1989 г. когато жилищата бяха по-евтини.
35
2
 
5
 
! Отговори
Стенли преди 7 години
Сега, като си тръгна Баце още дълго българинът ще живее в панелки. При това несанирани.
34
3
 
5
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Новото строителство е пълен шит - нали помагах на един познат да си нанесе мебелите - сложихме секцията и отзад си даваш сметка че стената е измазана на вълни и отгоре в единия край почти опира и в другия 6-7 санта пролука ... да не ви разправям като взе да гласи кухненския плот - майстора в чудо се видя - ряза , пили , псува .
33
2
 
13
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Много червенушко из форума .... Преди соц-а , според вас , къде е живеел българинът????Баба ви на пътя ли е живяла ?? Осъзнайте си още от времето на Империята , българинът си е имал собствено жилище , защото султанът си е дал сметка ,че ако вземеш ВСИЧКО на раята ще хванат Балкана , а ако им оставиш нивичка и къща ще си натискат парцалите .
32
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали гласувате за русия, живейте си в панелките. Като дойдат руснаците ще ви ги надстроят.
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в панелен блок, но да сравянявате панелите със сегашното ново строителство, без съвременно ОТК и съблюдаване само на хартия, е меко казано мазохизъм!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На ЧаушескУ му се случи първият майдан в Европа!.. Това щеше да се случи и онас, но Тошо усети нашите" партьори "от сащ на какво са способни, и си подаде оставката
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На нас единственото ни успокоение е -абе може и по-зле. Това , че новото строителство е още по-лошо от панелите и че без панели да сме в сламени колиби е вярно, но това не значи че панелите изобщо са жилища.
28
3
 
14
 
! Отговори
бла бла бла преди 7 години
Новото строителство - гипсокартонките, в голямата си част/особено от преди 07г./ няма да доживее да се направят и пътища на поляната.....
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разни червени малумници се упражняват на тема Чаушеску.По тяхната логика, при Хитлер не е имало престъпност и безработица, освен това е построил и аутобаните.М?
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новото строителствое като строилите го - ш и т.
25
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това, което аз построих, вие не можете само да го боядисате!" Тато Тодор
24
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, Чаушеско беше изверг, но Румъния води класацията в цяла Европа! Явно не е било точно така, както ни го представяха Чаушеско
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Алекс2Ми хубаво, значи като падат ще остават цели. А сглобките между панелите, фугите, основите, течовете?! бригадите старателни трудоваци, виетнамци?
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Ти си смехурко, стой си 100г. в бай Тошовата панелка, аз съм от 600-те хиляди.
21
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите коопераци са с такова качество в повечето случаи,че е много съмнително дали сградите построени през 50-те няма да ги надживеят.Нали ги гледам как ги строят в повечето случаи- бригади полуграмотни ромове блъскат по 12 часа на ден и спят на кашони в строежът а техническият надзор присъства писмено на табелката отпред.Една такава сграда за която знам и се бяха разцепили стените на друга има нужда да работят помпи в мазето нон-стоп за да изпомпва вода и това не са единични случаи.
20
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия същите избраха и Радев за президент
19
3
 
21
 
! Отговори
Друг преди 7 години
До свиркай сиТи хубаво си дал пример със силата на парите днес, но пропускаш един важен момент - инвестират се, ако ги имаш НАЛИЧНИ. Другото не е инвестиция, а заем от банката. При втория вариант силата на парите работи срещу теб.
18
11
 
16
 
! Отговори
Алекс2 преди 7 години
Така тристайния ми излезе колкото един телевизор Сони който си купих след това.Така че по полека с проклетисването на Тошо и соца ! Разбирам че тогава ТАКИВА БЯХА ВРЕМЕНАТА !