77 души в пенсия по болест всеки ден

Около 30% от сумите за старини за заболяване са фалшиви
18 ное 2016 08:53, Петя Славова
23
77 души в пенсия по болест всеки ден
Снимка: архив, Булфото

21 132-ма българи са излезли в пенсия по болест през деветмесечието на 2016 година, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Това означава, че всеки ден средно по 77 души са прекъсвали работа заради болежки.

Според статистиката за година броят на новоотпуснатите инвалидни пенсии намалява с близо 2500. Въпреки това всеки трети, излязъл в заслужена почивка тази година, е получил инвалидна пенсия. Според пенсионни консултанти около 30% от сумите за старини, отпуснати заради заболяване, са фалшиви, пише "Монитор".

"Много хора, които нямат нужните стаж и възраст за пенсия, търсят вариант да получат инвалидна пенсия, за да прекъснат работа", признава пенсионният консултант Иван Николов.

Опитът му показва, че най-често мъже между 50 и 55 години търсят възможност да получат ТЕЛК, за да прекъснат преждевременно трудовия си живот.

"Едва ли искат да излязат в пенсия, за да спрат да работят, защото имам клиент, който продължава да работи и след като получи ТЕЛК и инвалидна пенсия", заяви още Николов.

Според експерти по подбор на персонала, стотици хора отказват да си извадят ТЕЛК, въпреки болежките, от страх, че могат да останат без работа.

"Битува едно схващане, че родните фирми не са добре настроени към хора с увреждания. Съдейки по сигналите за дискриминация, това притеснение не е безпочвено", заяви HR специалистът Маргарита Николчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: НОИпенсиятелк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
изчадия преди 7 години
Тия в телковете са изчадия. Тормозят наистина болни хора.
19
1
 
5
 
! Отговори
прецакан преди 7 години
"Винаги ми е било интересно, как си 76% или 48% инвалид?"-дано никога да не ти се налага да разбереш какво е да си 74% или 95% инвалид...аз от 10год.съм инвалид с онко заболяване и в момента пенсията ми е 205лв.при най-голямото ми желание да работя никой работодател не смее да ме назначи щото виждаш ли-много съм рисков.даже застраховка не ми правят-рисков....а,че 80% от телк решенията са менте-питай да ти кажа...до анонимен 19-моите операции са "само" 7 и в момента ми предстои 8-но какво минах..
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да споделя, че служебен ТЕЛК ми е определил 75% инвалидност с месечна пенсия от 65 лева. Не живея в България и в държавата където съм инвалидността ми е 100% с пенсия около ? 3000 Полага ми се лечение и терапии които са безплатни. Ако живеех в България с тези 65 лева и сметките си не мога да платя. Айде герберувайте с асфалт и магистрали .
17
1
 
4
 
! Отговори
Потърпевш преди 7 години
До АнонименТова ознаяава 2 група инвалидност без чужда помощ, а дано да нямаш моите 14 операции на ставите за да не задаваш *** вапроси. А що се отнася до Вродената локсация - за тази работа си има ортопеди и ако нещо не ти е ясно прочети има интернет. Инвалид е всеки които има над 50% инвалиднист.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При това темпо скоро 100 % от пенсионерите ще са по болест без да е имало война . Егати и държавата проста .
15
4
 
6
 
! Отговори
Потърпевш преди 7 години
Аз бях със 76% инвалиднист вродена локсация и сколиоза, но юни месец решиха че изведнъж съм оздравяла и ми дадоха 48%. Явно искаха пари, ама не казаха колко. Това се случва в София 28-*** поликлиника. Нека да знаят хората, че *** са с по 90% инвалидност и с по 600 лева в джоба, за да могат 3-мата доктори да си ги поделят.След като го обжалвах пред НЕЛК, съм на комисия догодина.
14
2
 
3
 
! Отговори
nina преди 7 години
И покрай тях страдат и наистина болните! Махнаха тези 33лв, които даваха за ТЕЛК-освидетелстваните, парите за транспорт и лекарства /общо 19.50/ се изчисляват на база 65.- лв, неактуализирана от N години. Аз съм с онкологично заболяване -95% освидетелствана и получавам само тези 19.50, а само лекарствата ми са над 50.- лв! Защо не помислят да вдигнат прага на този соц. минимум?
13
1
 
8
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Отново дългата ръка на мафията в бели престилки.
12
1
 
9
 
! Отговори
Мда.. преди 7 години
Майка ми е с операции на белият дроб и две на сърцето, но според ТЕЛК е трудоспособна, макар, че позеленява, ако тръгне да си връзва обувките. Мама каза, че няма да им бутне под масата и да им даде пари, за да я трудоустроят и ми спомена, че ония от комисията май това са чакали. Направете си сметка за какво иде реч. А иначе, 30 годишен трудоспособен, в идеално здраве - с пенсия по болест. Ей, така ми се похвали човека, че си взима парички.. А сега да си прпедставим колко още такива има..
11
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
до 1и моя си отиде
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средно, една шведска двойка има по 5 чавета, три от пет чавета са с ТЕЛК и взимат пари, отделно и един от родителите им е също с решение на ТЕЛК за инвалидна пенЦия. Ето къде отиват парите ни за пенсии и тяхното увеличение!
9
0
 
12
 
! Отговори
До BURZUM преди 7 години
Ами те нещата не са се променили много. Особеноо в малките населени места където местни дерибеи и хабер си нямат да плащат осигуровки, и няма сила на света която да ги пипне, защото по време на избори набират гласове за големите партии.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обърнете внимание на докторите в ТЕЛК и НОЙ малки заплати големи възможности. Знае се че най некадърните лекари са най корумпирани.Държавните чиновници да не се правят на изпляскали даже и действително болни се рекетират от лекарите на ТЕЛК .Плащаш 300-400 лв. пенсия, обажда се власт имащ велможа пенсия до кога, защо е изобщо този ТЕЛК като за да стигнеш до него минаваш през специализирано отделение и се подписват комисия от трима лекари.
7
0
 
24
 
! Отговори
акуд преди 7 години
70% от които роми с диагноза кокоша слепота и диабет
6
0
 
24
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Нещата ще стават още по зле...има едно цяло поколение днес на 40-50години който никога няма да съберат години за пенсия..спомнете си деветдесетте години масово се работеше без договор на половин работен ден или в чужбина ....така че ще бъде страшно когато тия хора ...АКО доживеят до пенсия...
5
0
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
След като инвалиди не са хората наети от капиталисти заради страх от уволнение,тогава кои са инвалидите у нас?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нещо сметката не излиза 132 = 77х30х9. пишеме си некви глупости и не си ги четеме. срамота!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дай всекиму пенсия по болест, и на тия дето пишат и на тия дето броят и пресмятат! със години да си я получават!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай Боже, всички дето са се огледали в болните хора да имат щастието и те да изпитат това.
1
1
 
30
 
! Отговори
вдовица преди 7 години
А моят съпруг не доживя да вземе пенсия .... благодарение на родното здравеопазване!