Рибни истории: Паламуд вместо шаран за Никулден!

Тазгодишният улов бил много богат, морето ври от паламуд
19 ное 2016 10:12,
17
Рибни истории: Паламуд вместо шаран за Никулден!
Снимка: архив Булфото

Никулден наближава, а с него и голямото търсене на риба за празничната трапеза. Тази година рибарите казват, че паламудът ще измести шарана на празничната трапеза. Препълнени мрежи зарадваха рибарите ни в Черно море през последния месец.

"Излизам за риба повече от 2 десетилетия и не помня да сме имали в наши води подобно изобилие от лефер, чернокоп, паламуд. По-старите рибари ми разказват, че преди около 45 години се случил такъв благодат", разказа морският вълк Виктор Лучиянов пред "Стандарт".

През последните години най-вкусните риби станаха кът и цените им полетяха нагоре. Сега паламудът, който до тази есен се продаваше между 15-20 лв. килото, падна до 4 лв. При последния улов пък закова 12 лв. Старите рибари разказват, че от 1968 г. морето не е давало толкова много риба. Освен с паламуд, рибарите пълнят мрежи и с вкусен чернокоп, който още държи рекордно ниска цена от 4 лв. за килограм.

"Не можем да се оплачем този сезон, морето завря от паламуд и чернокоп. Една лодка вадеше по 400-450 кг на курс. Това е истински рекорд. Толкова риба в Черно море е нямало поне от 40 години", потриват доволно ръце рибарите на Ченгене скеле, където е една от най-големите борси за морски твари.

Ранните клиенти на рибната борса във Варна купуват по 3 кила поне всяка сутрин от пресния улов. В момента дребният чернокоп върви по 4 лева, леферът - 7 лева, карагьоз - 6 лева. Пълно е с прясна акула - по 8 лева на килограм. Цената на шарана не е вдигана от месец май, а продавачите смятат, че ще падне за празника, защото народът полудя по пресния морски улов.

Леферът в Бургас пък счупи всички рекорди по скъпотия. Деликатесната риба се продава за 30 лв. килото и задмина дори сьомгата, която традиционно държи първо място в ценовата листа. "Много се търси пресен лефер, а уловът в момента е нищожен, затова и цената е толкова висока", обясниха търговци на рибната борса "Краснодар" в Бургас. Единствен конкурент на лефера по скъпотия е калканът. В момента морските вълци вадят с мрежи предимно попчета и сафрид, които продават за 7 лв. На рибните борси в Бургас от пресните риби най-евтин е толстолобът, който се харчи само за 3 лв. килото. Замразената скумрия пък държи средна цена от 6 лв.

В Балчик има три версии, с които рибарите си обясняват богатия улов. Едната е, че високата вълна през март е докарала рибата, защото е обогатила водата с кислород и така е имало планктон за малките видове, които пък са довели хищниците след себе си. Другата версия гласи, че горещото лято в Мраморно и Средиземно море е прогонило рибата към по-затвореното Черно море, където тя е търсила нормални температури за живота си.

Турските рибари обаче имат и друга теза. Според тях причината за много морски твари това лято е в демонтаж на силни сонари.

"Колеги от турската страна на Черно море разказаха, че в годините на Студената война на входа на Босфора са били монтирани мощни сонари, за да следят за подводници. Именно със силното излъчване на звукови сигнали сонарите гонели рибата и тя не влизала в Черно море, но тази година са били демонтирани", разказват моряците. Според тях комшийските въдичари съобщили, че леферът, чернокопът и паламудът влизат през Босфора в Черно море през юли и август, вместо през обичайните месеци от април до началото на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
shrek преди 7 години
Влиза им през Босфора единствено простотия в кратуните. Как ще обяснят тогава, защо нашите морски риби се различават силно от средиземноморските?
10
0
 
1
 
! Отговори
НЕМА ЗНАЧКА ,БЕ... преди 7 години
НА СВ.НИКОЛАЙ -----ШЕ ПРОБВАМЕ И ВИНОТО И ......МЕЗЕТО!ВАЖНОТО Е ----ДА ПОЧЕТЕМЕ СВЕТЕЦА И НАШИТЕ ГРЕШНИ ДУШИ!БОГ И БОКО ---С НАС!!!!
9
2
 
3
 
! Отговори
Риба ама Цаца преди 7 години
Цаца, ама риба !
8
19
 
11
 
! Отговори
мазния преди 7 години
Паламуда и чернокопа са вкусни рибоци, ама един мазен, мазен ,пържен шаран си е по добре.
7
1
 
11
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Доообре.Кеф ти риба,кеф ти паламуд.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цените не падат под 1 лв.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина тази есен рибата уби всичко във Варна. Толкова едър чернокоп на 5-6лв е мечта. Дано и догодина да се повтори това. Зарадихме фризира за тази зима.
4
3
 
24
 
! Отговори
Така е597 преди 7 години
Бойко е виновен.Какво ще правим толкова паламуд ?Не мажем да го изядем.А и на комшийте не можем да го продаваме защото си имат , също като тока от Белене.
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
четвърта версия : доста талибени се издавиха на път за европа,и паламуда има какво да похапва.
2
24
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
всичко зависи от цената ще минем и без риба както го правим 27 години
1
3
 
24
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ на ГЛАДНО преди 7 години
Две за Лев...цени народни.