Диагностицираха мигрант от лагера в Харманли с малария

В града се проведе протест заради центъра "инкубатор на зарази"
20 ное 2016 19:42,
34

Снимка: БТА

Мигрант от лагера в Харманли е диагностициран с малария и се лекува в инфекциозното отделение на университетската болница в Пловдив, пише bTV.

Чужденецът вече е излекуван и предстои да бъде върнат в бежанския център съвсем скоро.

Още по темата

В България през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая на малария, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, от които 8 бежанци, сочи информация на сайта на Министерството на здравеопазването.

Маларията е заразно заболяване, което се причинява от 4 вида маларийни плазмодии. Източник на заразата са болните хора и паразитоносителите. Заболяването се проявява с малариен пристъп (температурна треска), повтарящ се през строго определен интервал от време.

В продължение на две седмици от Агенцията за бежанците уверяваха хората, че в лагера няма хора с диагностицирани заразни заболявания.

Според хората в Харманли обаче в бежанския център върлуват различни зарази, за които държавните институции мълчат. Затова и днес те излязоха на масов протест. Хората се опасяват най-много от заразите, които могат да пренесат мигрантите – краста, лашмайниоза и въшки.

Протестът на жителите на Харманли прерасна в шествие, което спря пред бежанския лагер, който хората наричат "инкубатора на зарази".

Протестиращите дадоха срок от три дни  лагерът да бъде поставен под карантина и поискаха оставки в държавната агенция за бежанците. Те заплашиха с гражданско неподчинение и блокади на пътища.

Във Варна днес също излязоха на протест срещу незаконното нахлуване на мигранти в страната.

Протестиращите поставят пет основни искания, сред които охраната на границата с военна сила, анулиране на издадените неправомерно статути, достоверни процедури за доказване на произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искрено се надявам че слухът че имало и ПРОКАЗА е преувеличен
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11:хмпреди 12 часаЗначи краста и в България сме си имали постоянно!Тя не е много заразна.За да се заразиш с краста трябва или да спиш със болният или да носиш дрехите му!Малария имахме по няколко случая годишно - предимно от идващи от Африка работели там българи!И двете болести се лекуват,така,че няма страшно. - лекуват се ако някой прояви желание да те лекува ...
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ебола няма спокоѝно
20
0
 
14
 
! Отговори
Циник до социопат преди 7 години
Да се допускат ли....? Колко още? И колко години? 30 000 000 ? 60 000 000? 100 000? Ти ли ще ги храниш? Всеки следващ - е един в повече! Европа трябва да последва примера на Австралия - НИТО ЕДИН - НЯМА РАБОТА ТУК!!! ЕВРОПА НЕ Е БЛАГОТВОРИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ С ИДЕАЛНИ ЦЕЛИ! БЕДНИ , БЕЗРАБОТНИ, БОЛНИ, СОЦИАЛНО СЛАБИ СИ ИМАМЕ С МИЛИОНИ! ТОВА НЕ Е КЬОР СОФРА - ТА ДА ХРАНИМ ВСЕКИ АФРИКАНЕЦ, АФГАНИСТАНЕЦ, ПАКИСТАНЕЦ И не знам още какъв "...станец" БАСТА!!!!!!!
19
1
 
42
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Амуджи , и тарамбуки - къпят се - само когато завали дъжд ( в държавите им веднъж на 100 г.) Спят с кучетата , козите, и овцете - да се топлят! Такива атомни инженери и мозъчни хирурзи носят всякакви зарази със себе си!
18
0
 
40
 
! Отговори
застава преди 7 години
да се възстановят гранични войски
17
5
 
31
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
Хората са го измислили...някъде през 1941г. едни такива обеззаразители, където са карали заразените с влакове.
16
2
 
39
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Благодарете на групата за еничарство на Република България, герб
15
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А СПИН, хепатит, сифилис носят ли? Гледам ги как се мъкнат с ромки по лъвов мост,като им писне да плащат за *** *** ще почнат да дърпат от улицата.Справка:Швеция ръст на изнасилванията 400%.
14
1
 
41
 
! Отговори
Пита преди 7 години
Дали си е платил осигуровки те за. 5 години
13
1
 
30
 
! Отговори
Меркела Ходжала преди 7 години
А вие кво очаквате? Носят, Носят бежанците болести и българите ще толерират с вируси непознати...
12
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички Центрове незабавно трябва да бъдат завинаги закрити и всички пришълци незабавно екстрадирани кой от където е дошъл.
11
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз като отида на лекар първо ме проверяват дали съм здравно осигурена
10
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз считам, че трябва да проявим човечността. Но в известни граници на национална сигурност... Тези центрове трябва да бъдат контролирани 24/7 от държавни служби.
9
1
 
22
 
! Отговори
до хм преди 7 години
Ми кат няма страшно дано ги лепнеш и двете на куп та шакам в успокоителя а я *** светни как с ме с тероризтитие и те ли са редовни и безопасни по нашите земи утко
8
56
 
1
 
! Отговори
хм преди 7 години
Значи краста и в България сме си имали постоянно!Тя не е много заразна.За да се заразиш с краста трябва или да спиш със болният или да носиш дрехите му!Малария имахме по няколко случая годишно - предимно от идващи от Африка работели там българи!И двете болести се лекуват,така,че няма страшно.
7
1
 
33
 
! Отговори
до редакцйката преди 7 години
Ви що чакате ората да си легнат че утре са на бач и тогаз пускате тес ужасии а няма за какво да му пазите дъто на БАЙ.Х той си тръгна не разбрахте ли или още сте по инерция или таино се надате пак да ви уиножда редовно преминете от пропаганда към информиране моля страшното отмина ТРЪМП спечели
6
4
 
16
 
! Отговори
до 3-ти преди 7 години
Нито една партия не е българофилска.Особено пък БСП.Откакто съм завършил и започнал да работя точно от БСП бял ден не видях,защото съм безпартиен!От двете-ГЕРБ и БСП ГЕРб са смокове,а БСП са сложна кръстоска между черна,зелена мамба,габонска отровница и нашенски усойници и пепелянки.Това е една мафия в която отделните кланове воюват помежду си .Георги Марков,Луканов са все жертви на някой от клановете.Неслучайно Радев го предупредиха един час след краят на изборите!БСП е вредна за страната ни!
5
2
 
50
 
! Отговори
Кучанов преди 7 години
ТАКТИКАТА Е ЯВНО НА ЧАС ПО ЛАЖИЧКА ПО НЯМА СА УСЕТИ ПЪРВО ВСИЧКО Е НАРЕД ЗДРАВИ СА НЯМА ТАКВОС НЕЩО ХОП ОНЯ ДЕН ШУШУ МУШУ АБЕ САМО СА КРАСТАВИ ДНЕС И МАЛАРИНИ УТР ЛАИШМАНИОЗНИ СЛЕТ ЧЕТИРИ ДНИ ЧУМАВИ ПО НОВА ГОДИНА СПИНЯВИ *** ДА ЕБ ПДЛЯ РИ ЩЕ ПЛАМНЕМ И ЩЕ ИЗГОРИМ ЗАРАДИ ГЛУПОСТИ ТЕ НА БАЙ.Х
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vargСъс *** ли, палавнико??? Сега ще дам линк към твоята страст.