Болници източили над 800 хил. от НЗОК само за 9 месеца

Отчитали неизвършена дейност, несъществуващи болести
43
Болници източили над 800 хил. от НЗОК само за 9 месеца
Снимка: Булфото, архив

14 болници, които са проверени, са източвали пари от НЗОК от началото на годината.

Сумата, за която става въпрос и е получена неправомерно, е 817 хил. лв., съобщи зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков.

Още по темата

Парите ще трябва да се връщат, след като експерти от Централното управление на НЗОК са констатирали редица нарушения. Периодът на проверките е януари - септември 2016 г.

Болниците са отчитали несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от НЗОК, отчитана е неизвършена дейност и др., посочи Шарков.

По думите му проверките са установили и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им.

След въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември се отчита спад в броя на хоспитализираните пациенти в сравнение с първите 15 дни на предходния месец, посочи Шарков и обясни, че НЗОК ще трябва да плати с 15 млн.лв. по-малко за първите две седмици на ноември.

"Безспорно е, че ефект от пръстовия идентификатор има", каза още Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво като го констатират? Да сте чули за някой осъден, че източва здравната каса? Всички са се оплели като свински черва, никой не иска да спре източването, само ни мътят главите с мерки, за които предварително знаят, че няма да проработят, пръстови отпечатъци и какви ли не глупости. Ако бяха направили електронна здравна карта, в която да се записва всичко, свързано със пациента, можеше да има някакъв контрол, ама не искат. Или поне да бяха осъдили няколко... за очи...
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРАДЛИВИЯ КОЛЕКТИВ НА МЕДИЦИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ НЕ Е СПИРАЛ ДА ТОЧИ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА И СЕГА.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А политическите партии колко източиха-милиони...................
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 31 Бе те ,,братята,,и в една Държавнаа не внасят,та ако ще да има още 100каси,ти мислиш ли че ще внасят в ,Частните,А и там цените как мислиш че частника ще ти взима по 10стотинки на ден вноска Задраве:
31
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изблещения наркоман Москов, мутренската *** още ли не е в затвора ?
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко до 10години ,няма да има доктори в провинцията.80℅са на възраст около 60години.В София ,Пловдив ..и др големи градове положението с лекари и сестри е подобно..
29
1
 
10
 
! Отговори
Деси преди 7 години
Неонатологията на "Марчин дом" източват яко НЗОК.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай пускайте и конкурентни каси, да видим какво ще точат, тогава всичко ще стане 5 пъти по- евтино. Ама явно няма интерес някой.
27
4
 
19
 
! Отговори
пешо преди 7 години
Явно москов не е толкова луд, колкото го изкарвате, ама късно ще се сетите. То да си комунист не е като да имаш акъл.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМА ОТ ТЕЗИ ИЗТОЧЕНИ ПАРИ НАЛИ ЗНАЕТЕ КОЙ СЕ ВЪЗПОЛЗВА : БЯЛАТА МАФИЯ ,ЗА БОЛНИТЕ ОТ ХЕПАТИТ С ПАРИ НЯМА ЗА ЛЕКАРСТВА НО ЗА ЛЕКАРИТЕ ИМА И ТО ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ ,ЗАЩОТО ТЕ СА С "ДВА ЖЪЛТЪКА "
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 25Бай Х. Ауууу ,а пък аз си мислех че ще напишеш че това ставало в Русията,а то в Германията.Я сега се вдигни и *** в Германията с твоите осигуровки от 20евроцента на ден да се прегледаш и лекуваш у немско,прииии Неееееемсссскиии докторрр.Ако въобще си осигурен?
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз затова на Дофтор не ходя.Кат ме заболи нещо-ходя на автомонтьор или в най лошия случей на баячка.Всичко ми познаават:-):-)
23
0
 
21
 
! Отговори
здраве преди 7 години
източването на Здравната каса е националнто предателство и трябва да бъде наказвано с затвор
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как докторите да не гепят, като имахме премиер Гепач на Републиката. Той продължава да трупа милиарди и да се кълне, че няма нищо общи с офшорки. И кой му вярва, никой. Само факта, че Хамериканците му прибраха от една сметка в Саудитска банка 480 милиона долара говори много. Него никой не проверява, над него Господ. И по веригата надолу който се докопа до властта краде до полуда. И докторите знаят колко и как, здраве в това, всеки дава за да е жив. Докато не обесят десетина доктора ще се краде!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен това не е новина.Това е резултат от сбърканата система.Когато отида на доктор виждам явна незаинтересованост за моите болежки и как по-бързо да ме отпрати от кабинета за прегледа който вече съм заплатил доволно скъпо. А това че ме боли тук и там било нормално за средна възраст.
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В частната очна болница НИколай Чудотворец гр.Варна всеки пациент насочен с направление от личен лекар е съветван да си направи операция на перде на окото и да си доплати консуматив,-леща в порядъка от 400 до 2000лв,а след преглед от друг очен лекар се оказва,че нужда от операция и перде няма,но бизнеса върви.....
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Племето си е родено крадливо! Имах един колега който ако не си вземеше нещо за вкъщи вечерта неможеше да заспи. Но неговото краднене не ощетяваше никой просто човека си вземше нещо от завода за сън въпреки че нямаше да му свърши някаква работа. Дакато сегашните айдуци не си играят на дребно а на едро до милион.С такова племе айдушко нито държава ще имате нито някога ще станете държава. Ще живуркате като последните мизерници докато света свърши а с него и вие!
18
0
 
7
 
! Отговори
от ясно по-ясно 2 преди 7 години
В доболничната помощ контролът е по-лесен, защото там се отчита всяко действие поотделно, вместо комплекс от действия, обединени в "клинична пътека", която е я изпълнена, я не, но се плаща накуп, стига болният да е приет и изписан по нея. И изобщо няма нужда от пръстови отпечатъци, защото всеки издаден документ се отчита на момента, на самият пациент се дава в ръцете и няма как да се изпълни без негово участие.
17
1
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Българския лекар очевидно работи по добре с химикала отколкото със скалпела.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
малко, но от сърце, ще стигнат ли да покрием шарковите машинки за отпечатъци