2-ри януари, може би!? Край на дългите празници и отработването

На изпроводяк кабинетът решава за разместването на почивките
Обновена: 22 ное 2016 15:13 | 22 ное 2016 10:44,
39
2-ри януари, може би!? Край на дългите празници и отработването
Снимка: flickr

Край на сливането на почивните дни и отработването в събота внася в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

На изпроводяк кабинетът ще разгледа промяната в Кодекса на труда, която цели да се прекрати практиката – почивните дни да се разместват от Министерския съвет.

Ако промяната влезе в сила до края на годината, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен.

Още по темата

Законопроектът за промени в Кодекса на труда предвижда отмяна на наложилата се практика – Министерският съвет всяка година да размества почивните дни през годината.

Според социалното министерство ефектите от сливането на празници са противоречиви и по-скоро негативни. Сред мотивите за промяната са нарушена комуникация в реално време между бизнеса, институциите и други партньори в чужбина, защото почивните дни по календар се разминават в различните държави.

Други аргументи са нарушаване на работата на финансовите институции, забавяне на плащания и нерегламентирано полагане на извънреден труд.

От Министерството на труда и социалната политика посочват още, че се намалява продължителността на седмичната почивка, тоест има един вместо два дни, когато се отработва съботата, Резултатът от това е по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място.

В мотивите на законопроекта се посочва още, че се цели гарантитане на равен брой работни дни през всяка календарна година и избягване на работата в събота.

Така ако парламентът приеме промените и те влязат в сила от Нова година, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, защото е понеделник. 6 май обаче се пада в събота и няма да има дълъг уикенд.

Останалите празнични дни се падат в средата на седмицата или в петък и при тях също няма да има допълнителни почивни дни през следващата година.

Така при приемане на новите правила през 2017 г. ще се почива извънредно 16 дни. В тях влиза и Великден, който по Кодекса на труда се празнува 4 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
3
 
! Отговори
гърчзавасдънаци преди 7 години
Събота да е работен ден.Работният ден да е десет часа,почивките двайсет минути и трийсет секунди.Ама общо.Неделя полагане на извънреден труд задължителен доброволен безплатен в чест на патрона и партията.Празници.....няма тков нещо.Отпуските пет дена ако са болни.Поданиците.За просрочване глоби в размер две , заплати.
33
0
 
5
 
! Отговори
Kicosan преди 7 години
До 35. 31 декември НИКОГА не е бил официален празник. Ако искаш провери чл. 154 от КТ. Работен ден до обяд беше 24 декември, но от средата на 90те е почивен ден. Може би и ти трябва да кажеш къде живееш.
32
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен 25, работен ден беше до обяд до края на 2005г. От 2006-та не е. Ти къде живееш не ми е ясно? ! Преди 5-6 години направиха неработен и "разпети петък" ( така за Великден станаха 4 официални почивни дни), преди това се работеше
31
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз също подкрепям този законопроект. Няма нужда от тези сливания. Да работиш по 6 дена в седмицата, щото някой си искал да си ходи на село. Ми да ходи, ама да си вземе отпуска. А не по 5 дена да не работят никакви институции и да не можеш да си свършиш никаква работа.Твърдо съм против отработването - ако ще се празува, поне да е без условия.
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не се сетиха, че трябва да има лекари и зъболекари в събота и неделя, а не да са почивка. Човек се разболява по всяко време. Дано всички тия мизерници да ги застигне съдбата която те осигуриха на българите.
29
0
 
13
 
! Отговори
стоян преди 7 години
Хора, не се палете много от статията, а вижте календара за 2017 г.Няма никаква възможност за образуване на дълги почивни дни!
28
0
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
всичко ми стана ясно...само не ми стана ясно кога ше се разбере дали 2-ри ще е почивен ден :)
27
5
 
31
 
! Отговори
Штилян преди 7 години
Тия огромни циркове с изнасянето на "софиянци" е крайно време да спрат. като искаш да сливаш работни дни и празници - взимаш си отпуска. Тя е за това. Отработването е пълна гавра и за работещите и за бизнеса, и за държавната администрация
26
0
 
5
 
! Отговори
Вижте си заглавието! преди 7 години
Решава с "щ"???
25
1
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
спрете да сменяте времето два пьти в годината каква е ползата от това упражнениеспрете фаровете да светят денонощно напьлно излишно и лобискоспрете с тези сливания на почивни дни как може по една седмица да няма личен лекарслед като има лекарства които трябва да се получат на определена дата
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наблюдател31 e raboten den
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте сега драги българи, европа и америка имат много дългове един срещу друг, кой мислите,че ще ги изплаща ? Затова не на две места ами на три трябва да работите.
22
1
 
11
 
! Отговори
Това не е точно така преди 7 години
"Така ако парламентът приеме промените и те влязат в сила от Нова година, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, защото е понеделник. 6 май обаче се пада в събота и няма да има дълъг уикенд." Според новите предложения, ако празникът е през уикенда, както 6 май е събота, следващият понеделник е почивен ден.
21
9
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Фичо, че той Е официален празник и сега. Официалните новогодишни празнични дни са 31 декември и 1-ви януари ( събота и неделя 2016 -2017). По тази логика би трябвало 2 и 3 януари 2017г. да са почивни( понеделник и вторник).За съжаление некомпетентните блогъри в този сайт объркват хората.
20
8
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Има такива тъпотии и по други държави - Албания, Косово, Русия...
19
11
 
36
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
Най-после!!! Тези *** отработвания беше време да се премахнат! Който иска да почива - да си взима отпуск. На мен писна с тези работни съботи, особено като се паднат 4 на година. Язък за почивката тогава, като след 6 дни работа си като пребит. Не съм експерт, но не знам по други държави да има подобни тъпотии.
18
1
 
17
 
! Отговори
до Златко Желев преди 7 години
я пак за..."6 май обаче се пада в събота и няма да има дълъг уикенд." веднъж уикенда включва събота - веднъж я изключва :))))
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
17, НИКОЙ НЕ Е ИЗБЯГАЛ ОТ НЕКРОЛОГА СИ, А КОГА ЩЕ ДОЙДЕ ТОЙ НЯМА ДА ГАДАЕМ
16
3
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Боко нали Ви каза да работите на 2 места,а може и на 3, да си връщате кредитите!Накрая ще цъфнете усмихнати на некролог.
15
5
 
16
 
! Отговори
някъде в Европа преди 7 години
31-и декември тук не е почивен ден. Не се сливат почивни дни, съответно няма какво да се отработва. Не се изтрезнява в понеделник, ако националният празник се е паднал през уикенда. И не е настанала някаква национална катастрофа. Икономиката се крепи някак си. Но и хората не са с нагласата, че вечно някой трябва да ги оправя, а те да го лъжат, че работят.