Искат референдум за строежите в ромския квартал на Гърмен

От "Защита на община Гърмен" днес организираха митинг
Обновена: 22 ное 2016 20:28 | 22 ное 2016 19:08, Анисия Иванова
18
Искат референдум за строежите в ромския квартал на Гърмен
Снимка: архив, Булфото

От сдружение "Защита на община Гърмен“ организираха митинг пред сградата на Общината в знак на протест срещу продължаващото бездействие на институциите по проблема с незаконното строителство в ромския квартал "Кремиковци“. Протестиращите искат провеждане на референдум.

На митинга днес обаче не се събраха много хора, а предимно представители на инициативните комитети и сдружения, съобщи БНР.

Още по темата

След физическите сблъсъци през май 2016 година, в които пострадаха осем души, държавната агенция „Национален строителен контрол“ приведе в изпълнение 13 заповеди за принудително събаряне на незаконни постройки, след което процесът спря, заради невъзможността на местната власт да предложи временен подслон на останалите без дом семейства.

Ромите от своя страна бяха категорични, че не биха напуснали квартала и общността, дори да им предложат жилища, те подадоха жалби в Европейския съд по правата на човека.

От сдружение "Бъдеще за община Гърмен", което се роди след масовия бой, са категорични, че в квартала продължава да се строи. Иван Кременлиев, председател на сдружението, е категоричен, че ромите строят тухлени къщи.

Хората са притеснени и от няколкото доказани случаи на хепатит "А" на деца от квартала, които учат в местното училище или посещават детската градина.

Четири пъти кметът на общината Минка Капитанова внася предложение до Общинския съвет за изготвяне на подробен устройствен план /ПУП/ в ромския квартал, който към момента е със статут на общинска земеделска земя, но местният парламент отхвърли предложението.

Според кмета това е единственият правилен път за решаване на проблема с 20-годишна история. Местните хора обаче са категорични, че това би задълбочило сегрегацията на ромската общност и криминализирането на етноса.

От сдружение "Бъдеще за община Гърмен“ настояват за провеждане на местен референдум, който да реши бъдещето на земеделския масив от 64 декара, довел до конфликти и напрежение. Към протеста се включиха и жители на съседното село Марчево, заедно с кмета, тъй като квартал "Кремиковци" е със статут на земеделска земя, която е в землището на Марчево.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
!? преди 3 години
Явно те са проблема ,
10
0
 
17
 
! Отговори
Ако при земетресение преди 3 години
се срути такава незаконно построена къща и осакати тези, които се намират вътре, тогава какво ще последва?
Ние, данъкоплатците, ще трябва пожизнено да им осигуряваме инвалидните пенсии.

Не може така! Каквото и да предприемат, все ни ощетяват.

№2 по-долу да не си прави илюзии, защото:
1/ Интегрира се само онзи, който сам желае да направи това.
2/ Бъди сигурен, че тези НЯМА да ти изкарват пенсията, а ще влизат нощем да ти я откраднат!А тя ще е малка, защото от нея ще късат соц.помощи за тях!
9
0
 
8
 
! Отговори
svetlio преди 3 години
От нашите продажни политици не чакайте нищо.Докато не се вземат мерки от ЕС и нашите да го прекопират от там и да не се страхуват,че ще ги смъмрят,оправия НЯМА!
И това ще стане,но ще е късно за всичко!
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BURZUM

нямам против да строят,но на собствена земя,както всички останали,с какво точно са заслужили повече права от другите хора
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BURZUM

А бе, мислителю!

Кой на кого пречи да си построи къща днес в България? Никой не пречи никому, стига да е спазен законът!

Нека да си купят парцели в регулирани квартали и да си построят там къщи, след като проектите им ъдат одобрени в архитектурния отдел на общината. Така правят всички останали.
От къде накъде ще заграбват земя, където им хареса и ще строят без архитектурен план? България е земетръсен район. Ако при земетресение рухнат такива ромски къщи, може да убият невинен човек!
6
0
 
13
 
! Отговори
Относно останалите-2 преди 3 години
Да проявят инициатива и да вземат нужния начален капитал от прословутите международни ромски фондове - това ще бъде по-разумно влагане на пари, отколкото наливането на "стипендии" в ръцете на човечета с общ успех (3.50), само за да благоволят да присъстват в средните училища. Разбира се, ромите ще трябва после да върнат тези пари на въпросните фондове, а от българската държава няма да получават повече помощи.
След като реват за права, да поемат и задължения, както всички останали бълг.граждани!
5
0
 
7
 
! Отговори
Относно останалите преди 3 години
След като в Гърмен могат да бъдат устроени само 6 семейства от това гето, останалите ще трябва да бъдат настанени другаде - например, в някой от пустеещите бивши военни обекти. Ще си стегнат със собствен труд помещенията, ако те се нуждаят от ремонт.
Как да бъдат подбрани тези бивши военни обекти? Ами там, където има свободна земеделска земя за обработване или пък околността е годна за животновъдство. Но за да започнат да се занимават с тези поминъци, ще им е нужен начален капитал.
4
0
 
11
 
! Отговори
Значи, в Гърмен преди 3 години
въпросната общинска земя може да осигури прехраната само на 6 семейства. За за има къде да живеят, ще си наемат квартири в Гърмен и ще си ги плащат, а ако желаят да си построят тухлени къщи, да си купят парцели - така, както правят всички останали български граждани, които нямат собствени жилища. Защо само за ромите да се прави изключение?!

Излиза, че в Гърмен могат да бъдат устроени само 6 ромски семейства от незаконното гето.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България има и други етноси, но те си живеят съобразно закона на страната и никой не ги чува. Тези непрекъснато са недоволни и те никога не са наясно кое е законово и кое е нормално. Не може да раждат на 12 години и държавата да не взима мерки, закона е един на всеки българин независимо от етноса. Превърнаха ги в абсолютни *** с измислените защити и измислицата с дискриминация. Който живее по правилата никой не го притеснява.
2
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам, просто трябва да интегрираме тези хора, защото те са бъдещето ни
и те ще ни хранят един ден.
1
0
 
19
 
! Отговори
Щом ги интересува преди 3 години
общинска земеделска земя, тогава да карат по закона - на всяко социално слабо семейство, което пожелае, се предоставят по 10 дка земеделска земя за обработване от общинския или държавния фонд.
64 дка - шест семейства могат веднага да започнат да ги обработват и да облекчат държавата - като си изкарват сами прехраната, няма да получават соц.помощи. Така правят безработните българи, помаци и турци, живеещи на село. Защо и ромите да не могат? Или те само обикалят и чакат да дойде време за бране?