Съседски войни на ул. "Версай": Белащица vs. Енчев, д-р Енчев!

Една история за резиденция, хотел, фабрика и много напрежение
23 ное 2016 16:00,
23
Съседски войни на ул. "Версай": Белащица vs. Енчев, д-р Енчев!
Снимка: Dnes.bg

Жителите на пловдивското село Белащица въстанаха срещу строежа на замък. Най-ощетени се чувстват жителите на улица "Версай" в населеното място, на която се намират десетки къщи и вили. Те протестират срещу инвестиционните намерения на известния здравен мениджър д-р Невен Енчев, който развива хотелски бизнес в района.

През лятото живеещите до "Резиденция Алхимика" няколко пъти излизаха на протести, възмутени от среднощните партита, шума, продължаващ до зори, и фойерверките, които съпътствали почти всеки празник в комплекса. Изпратени са серия жалби до община Родопи, прокуратурата и РДНСК.

Още по темата

Сезонът приключи, а с него и шумните купони, но не и тревогите на живеещите в района. Всъщност хората, които живеят в Белащица, са изключително разтревожени от строежа до резиденцията на известния лекар д-р Енчев.

"Екипът на Резиденция "ALCHEMIST VON GOLDENBURG" се извинява още веднъж на всички собственици на имоти в Белащица, местност "Живака" за създадените неудобства от извършваните строителни дейности. Целта ни е този район наистина да се превърне в едно райско място за отдих. Благодарим за разбирането". Този пост се появи във Facebook страницата на комплекса преди няколко седмици.

В съседство с резиденцията в момента зее огромен изкоп, дълбок около 30 метра, в който вече са забити пилони.

Какво обаче се строи? Това е въпросът, който си задават хората, избрали да живеят в подножието на Родопите. 

Информационната табела на строежа съобщава, че там в момента се извършва "Укрепване на изкоп", като разрешителното за строеж е от 15 септември 2016 година.

"С просто око се вижда, че тук не се извършва никакво укрепване, а се копаят основите за огромна сграда. Вече има поставени пилони, копае се на много голяма дълбочина", коментират хора от района.

На страницата си във Facebook от 4 месеца собственикът на сегашната резиденция рекламира новия си проект – 5–звезден хотел. 3D визуализация показва как ще изглежда новият комплекс. Пет етажа, тенис кортове, външен и вътрешен басейн, лоджии по покривите, палми и разбира се, задължителният масонски символ - пирамидата!

"Coming soon!", пише на слайдшоуто, като това вероятно успокоява най-нетърпеливите клиенти.

Съседски войни на ул. "Версай": Белащица vs. Енчев, д-р Енчев!

В община "Родопи", на чиято територия е резиденцията, не знаят за бъдещия 5-звезден хотел, защото там официално няма подобна информация. На 29 октомври 2015 година за същия имот е издадено строително разрешение за "Предприятие за биологични сладка и конфитюри и студено пресовани биологични масла". Подписано е от главния архитект на общината Атанас Недевски.

Два месеца по-рано общината е приела нова Промяна на Подробния устройствен план /ПУП/ на имота. Първоначално теренът е бил земеделска земя, а впоследствие през 2010 година статутът е променен за жилищно строителство. През август 2016 година предназначението е променено отново и администрацията позволява там да се извършва производствена и обществено обслужваща дейност.

Живеещите в съседство установяват, че до къщите и вилите им се строи фабрика едва, когато потърсили отговор от общината за огромния изкоп. През септември 7 души са пуснали жалба в Административен съд – Пловдив. Според техните юристи, не е възможно на жилищна територия да се допусне изграждане на фабрика.

Оказва се, че по напълно законен начин, имотът е разделен на няколко части, като по този начин собственикът става съсед на самия себе си. Tака, когато той трябва да иска съгласие за промяна на статут, основно трябва да събира подписи от самия себе си.

"Преди време една жена дойде и поиска нашето съгласие, като ни каза че докторът искал да построи малък цех, в който да правят сладка и масла за нуждите на резиденцията. Тогава се съгласихме. Но за фабрика и дума не е ставало", казва Мари Кюркчиян, която притежава съседен имот.

"Не желаем тук да се строи нито фабрика, нито хотел. Това е жилищна зона. Тук изобщо няма никаква инфраструктура за подобни обекти. Няма канализация и всичко ще отиде в дворовете на хората, които живеят отдолу", смята жената.

Белащенци са сигурни, че фабрика там няма да има, но за сметка на това ще изникне още един хотел, а спокойствието и уединението, търсено от тях, ще остане само мираж.

"Подложени сме на непрестанен тормоз – камиони, фадроми, шум, прах, мръсотия, а в района няма изградена канализация и не знаем как ще функционира този хотел", жалва се Наталия Иванова, която обитава къща на същата улица. Миналата седмица тя и други хора от селото са внесли три жалби в Пловдивската прокуратура.

Собственикът на комплекса се срещна с протестиращите още преди време, за да успокои страстите.

"За проблема с шума ще направим всичко възможно, за да се реши. Ние нямаме друг избор и ще трябва да работим по Закона", заяви д-р Невен Енчев.

"Случаят със строежа на д-р Енчев е класически пример за междусъседски войни", коментира казуса зам.-кметът Община "Родопи" Таня Бочукова. Тя допълни, че на практика общинската администрация е безсилна, тъй като всичко документи на д-р Енчев за строителството на комплекса са изрядни.

"Съветват го едни от най-добрите адвокати. Всичко му е изпипано, позовава се на закона", казва още тя.

Общината е отговаряла постоянно на хората, които живеят в района. "Разбирам хората, защото и аз живея на село и ако някой построи подобен комплекс, сигурно ще реагирам по същия начин", каза още зам.-кметът Таня Бочукова.

Постоянните жалби били и от двете страни. "Както те се оплакват от строителството, така и д-р Енчев пуска различни жалби за имотите им. Ние като община сме длъжни да отговорим на тези проверки", обясни още ресорният зам.-кмет.

Досега при всички проверки на комплекса от страна на общинската администрация не са откривани съществени нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
9
 
! Отговори
Елин Пелин преди 7 години
"... Па нема ли кой да палнеплевнико на кмето,да разпръсне това пустотемнило проклето."
20
1
 
3
 
! Отговори
ая преди 7 години
live and let live.Няма как да живееш без да се разбираш поне малко с хората около теб.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Взривявайте бе хора, взривявайте!!!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви имена Версай, Алхимик...точно като онзи албанец дето всичко вкъщи му е версаче. Трагедия...много пари, но лъха пошлост и ....нямам думи. Най-хубавото е че доктора още не е имигрирал от България.
17
0
 
28
 
! Отговори
Див Селянин преди 7 години
Поредния самозабравил се богаташ който се изживява като недосегаем и неуязвим докато не се появи някой превъртял луд с картечница за да докаже че и богатите също плачат.Насилието поражда насилие!
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДС, агенти, братовчери, роднини-милиционер схеми. Соцът е още тук. Последно и гласувахте за него. Така, че изобщо не ми пищете. Сами сте си виновни. Руските помещчици са ви взели черноморието, а на партията верните синове и техните протежета ще ви вземат всичко друго. Нация с толкова много сърпове и чукове стига до тук. Къде е храбрият ви летец сега да ви спаси или бизнесменката Нинова, която е добра приятелка на въпросния доктор?
15
0
 
10
 
! Отговори
един луд преди 7 години
*** проста! С всички тия тъпотии дето направихте събудихте духа на комунизма, а това вярвах е невъзможно! Скоро, много скоро ще има бесилки за такива простаци и заслепени от алчност , и не само ***! Заради тия тъпотии навремето е имало бунтове и хората са избивали графове, виконти, и са изнасилвали жените и дъщерите им...няма да избягате от съдбата си- Илия Павлов, Васил и Георги Илиев, Поли Пантев, Мишо Бирата, Емил Кюлев, Бай Миле и редица други такива индивиди.Там ще идете
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все повече започвам да се кефя, че не съм богат. Сега нямам никакви грижи, че вилата ми ще е на шумно място и язък за парите, дето съм изсипал, хахаха. Сега и "вилните" зони, ВИ-ПИ-ВЕТЕ се очертава да станат нагъчкани и шумни, като в нашата панелка, уаххахахах.
13
0
 
34
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Всеки ден някакви нови Абсурди в страната. Просто едвам мога да ги изтрая тези простотии, които се случват тук всеки ден. Колкото и да не искаме да заминем мисля, че накрая в тази клоака ще си останат Виповете, силиконките и т.н. Проста и загубена държава и народ. За какво ли се е борил Левски, Ботев...Срам.
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА ДА ИМА, МАФИЯТА СИ Е МАФИЯ
11
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в Младост в Столицата така са им разрешителните - укрепване на изход, общежитие, обществена сграда и каквото друго се сетите.Накрая изникват кооперации с по 50-100 апартамента и 10 паркоместа за всички!И постепенно зелените площи се превръщат в паркинзи а след време в нови коопераци със съмнително получени разрешителни! Естествено канализацията и инфраструктурата си е от 70-те години. Скоро ще бликат фекалии из целия квартал!
10
0
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Защо не съборите всичко за да не се карате?И без това в общината не знаят нищо ,може и ниви да се водят тези имоти.
9
0
 
28
 
! Отговори
Бобито преди 7 години
Силиконов тунинг! Мнооо яко... Вече има и силикон за мозъчен тунинг - ставаш уникално умен - готов си за най-якия джип!
8
4
 
34
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
България е уникална държава, с нейните кифли. Кифлономиката пълни личните джобове, оправя ни дереджето и бюджетя. И понеже е най-висшият стадий в човешката социално-обществена еволюция, след нея никнат високотехнологични "силиконови долини", а вече и планини хахахаххахахахаа, хахахахахаххахаа. Да ви е честито бе, белащенци, силиконови сте вече ейййййййй, високотехнологични, влязохте в 21 век със скок, с Енчевски скок!
7
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз така и не разбрах на хората там какво точно им пречи комплексът... Няма как да се построи каквото и да е по безшумен начин.
6
1
 
49
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
До Анонименне,този е невен енчев,брат на силиконовия. този се занимава с дизайн на едни кичозни мъжки обувки.веднъж беше по ТВ с такива. ОТВАРТ ! с някаква изкуствена блестяща китка цвете на мястото на връзките. с камъни ли беше...с брокат ли...абе,педерастки си бяха! ама нали изкарва пари от тях,като има балами
5
3
 
12
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
От статията разбираме, че едни хора все пак са се съгласили на строежа, нищо, че друго били разбрали, Енчев се съветва със Закона, и каквото и да направи, Закона го е казал, че може.
4
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местната власт в България не съществува. Затова и корупцията е голяма.Най развита в ЕС
3
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Д-р Енчев е наследник на старата македонска фамилия Гулденбурговски, та оттам името на резиденцията.
2
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дофтора изкарва луди пари от силиконовите кифли и сега си прави какво иска. С пари на тая територия всичко става.