За дълг от 300 лева – половин панелен апартамент за продан!

Такса "мощност" мощно ще погълне гарсониера на пенсионерка
25 ное 2016 16:07,
75
За дълг от 300 лева – половин панелен апартамент за продан!
Снимка: bTV

Преди седмица ви разказахме за един пълен абсурд: Продава се стая от гарсониера заради дълг на пенсионерка към врачанската "Топлофикация".

Още по темата

Абсурдното е, че дългът към "Топлофикация" е символичен - под 300 лв, но може да се окаже причина за продажба на имот. От топлофикационното дружество са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след като клиентката многократно е канена да си погаси задълженията.

От няколко дни пенсионерката Надка Ангелова се опитва да проумее, че вече няма да е собственик на цяла, а на половин гарсониера във врачанския квартал "Дъбника".

По думите й съдията е дошъл без предупреждение и заявил, че делото започва на 21 декември. Насрочен е и търг за продаване на една втора от идеалната част на жилището, а гарсониерата е оценена на 28 хил. лева.

Жената разбира, че ще се прости с едната стая от жилището си заради дело отреди две години, според което е осъдена да плати дълг към "Топлофикация" в размер на 295 лв.

Заедно с лихвите и таксите по делото сумата скочила на 730 лв. Заради нея гарсониерата на пенсионерката може да се сдобие със съсобственик. Това може да е всеки, който плати малко над 8 хил. лв. за едно от жилищните помещения.

Ако приемем, че съдия-изпълнителят продава хола на семейство Ангелови, съпрузите трябва да живеят в кухнята, но как съсобствениците ще ползват общите части и как ще влизат в жилището.

Съпругът на Надка Георги Ангелов е категоричен – който иска да купува, но ще влиза през прозореца, през вратата няма да го пусне да мине.

Радиаторите в жилището са свалени преди повече от 10 г. и дори топлата вода не се доставя от "Топлофикация". Преходните тръби обаче остават, а заедно с тях и прословутата такса "мощност".

"Казват ми заварено положение, това е. За какво съм се трудила цял живот и накрая сме взели една гарсониера и нея да ми я вземат. Аз се чувствам като престъпник", споделя Надка пред bTV.

От "Топлофикация" казват, че не са направили нищо повече от това, което законът им позволява. Междувременно сметките на семейството към "Топлофикация" растат заради такса "мощност" и към ноември са 500 лв.

"Това трябва да престане тоя рекет към тоя народ, който едва си купува лекарствата и преживява на ръба", оплаква се тя.

В съседния апартамент също живее длъжник на "Топлофикация". Той има неплaтени сметки за близо 6 хил. лв., но домът му не се продава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре~такса мощност е нормална. Но ако хората не ползват услугите на ''Топлофикация'' то не трябва ли да получават наем за съоръженията.които минават през собствеността им
63
0
 
39
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До shop,Не мога да се съглася с теб по следните причини: 1. Ако да речем не съм си в апартамента за известно време и не желая да го отоплям, според твоята физика трябва да плащам? 2 Ако си топла апартамента на ток или газ, комшията на парно? Защо аз трябва да плащам на него, а не той на мен? Топлообмена не е ли във всички посоки?3 Дори да приемем постановката че се възползвам от топлината от тръбите, таксата мощност е като приказката за хляба дето човек си го топли на чуждата скара.
62
0
 
41
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Ако това е единственото жилище, то не може да се продава, поне не в Америка. Да не би да имат и друго?Кредиторите имат право на запор и да чакат собствениците да продадат или умрат, но така както е е абсурд( ако е единственото им жилище)!И как па не разбрахте в Бг че масрафът ви е с пари!
61
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това вече е безобразие, тази демокрация точно не я искам........тъпотията е голяма или как да окрадем бедните по бързия начин за почивки на карибите....
60
1
 
39
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Дайте им роля в някоя тв.реклама,както направиха седин известен артист-също длъжник на Топлофикация.Защо за известните да може,а за обикновенните хорица да не може.
59
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бабата да си купи пистолет и като дойде бирника да го умери в десятката.Ама преди да дойде душманина да мине първо през Парламента
58
6
 
59
 
! Отговори
читател преди 7 години
Има десетки хиляди с аналогична ситуация.Всички плачат когато топлофикация започне да си събира дълговете.Ясно е, че щом има закон, то той трябва да се спазва, и тези знаят всичко това.А защо никой не протестира против този закон?Никой не протестира срещу енергийното робство изобщо.Защо?Защото са роби.Само в София абонатите са ~ 300000!10% да излезнат на улиците и законът е паднал.Но всеки си седи в кочинката, и се надява че ще мине гратис.
57
0
 
43
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
До крайА че жърналята не правят разлика между 1/2 идеална част от двустаен апартамент и една стая - за това какво точно да се каже?
56
1
 
47
 
! Отговори
vlady преди 7 години
В случая жилището е неделимо и длъжникът има право на 25кв.м., ЧСИ няма никакво право да продава 1/2. Също се съмнявам да има желаещ да купи идеална част в тази ситуация, освен евентуално взискателят на трета или четвърта продан, което е почти невероятно.Длъжникът по изпълнителното дело няма право да участва в публичната продан. Същото важи за ЧСИ извършващ проданта, неговите помощници и служители.
55
6
 
42
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 7 години
Малко ви е клети роби! От сега нататък и такса въздух пом500 лева на година!
54
2
 
54
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Как може да я осъдят жената, при условие, че самата такса мощност не е законна?? Ми щом сте толкова по буквата на закона какво става с тия хора, които не искат да плащат такса, защото например живеят на последен етаж и са спрели радиаторите и до тях не достига топлина?
53
1
 
57
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Нямаше ли закон да не се пипат от кредитори единственото жилище и предметите от първа необходимост? Или съдия-изпълнителят си превишава правата или има нещо некоректно в статията! Пенсионерката да вземе сега да озъди топлофикация за нематериални щети и тормоз.
52
25
 
45
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Ползваш - плащаш, така е сега, а и не само сега. Парното е такъв вид услуга, че живееш ли в топлофицирана сграда, винаги ползваш - просто такива са законите на физиката, а щом ползваш трябва и да плащаш. Аз самият плащам за два необитаеми апартамента, но като отида там под 18-19 градуса, температурата не пада, а парното не се пуска от години.
51
3
 
36
 
! Отговори
дърт преди 7 години
До Джедай МастърПри положение, че се продаде идеална част ще се намери мераклия да им иска наем или да им набута наемател.
50
1
 
77
 
! Отговори
Джо Бързия преди 7 години
Мутренски закони.Частните съдебни изпълнители са натурални мутри-някои вече ходят с охрана от 4-5 души.Пълен произвол,едва ли някъде по света има частни съдии!Нищо няма да се оправи без *** пушка...
49
1
 
52
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
За кокошка няма прошка за милъони няма закони.Гърч до дупка няма аванта за българина 420 лв минимална заплата ,то и в Албания е по висока миниалната заплата но все пак България е в ЕС !
48
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е на кого ще продаде половин апартамент Топлофикация? Гледах тоя цирк в един от сутрешните блокове и собственикът на гарсониерата си го каза много ясно ,,Продават хола аз вдигам една стена в коридора който си остава мой и собственикът на хола да влиза откъдето иска''
47
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и какво, трябва някой съсед да се намери да пише за да обясни какво е положението, защото драгите джурналисти не могат да проучат един казус преди да драскат?ама то това пък не става с copy/paste от друг сайт, трябва един телефон да се врътне, а той с пари....
46
8
 
70
 
! Отговори
Капитализъм преди 7 години
Да питам по време на лошият Соц имаше ли хора които не можеха да си платят парното
45
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
джорналисти , когати преписвате поне гледайте датата . такса мощност няма от 2 (две) години .