Находка разкри: Главен жрец водил Пловдив за сефте

Той бил наследник на тракийската царска династия на Одрисите
Обновена: 28 ное 2016 14:29 | 28 ное 2016 13:52,
23

Снимка: Булфото

Виж други галерии »

Главен жрец е бил първия управник на Пловдив. Това разкри уникална археологическа находка, съдържаща името на градоначалник №1.

Надписът на 2000 години бе открит под югоизточния ъгъл на сцената на Античния театър в Пловдив.

Първият управител на града под римско управление е пряк наследник на тракийската царска династия на Одрисите, съобщи bTV.

Градоначалникът е бил Тит Флавий Котис - главен жрец на римската провинция Тракия и по негово време Филипопол е обявен за метрополия.

Специалистите обясниха, че откритият надпис преобръща представите за датировката на Античния театър в Пловдив. Съоръжението е построено не при император Траян, както се смяташе досега, а поне 20-30 години по-рано.

Наследниците на Одриската царска династия са управлявали Филипопол чак до 4 век след Христа, а градът е влязъл доброволно в рамките на Римската империя, като съюзен град.

Новите разкрития показват, че древният Пловдив е бил най-значимият градски център в древна Тракия преди присъединяването към Рим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тит Флавии Котис. Е името на жреца . Флавии са Римска династия на братята Тито и Домициян .Как така тракииски жрец има тяхната фамилия аиде обясняваи.Династията започва от император Vespasian i Flavia Domitlia
17
0
 
0
 
! Отговори
Историка преди 7 години
Аполония Понтика е било КОЛОНИЯ . За да се обяви за колония е трябвало да наброява население от над 3000 души според законите на Елените. Какви канали и канафки .
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТУКИДИТДа, ама се оказа , че Радев е предложил, не препоръчал да се ремонт на авиониката-електрониката *** самолетите, не на двигателите.
15
0
 
0
 
! Отговори
PD преди 7 години
А всъщност проблема е, че днес е наложено схващането че РИМ = гр. Рим Италия. Последното е създадено в настоящия си блясък, "древна" архитектура и т.н доста късно. Древния РИМ=РУМ=Румелия е бил в рамките на балканския полуостров + част от ботуша. И разделянето и е не на две, а на три. И във всичко това, винаги са участвали и нашите деди. А традицията пророци да водят народа, е характерна за т.н. Траки, поради знанието, че само жива връзка с Бога, може да води към успешни бъднини
14
4
 
4
 
! Отговори
ТУКИДИТ преди 7 години
Вместо да се надлъгвате ,прочетете за изказването на министъра на отбраната Ненчев по повод ремонта на Миговете в Полша за което прокуратурата го обвинява. Тои заявява и показва документи ,че през 2014 г не друг ,а новоизбрланият в преезидент Румен РАДЕВ като командващ ВВС Е ИЗГОТВИЛ ЕКСПЕРТИЗАТА И Е ПРЕПОРЪЧАЛ РЛЕМОНТА НА ДВИГАТЕРИТЕ НА мИг 29 ДА СТАНЕ НЕ в Русия ,а в Полша. *** нещо да кажат по въпроса. И Цацарата също. Защо ли ненавиждам Доган ,ДПС и комунистическите предатели.
13
0
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
До СандоПросто няма по-голяма Майна от мене!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недоумението ти идва от непознаването на историята в детайли, изразяването в статията е исторически достоверно. ИРИ = Рим. Това е естественият наследник на разпадналата се римска империя. Жителите на ИРИ се самонаричат ромеи (римляни), а държавата си - Рим. Византия като наименование е наложено през 17-18 век, никога не е използвано от жителите на тази държава, докато тя съществува.
11
4
 
4
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
Аз не виждам какъв повод за гордост е това! Пример за успешно интегрирал се службогонец в тогавашният ЕС-Рим, днешен модел за подражание. Нищо повече. "Преклонена главица, сабя не я сече". После се дивим защо има помаци, че дори слагаме положителен акцент на това явление. Каква е разликата между Хасан Караиванов, например и Тит Флавий Котис? Никаква, вервайте ми. От това дет е бил е останало само Котис, останалото свидетелства, че е налице еничарин с име Тит Флавий, ревностен подръжник на властта на Рим. Днешният му вариант се казва Боку Тиквата в съпридружие с многобройните му сътрапезници от
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужасно заглавие!
9
1
 
7
 
! Отговори
майна преди 7 години
Като дете колко съм пикал на този камък.
8
2
 
16
 
! Отговори
Отвсякъде преди 7 години
сбъркана статия и като заглавие и като текст! Самият град Пловдив е на над 4000 години(най-старият град в Европа - какви римляни и разни други). Повече няма какво да коментирам!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как така решиха, че е от династията на Одрисите. Не се споменава да има такова нещо в надписа, пише само че е градоначалник и главен жрец на провинция Тракия. Всъщност последното и съвсем не означава, че е тракиец, а камо да говорим от кое племе е. Пак кухи сензации в стил: Божо Димитров...
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторът на заглавието е *** за сефте и такъв ще си остане...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо се крие, в същия културен пласт е открит и на поп Мартин павура от две оки чисто злато? Да не би да са го откраднали и лишили пловдивчани от ценни артефакти?
4
8
 
4
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 7 години
Долна лъжа. От сигурни източници знаем че управника е бил пра пра на нтта степен дедото на Болен ефенди. Воленидис Сидеракис. Хайде де.
3
2
 
25
 
! Отговори
Вълчо преди 7 години
Автора на статията да си скъса дипломата.
2
7
 
25
 
! Отговори
Озирис преди 7 години
А доскоро ни управляваше БУДАлай, а последователите му са будали
1
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там и тогава Лили е изнесла и един от първите си концерти.