804 - потенциално опасните язовири у нас

Все още има такива с неизяснена собственост
1
804 - потенциално опасните язовири у нас
Снимка: архив, БулФото

804 са потенциално опасните язовири в страната. Всички са проверени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от пресцентъра й.

Те са собственост съответно на НЕК ЕАД, предприятие “Язовири и каскади” – 31, ВиК дружествата към МРРБ – 11, дружествата към МЗХ - 173, поделение на МО - 1 язовир и 588 са общинска и друга собственост.

Издадени са предписания за понижаване на нивото до кота "мъртъв обем" на 115 язовира. Предписанията за подобряване на техническото състояния на язовирните стени, преливните съоръжения и основните изпускатели са 5 736.

По отношение на необходимата документация има 7 983 предписания. Срокът на предписанията изтича в края на годината, след което ще бъдат направени повторни проверки и при неизпълнение ще бъдат налагани санкции по Закона за водите.

В хода на проверките инспекторите са проверили допълнително 964 язовира, които не са фигурирали в изходната база данни, предоставена на ДАМТН от различни институции (МОСВ, Областни и общински администрации, експлоатационни дружества, собственици и други).

Все още има и язовири с неизяснена собственост, като в тези случаи се прилага Законът за водите. Все още не е възможна и идентификацията на голяма част от обектите с посочените в базата данни параметри. Има затруднения и при предоставяне на актовете за собственост от страна на собствениците, а за част от проверените язовири все още не е назначен оператор.

Отчетът е изпратен и до Върховната административна прокуратура (ВАП).

ДАМТН апелира собствениците да възложат подробно техническо обследване за язовирните стени и съоръженията към тях за установяване на техническото и експлоатационното им състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: язовириДАМТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Ехааа...и после пак ми разправяйте , че в България нямало вече нищо за крадене! Имаааа. .имааа - как да нема...Ще се "изяснят" собствениците - сигурен съм