Малкият Мустафа все още сам, все още в болницата

Подготвят детето за прехвърляне в защитено жилище
2 дек 2016 09:13,
41
Малкият Мустафа все още сам, все още в болницата
Снимка: Facebook

9-годишното момченце Мустафа Халилов, чиято съдба трогна хиляди през септември, все още се намира в Детската онкохематология на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Мустафа, който е болен от остра лимфобластна левкемия, ще продължи с лечението си поне до Нова година. Изписването му е въпрос на лекарско решение, подчерта шефката на Социално подпомагане в Пловдив Надя Танева пред "Монитор".

Още по темата

Тя уточни, че за Мустафа има издадена заповед за настаняване в Център от семеен тип, но това все още не се е случило.

"Физически детето все още е в болница, тъй като лекарите са преценили, че лечението му трябва да продължи почти до Нова година. Място в Центъра за настаняване от семеен тип му е осигурено, но когато лекарите кажат, тогава. Всичко се прави в интерес на детето”, обясни Надя Танева.

Социалните са започнали да подготвят болното момченце към прехода от болничната стая в защитеното жилище. Те вече са водили Мустафа в Центъра за настаняване от семеен тип, като са го запознали там с другите обитатели и с обстановката.

Мустафа, който през септември почти не говореше български, е вече коренно променен. Той вече не само разбира всичко на български, но и говори спокойно, което се отразило в положителен план на успеваемостта му с уроците.

По график в болничната стая с момченцето работят педагози и социални работници. Мустафа не е оставен сам, категорични са социалните.

Междувременно стана ясно, че майката на Мустафа – Джейлян, нито е идвала в Пловдив да види първородния си син, нито се е интересувала след интервютата си по телевизиите от септември за детето.

Момченцето е най-голямото от общо петте деца на майката. Тя го е родила, когато е била едва на 12 г. След Мустафа има още три деца, които в момента ги отглежда нейната майка в крумовградското село Бряговец. Последното й дете – бебе, Джейлян го дала за осиновяване още в родилното.

След това нехайната майка се пренесла да живее в Кърджали при новия си мъж, който не искал да се грижи за нейните пет деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Единственото което ми идва на ум в такъв момент е майката и бащата да бъдат разсечени на парчета. Такива хора трябва да бъдат скопявани и не заслужават този Божи дар да са родители.
33
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 7 години
За такива "майки" само кастрация ... още след първото!
32
0
 
6
 
! Отговори
генетично преди 7 години
Това момиче, родило на 12 г. е ГЕНЕТИЧНО УВРЕДЕНО>Ако държавата РБЪЛГАРИЯ не приеме ЗАКОН за такива да имат НАЙ-МНОГО 1 дете, защото ВЪЗПРОИЗВЕЖДАТ СЛАБОУМИЕ, то ще имаме МНОЖЕСТВО ЖИВОТНОПОДБНИ "български" граждани.В такъв момент в миналото КИТАЙ забрани повече от 1 дете( бедност, простотия), защотот СЕ УСЕТИХА, че населението на КИТАЙ се превръща в "МАЛФОРМАЦИЯ">И успяха да запазят НОРМАЛНО население.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е примитивизмът - секс и храна.Животните се разгонват в определени периоди.Гризачите раждат стотици мишки! Като не искат да гледат деца, да не ги раждат, но безпросветността не им дава възможност да разберат как да се предпазват.Мразя примитивността, мразя невежеството, от което деца страдат физически и духовно.Тази негова "майка", трябва да бъде подведена под отговорност и да не получава детски.Нейният мозък е само в оная й работа!Жалко, жалко!
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не го настанят в приемно семейство? А взеха децата на онази майка, уж ги е грижа. Ай стига глупости
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИНСУЛТ ИНФАРКТ РАК СВЕТАТА ТРОИЦА :D ЗА ТЯХ ВЪЗРАСТ НЯМА НИТО ПОЛ НИТО БОГАТСТВО :D
28
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безспорно майката носи вина, но детето носи ли?!?! Можеше ли то да избере къде и с какво име да се роди за да не го мразите толкова!?!България има мрачно бъдеще не за това, че се раждат повече различни от нас а защото омразата ни е превзела като народ. Утре ще сме малцинство за което мнозинството ще мери със същия аршин с който мерим днес него! Не го забравяйте ... мразещи!
27
0
 
28
 
! Отговори
За болното дете преди 7 години
държавата осигурява грижи, въпреки че майка му никога не е внасяла осигуровки. Хуманният дълг спрямо това дете не е пренебрегнат. Майчиният дълг е потъпкан, не е отишла дори да го види!Става въпрос за това, че никой не си прави труда да озапти тази вилнееща, безотговорна тийнейджърка или млада жена, която е оставила три деца при майка си /и ние им плащаме детски надбавки и други бонуси/, от петото си дете се е отказала /ние го издържаме/, а тя хукнала с друг мъж да прави още деца.Докога, бе?!
26
2
 
2
 
! Отговори
Вики до хюго бос преди 7 години
На никой не му пука ти какво НЕ би направил и май единствения, който лае по форумите си ти... И като цяло аз не виждам да имаш някакви ценности, било то европейски, било то човешки. Моля те, спести ни хейта ти. Благодаря!
25
6
 
2
 
! Отговори
хюго бос до 23 преди 7 години
Аз ти казвам АЗ какво няма да направя, ти ми говориш общи приказки. Който иска да им помага. Пет пари не давам, че някакви турци помагали уж, по твоите думи, на българи. Никой не им пречи, както и на теб. Ами да помогнат и сега- техен човек е, турчин. Да му помогнат. И вместо да дремеш тук , вдигай куфарите и отивай да помагаш на детето, компнаия му трябвала, храна, дом нямал. какво седиш тук и занзидаваш? дай пример.
24
7
 
6
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
Брей, днес. бг са ми изтрили коментара, в който казвам, че не помагам на чужденци от типа турци, цгани и прочие. Който иска да има помага, никой не им пречи да си ги вземат в къщата, но моля без да ме учат на европейски ценности към този тип чужденци. Хайде, възмУтени и огорчени, и да се върнете и да се похвалите как върви живота с такива в къщи. Щото най- лесно е да лаем по форумите и да са правим на хуманни. Аз поне не съм лицемер.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Джейлян е вече пълнолетна, но от септември досега никой не я е настанил ПРИНУДИТЕЛНО на работа, за да изкарва прехраната на децата си, значи наистина нямаме държава!Как така ще ни тръсва за отглеждане петото си дете? Деца от този етнос никой не ще да осиновява, затова е крайно време държавата да престане да приема такива деца в интернатите, ако те имат жив и здрав родител.Тази от 12-годишна е започнала да цвъка хрантутници и само един Господ знае още колко ще нацвъка, докато навърши 45-50г
22
4
 
19
 
! Отговори
До хюго бос преди 7 години
До хюго босДраги Бос, жал ми е за теб. Аз от лични наблюдения мога да ти кажа, че български турци са помагали и помагат с дарения на суми за лечението на болни деца българчета. Когато болестта дойде, тя не пита и не признава етнос и кръв.
21
1
 
11
 
! Отговори
хюго бос до 7 преди 7 години
"Не знам" се пише отделно. Марш в първо отделение!
20
6
 
9
 
! Отговори
хюго бос до 11 преди 7 години
Ами да си ходят в Турция и няма да има бунт. И какво сега? Що за глупост- дайте да не казваме истината, че да не ги сърдим щото щели да вдигнат бунт. А ако и ние вдигнем бунт?
19
4
 
11
 
! Отговори
хюго бос до 1 преди 7 години
Щяха да напиша различен коментар. Проблем ли ти е? Факт е, че не е българка и няма да бъде, защото българите не си оставяме децата , като тези човекоиди. Как пък все четем изродщини от такива малцинства?!
18
19
 
7
 
! Отговори
Иван Иванов преди 7 години
НИКОГА не бих помогнал на "същество" с такова "име"
17
5
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Всъщност знам защо ме почнахте така. Типичната ни черта на народа - друг е виновен. Дали ще са комунистите/руснаците сега, османлиите/турците сега или в случая заблудените евроатлантици - това е положението, проблемът не е в нас.
16
3
 
35
 
! Отговори
Вики преди 7 години
Ей, из.оди мръсни!!!! Детето не е виновно, че някакъв бокл.к го е родил на 12 и го е зарязал да се мъчи самичко, с тая тежка диагноза. Вие изобщо имате ли представа за какво става въпрос и тука говорим за едно детенце. Я вземете да отидете в детска онкология да видите какво означава истинска болка и нещастие... Как може да има такива 'хора', ама то който не го е минал не знае. Най-лошото е, че детето е само и няма кой да се бори заедно с него. Тежка съдба за едно дете, на никой не я пожелава!
15
4
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Не знам защо ме почнахте, че съм бил толераст, фен на евро ценностите и прочее неща, след като в мнението ми няма никакви призиви да толерираме или интегрираме когото и да било. Ако не виждате проблем в това някой да желае смъртта (или дори някакво по-малко зло) на някое дете, задето се казва Хасан, Масан или както ще да е, значи просто сте оскотяли. Няма нищо общо с простотиите на Меркел, Юнкер или когото и да е.