Парите за забавление кът: Всеки трети българин не ходи на почивка

30% не са си позволявали и излизане на по питие с приятели
2 дек 2016 07:00,
27
Парите за забавление кът: Всеки трети българин не ходи на почивка
Снимка: Архив, Reuters

Около 30 процента от българите не са можели да си позволят заради финансови проблеми събиране с приятели /или семейства/ веднъж месечно за по питие или храна, показват последни данни от анализ на Евростат за материалните лишения, които са съпътствали европейските домакинства през 2014 г.

Около 26 на сто от българите под 25-годишна възраст, други 28 на сто от работещите българи на възраст 25-64 години и над 45 процента от по-възрастните ни сънародници - не са били в състояние да се изкушат от почерпка с приятели или семейства именно поради финансов недоимък.

Пак според същия анализ около 37 на сто от българите не са били в състояние да си позволят редовна почивка или отдих отново поради финансови причини. По този показател почти всички възрастови групи събират почти еднакви проценти - младите под 25-годишни българи /38 на сто/, работещите българи /28 на сто/ и възрастните българи / 34 на сто/ - са нямали възможност за редовна почивка поради липса на пари през 2014 г.

Един от 10 европейци не си е позволявал събирания с приятели

Според анализа на Евростат - 1 на всеки 10 европейци /около 13 на сто от населението над 16 г. в ЕС/ не е можел да си позволи събиране с приятели или семейства за по питие поради финансови причини през 2014. Пак поради липса на финанси 1 от всеки 6 европейци не е бил в състояние да си позволи и редовна почивка /около 18 на сто от европейците в същата възрастова категория/.

В дъното на класацията с най-ниски финансови възможности за почерпка с приятели са били унгарците и румънците - съответно 36 на сто и 35 на сто.

Жителите на северната ни съседка са имали и най-малко финансови възможности за редовна почивка - над 56 на сто от тях са нямали пари за отдих, като зад тях се нареждат представителите на България /37 на сто/ и на Литва /35 на сто/.

На обратния полюс на тази своеобразна класация с най-нисък процент от населението с липса на възможност за почерпка с приятели или семейства веднъж месечно са били жителите на няколко страни членки на ЕС: в Швеция едва 0,8 на сто от хората са нямали възможност за финансови разходи за събиране с приятели или семейства, във Финландия - 1,5 на сто, в Дания - 3,2 на сто, в Холандия - 3,3 на сто, в Чехия - 3,4 на сто, в Люксембург 4,1 на сто и др.

Най-нисък е бил делът на хората, които поради финансови причини са нямали възможност за постоянна почивка във Финландия - едва 3,2 на сто, в Люксембург - 4 на сто, в Швеция - 4,2 на сто и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15И с гаджето така. Десет дни Гърция, Турция малко Бг почивки. Басейни, сауйни, инклузив. Да е доволна.
24
1
 
6
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Заведенията пълни по цял ден (а пък вече се пръскат по шевовете). Улиците пълни със скъпи коли (пак по цял ден). Като се обадя през март да си резервирам лятна почивка, хотелите вече заети, до кофите всеки ден изхвърлени кашони от 50+ инча телевизори. Всеки във фейса качва снимки как кара лъскави коли и ходи на почивки. Пенсионерите не спират да хвърлят пари от балконите. До кога ще пишете само глупости питам аз и отговор не чакам.... ?
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости.Заведенията са пълни по цял ден, всеки ден.
22
1
 
6
 
! Отговори
един друг преди 7 години
До 22: напълно е възможно. Пример: в нашия квартал познавам човек, които всеки ден преглеждат кофите за ***. Същия живее в гараж в един блок. Вътре е като апартамент - диван, хладилник, тоалетна (всичко се вижда като го отвори). Един ден го чух да говори по телефона как трябва да взима наема от двата апартамента, които дава под наем в блока, после инвалидната пенсия и отивал да се види с аверчетата и ще си купуват ракийка. Та така, ровенето по кофите си му е развлечение.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно тези, които обикашят кофите също са богати, но го правят за развлечение.
20
2
 
8
 
! Отговори
Есперта преди 7 години
Не може да бъде, българина да не ходи на почивка? Лъжа!Че нали чака "черния петък" да изръси хилядарките, че нали дебне промоциите от по 30%, от които после хвърля 30% от продуктите (и от парите си), нали имало "ръст на икономиката" ... Долна лъжа е, че българина е ходи на почивка, долна лъжа ... всяко лято опъва шезлонга на терасата - това не е ли почивка, при това - ол-инклузив ?!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като гледам чалгатеките пълни, пари за екстеншъни, прически, маникюри и гримове има, уиски се лее.....цигари и пури се пушат, дрешките лъскави...........за какво казвате, че нямало пари?????
18
0
 
13
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Майтапа на страна. Ама в българия най-лошото, е че народа взе много да затъпява. Масово има хора, които дори не могат да пишат правилно - говорим за обща култура. А специалисти почти вече няма - те избягаха. И в тоя ред на мисли - няма държава в света с *** народ и да имат пари. Човек за да има пари трябва да продава нещо. Едни си продават ***, други си продават здравето, трети си продават знанията. Няма ли какво да предложиш на пазара, няма да имаш и пари.
17
2
 
5
 
! Отговори
ostavime преди 7 години
A в банките 50-60 милиарда
16
3
 
6
 
! Отговори
бе, ей преди 7 години
хем не работат и пълнят кръчмите, па и на почивка! от що се изморихте бе, та да почивате!? нали и децата ви, всичките студенте по софето и всяка вечер на кръчма, виж те са се изморили, събирайте пари за осми, че гоуем празник се задава, ше се вихриме по света и у нас, ния студенти ли сме или кво, ама ха!
15
4
 
17
 
! Отговори
svetlio преди 7 години
Давайте си заплатите за наркотици,билетчета от ''национална'' лотария и т/н. и чакайте да отидете на почивка!
14
5
 
12
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Прибера се вкъщи.. сипя си едно винце, трушийка със зехтин.. После малко се погъделичкаме с жената в леглото. Ето ти забавление :D.. на другия ден пак на работа. Пием по едно кафенце с колежката. Щипнем я по дупето - ето ти друго забавление :). Повичните дни излезем някъде с приятели, понапием се - пак забавление. Какво ще му е..
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е да ама Сидни е в Австралия
12
2
 
35
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
И тая статистика не е вярна.Имам около 100 познати и приятели.Познавам и семействата им,които са работещи бедни.Не съм чул някой да е ходил на почивка в България,а за чужбина да не говорим.На почивка ходят предимно софиянци ,приватизаторите,заменкаджиите и депутатите.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости! В заведенията ходят извънземни сигурно!
10
2
 
31
 
! Отговори
Генерал Тиква преди 7 години
Аз кога управлявах Българията, всички ходиха на почивки, през ден, затова направих тез магистрали, построих блокове със санирането, щях да купя нови самолети 400 броя, всичката престъпност я бях прибрал в затвора .Обаче хората не проумяват колко им беше хубаво като ги управлявах .Е сега, щото ме свалиха и няма кой да държи небето и заваля сняг.Сестра къде съм си оставил хапчетата......
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щото сте ми зерници
8
2
 
24
 
! Отговори
ром преди 7 години
Ааа, аз пък си ходя поти всеки ден на почивка.... кът си пусна National Geographic, Discovery Channel или BBC Documentary и обикалям целия свят!!!!!Друг е въпроса, че българската ми съпруга ми повтаря - "Очи пълни - ръце празни!"Пък аз и отговаряв : Сe est la vie, МЪ baby!А, децата се смеят.Абе, и аз се смея, ама някак си ми е тъжно....
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ определено са копие на БКП но с едно което бие БКП, простотията и самозабравата на Бай ***. По времето на БКП беше достатъчно да включиш хладилника към радиоточката и всичко беше ОК. Днес обаче пускаш телевизора където Бай *** стои по 24 часа асистиран от Цецка Комонистката и Цецо Цървула. И освен пълен хладилник имаш магистрали, детски градини, пречиствателни станции, екскурзии в Гърция но няма икономика и стандарт. Но не е важно какво виждаш, важното е да вярваш на казаното от тях.
6
3
 
39
 
! Отговори
2016 преди 7 години
Каква почивка при тия чорбаджии.Само софиянци и ограничен брой бизнесмени могат да почиват.Нали всички магистрали са за тях.Провинцията с 600 лева заплата не мисли за почивки.