Версия "саботаж" е най-малко вероятната в Хитрино. Защо?

Бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев пред Bulgaria ON AIR
12 дек 2016 15:44, Анисия Иванова
22
Версия "саботаж" е най-малко вероятната в Хитрино. Защо?
Архив: Булфото

Теориите за инцидента в шуменското село Хитрино са много - от саботаж и тероризъм до вина на машиниста и проблеми с инфраструктурата. Основната и най-често споменавана версия обаче си остава високата скорост.

Бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев е на мнение, че всички тези версии са правдоподобни донякъде, особено, когато става въпрос за превишената скорост. Според него обаче това може да бъде и фалшива посока.

"Външна намеса и изобщо свързана със състоянието на железопътната инфраструктура, за мен е най-малко вероятно", каза Кръстев в предаването "България сутрин".

Той обясни, че, ако влакова композиция се движи в една права посока, може да се движи и със 100 км/ч., стига трасето да го позволява, мотрисата да може да го изтегля и да няма никакъв проблем.

"Но в това населено място (Хитрино бел. ред) се навлиза с 40 км/ч, а не със 70, 80 или 100 км/ч.", подчерта бившият министър. "Цялата композиция тежи 1650 тона, това е страшно много маса", настоя той.

Запитан как ще оцени реакцията на държавата, Кръстев посочи пред Bulgaria ON AIR, че ако става дума за действия след възникналия проблем в Хитрино, това, което се е направило, е адекватно спрямо ситуацията. По думите му въпросът обаче е каква превенция има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това министерство отдавна трябваше да е закрито! Такова жювотно нема никъде по света - министерство на транспорта информационните технологии и съобщенията!
17
1
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Откъде се извъди такъв жп специалист бе? Напрежението на контактната мрежа у нас е 25000 волта, 50 Hz. Както във Франция и Русия. В останалите в Европа е 16000 волта. В Чехия имат и постояннотокова контактна мрежа с напрежение 3000 волта. Още обяснения искаш ли?
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе става напечено, в буквален смисъл. Да няма спокойствие човек да си легне.
15
8
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Версия "Диверсия" е най-вероятна.Сега руснаците ще ни почнат с атентати, така както подлудиха Ердоан.
14
5
 
2
 
! Отговори
---- преди 7 години
До Дарвинкви 20кV те гонят бре, жп-то е на 6.3 и 10кV, я тичкай в час да правиш преразказ по картинки.
13
0
 
8
 
! Отговори
коментар преди 7 години
Ужасно е, да се спекулира с чувствата на хората. Вчера имаше интервю с г-н Кристиян Кръстев, което слушах лично и той не се ангажира нито с една от версиите, което е логично, защото причините могат да бъдат различни и не една. Инцидентът е повече от странен. Вероятно трябва да се установи истинската причина за скъсването на връзката между вагоните, което е довело до рязко увеличение на скоростта, поради това, че тягата се съобразява с броя на вагоните, според дългогодишен експерт - оп. товари.
12
2
 
8
 
! Отговори
Отряд преди 7 години
Партизаните са, сигурен съм. Квк така точно тощи опасен влак излезе от релсите и гръмна. Пък вие вервайте на Дедо Коледа.
11
0
 
20
 
! Отговори
-1- преди 7 години
До АнонименДруга е причината разбира се. Преди гарата има стрелки, на 90 % съм убеден че проблемът е в нея. Не може 5 вагона да минат безпроблемно и изведнъж да се скъсат задните.
10
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мафията си има държава.Почти всички работещи хора работят за мафиотски структури.Частни превозвачи,БДЖ,Митници,Банки и т.н.Затова народът и държавата обеднява за сметка на шепа хора.Затова злополуките се увеличават.Защото само парите са важни,не и човешкия живот.
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинете, но до сега не чухме мнението на нито един специалист.Следовател, криминалист, химик, физик. Малко вероятно е да останат следи, които да посочат истинската причина, а още по-малко вероятно е истинската причина да излезе на яве.Много вероятно е държавата ни, т.е всички ние , за поред път да бъдем осъдени за нещо.
8
5
 
4
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
Откачена цистерна се блъска и събаря ,електропровода до линията и жицата се усуква около цистерната и се получава волтова дъга над 20 000 волта,и действа като детонатор.
7
5
 
24
 
! Отговори
Азът преди 7 години
За какъв съботаж става дума изобщо?Съботаж ли беше когато загиваха миньори затрупани в мините до скоро.Съботаш ли са трудовите злополуки отнели живота на трудещи потънали в нищета хора изхранващи цели фамилии,и заборчлели към банки.Няма никаква безопасност за работещите с остаряла,амортизирана техника ,остарели машини и неспазване на условията на безопасност от работодателите.За тях парите им са по важни от живота на тези дето им работят.
6
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-бързо и чисто ще приключи всико за разследващите с версията за превишена скорост. Машинистите ще операт пешкира. Какво са трима пожертвани машинисти в сравнение с милионите кито трябва да се платят ако се окаже че причината е друга.
5
2
 
49
 
! Отговори
:))) преди 7 години
Някой някъде видял ли е или да разполага със снимка на ВЗРИВИЛА се или ИЗБУХНАЛА цистерна - от Хитрино де, че нещо се не връзват нещата......
4
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно това е истината-УМИШЛЕНО !Щом бързат да го отричат-има нещо недоизказано !
3
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам чувство , че нашите ще разберат , че било атентат чак когато ИД или някоя друга терористична организация поеме отговорност и качат клип как точно са взривили влака.Друг шанс да разберем истината няма с такива разследващи и експерти.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми какво друго да правят джурналята?
1
8
 
51
 
! Отговори
IP преди 7 години
Отново герберски номера.Удобно ни се казва коя е най-малко вероятната версия.Айде няма нужда.