Трън скочи срещу добив на злато в "Натура 2000"

Хората научили за намерението за златодобив случайно
13 дек 2016 12:30,
16

Снимка: Булфото

Жители на Трън се събраха на протест срещу постъпило в община Трън инвестиционно намерение за мащабен златодобив в района пред Министерството на околната среда и водите.

Жителите на общината са силно притеснени от очертаващата се перспектива, която би нанесла трайни и необратими щети върху природата и здравето на жителите в района.

"Доказаното наличие на уран на място, на което се предвижда добив на руда от открити рудници, изграждането на две хвостохранилища и обогатителна фабрика на проектоконцесионна площ от 20 кв.км., не може да не тревожи хората, които обичат родния си край", смятат протестиращите, цитирани от Булфото.

По думите им богатият на природни дадености и с широк потенциал за развитие на биоземеделие, животновъдство, различни форми на алтернативен туризъм, лов и риболов Трънски край рискува да загуби истинските си ценности и да се превърне в обезлюдена пустиня след края на рудодобивния проект.

"Голяма част от инвестиционните намерения се намират в регион, част от "Натура 2000", казаха още хората.

Основателното безпокойство идва и от факта, че доскоро намеренията за проекта са били скрити от населението, а хората са научили за тях случайно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Павел Колев преди 7 години
ей хейтърчета, не забравяйте, че без добив на мед няма да има как да плюете по форумите, защото няма компютър без медни жици и елементи, няма и смартфон. ако държите да живеете природо съобразно идете в някоя пещера и си общувайте с димни сигнали. по целия свят минната индустрия е в основата на местната икономика. и не всички са като ковачки. идете в асарел, идете в челопеч, всичко е европейско не ами на световно ниво
12
0
 
6
 
! Отговори
... преди 7 години
Епа спомням си аз за една друга такава златна мида дето дадохме на една канадска фирма за добиване на злато! Оказа се че тия ора ше вземат десетки милиарди долара от добитото злато а за БГ оставаха някъде към 100 милиона долара! Епа тогава онова ГУИНО царя им я даде! Сега да видим това *** пазача на ГУИНОТО цар а именно тиквата дали ше даде и тая мина! Ама докато няма ОБЕСЕНИ от нас власт имащи, както имаше такива в Румъния, то няма да се оправим!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ ГИ НЯМА. ТЕ НЕ РАБОТЯТ БЕЗПЛАТНО, АМА ТУК НЯМА КОЙ ДА СЕ ЗАЕМЕ.ИНАЧЕ ШВЕЙЦАРСКИТЕ СКИ-КУРОРТИ НАСИПАХА МИЛИОНИ НА ПРОТЕСТОРИ ЗА ДА БЛОКИРАТ РАЗШИРЕНИЕТО НА ПИРИНСКИТЕ КУРОРТИ.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОЩЕ ЕДНА ТАЙНА КОРУПЦИОННА СДЕЛКА НА ГЕРБАРИТЕ.
9
0
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
И кой *** ще се хване на работа в тая мина щом има уран? На оня свят пари не трябват. Само ще отровят къра тия пишман златодобивници.
8
3
 
1
 
! Отговори
Nui преди 7 години
Kakvo e tova Natura 2000?Agenti i chengeta li pak?
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бяха ли някакви канадци в Трън? Ако са от Асарел, може пък и да е по-добре. Нищо пустинно не съм видял в Панагюрище, а тъста има къща в Баня и там не са зле (освен смешните бели чешмички на чорбаджията Цоцорков). Пък държавата да си иска и своето - затуй са концесиите! Но поне българско по-се хваща от тарикатите чужденци.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1 щом Натура 2000 не можем да опазим какво да кажем за всичко останало.Тази Петкова трябва да я съдат за слугинаж към мафията .Такива щети нанесе . няма оправия В срок до 6-7 години може да се очаква добив на злато от находището "Мини камък" край Брезник. Най-новото златодобивно дружество в страната - Трейс рисорсиз", което е част от групата на Асарел - Медет" - Панагюрище, вече може да започне работа по проекта си. В края на януари компанията подписа концесионен договор
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Де ги екозащитниците?
4
0
 
16
 
! Отговори
М.Р преди 7 години
То така се започва ,случайно някой казал, случайно някои научили на пролет вече разкопано .💰💰
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
типично-отново концесия с неясни ползи за държавата и гражданите и най-вероятно гушнат масивен подкуп,няма ли край това крадене.Защо бнб не разработи тези мини,тогава всичкото злато ще е за нас
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
грабеж гарантиран от герб
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма работа като се бунтуват, и в района на гр. Сливница се бунтуваха и там е натура 2000 и кво от това я да видите как се копае усилено.