Опасни ракети и пиратки са залели пазара по Коледа

Продават ги на непълнолетни, не издават касови бележки
15 дек 2016 10:14, Петя Славова
1
Опасни ракети и пиратки са залели пазара по Коледа
Снимка: архив, Булфото

Опасни римски свещи, ракети и пиратки се предлагат на непълнолетни по столични пазари. Също така продавачи обясняват на купувачите, че римските свещи могат да се държат в ръка, въпреки че на опаковката липсва такава инструкция, пише "Монитор".

Според правилата дори този вид заря трябва да се забие в земята или да се прикрепи здраво към неподвижен предмет. Не се издават и касови бележки.

Мирослав Йотов, директор на дирекция "Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), обясни, че единственото пиротехническо изделие, което може да бъде държано в ръка, е бенгалският огън.

"Оттам нататък няма пиротехническо изделие, което да може да бъде държано в ръка", бе категоричен той.

При последната си проверка контролният орган се натъкнал на около 30 нередовни пиротехнически изделия, които веднага са спрени от продажба, а на търговците са съставени административни актове. След като пък бъде направена по-обстойна проверка на стоките, ще бъде решено дали да бъдат напълно унищожени, или да бъдат поправени и да се върнат обратно за продан.

Освен тези 30 продукта, агенцията ще проследи по веригата дали от съответните изделия са продавани и на други места. За всяко едно нарушение глобата стартира от 250 лв. до 1000 лв. в зависимост от степента на нарушението.

Йотов обясни, че видимите белези, по които може да се установи дали фойерверките са некачествени, са няколко. На първо място се следи дали е нарушена целостта на опаковката. Ако има отлепени части или самата ракета е крива, това може да доведе до попадане във високите етажи или да се наранят стоящи наблизо хора.

На всички подобни стоки задължително трябва да има и предупредителни надписи и текстове на български език върху етикета или на опаковката, за да е наясно потребителят при какви условия може да използва този продукт, както и начините за експлоатация – укрепване, запалване и безопасно разстояние.

Освен неиздаването на касови бележки и продажбата на пиротехнически изделия на непълнолетни лица, търговците предлагат на клиентите си и гирлянди, които не отговарят на изискванията за безопасност.

Част от светещата украса е с доста по-къс кабел от 1,50 м. Разстоянието от щепсела до първата лампа е около 80-90 сантиметра, което е доста под изискванията на закона. По-голямата част от търговците обаче са си взели бележки от проверките и предлагат законни артикули.

Според Йотов в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), има няколко индикации, по които може да се установи дали гирляндите са опасни.

"Те се разделят според мястото на приложението – външни и вътрешни като това задължително трябва да бъде упоменато на опаковката", заяви Йотов. Той допълни, че разстоянието от щепсела до първата лампа задължително трябва да 1,50 м с цел да има достатъчно резерв, за да не се получи отскубване и оголване на жиците.

Друго условие за външните гирлянди, които напоследък доста семейства поставят на балконите си, е, че тези лампички трябва да имат специална изолация, която да ги пази от влажна и прашна среда. Минималната защита е IT 44 и тя задължително трябва да бъде обозначена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sefte,v tozi razgraden dvor,kakvo drugo moje da se ochakva ,osven mafia,korupcia i prostotia do shia.