Късмет, чудо... Оцелели в Хитрино разказват как са се спасили

Хора са видели как изтича газ от композицията преди експлозията
16 дек 2016 07:00,
20
Късмет, чудо... Оцелели в Хитрино разказват как са се спасили
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В опустошеното от взрива Хитрино има хора, които са видели как изтича газ от композицията, след като част от нея е излязла от релсите – това разказа Ридван Муса, главен специалист “Гражданска защита” в общината пред "Труд".

Той споделя историята на бизнесмена Месут, дошъл с мерцедеса си малко преди инцидента в района на автогарата, близо до жп линията. Мъжът, който е крупен арендатор, държи и супермаркет в центъра на Хитрино. В мига на аварията Месут отива да си вземе кафе от машината и в този момент влакът дерайлира.

"Чува шума, обръща се и гледа как пада (цистерната – б.а.). Разказа ми, че видял как изпуска газ. Колата му го чакала със запален двигател. Той съобразил и се качил в нея, завил във втората пресечка. Само след 1 минута станала експлозията, но той е невредим", разказва Муса.

Спецът по гражданска защита разказва, че по чудо и с бягство от общината, която е точно пред дерайлиралата композиция, се спасил и дежурният там Неджат Фахредин.

"Чул шум и помислил, че идва от повреден климатик в сградата. Втурнал се да проверява и се качил на IV етаж. Там го сварва ударната вълна и пада от нея, но за 4-5 секунди се освестил и хукнал надолу към втория етаж. Излязъл от прозореца", разказва Муса.

В Хитрино още се чудят как е оцелял в срутената си къща и 23-годишният полицай Борислав Марков. Домът му бил на първа линия, близо до влака, но отпред имало двор. Стените на стаята, където спял, буквално се срутили върху него. Други пък обясняват, че този щастливец е пропаднал чак в мазето. Едва намерил процеп да диша и е спасен. Майка му и брат му са в болница.

Почти същият огромен късмет е имала Айше Джера на 32 г., която била сама у дома, разказва съпругът й Ертан, който благодари на Аллах, че не е останал вдовец. Двамата са семейство от година, още нямат деца. От 9 години той работи в чужбина, за да създаде дом и да се оженят.

Във фаталната утрин съседен калкан спасил неговата къща от ударната вълна, а брат му отишъл и извел булката. Само след минути жилището се подпалило от вятъра, който донесъл пламъци от съседните постройки. Покривът бързо рухнал и унищожил всичко.

"Не, не искаме фургон. Лятото е жега, зимата студ. Аз в Англия съм живял в такова нещо, а тук температурите са още по-ниски… Благодаря на държавата, но си искам къщата и по-скоро да се накажат виновните", откровен е Ертан.

А един от най-сърцатите спасители - Стефан Стефанов, който вадил и живи, и мъртви с пожарникарите, сега живее с двете си деца при приятел в шуменското село Панайот Волов. Съпругата му Лиляна е отишла на планова операция в Плевен.

"Животът ни се раздели на две – преди и след 10 декември. А на някои свърши тогава…", казва Стефан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
истината преди 7 години
Човек от себе си и от съдбата си не може да избяга.Но когато трагедията е от стари релси, висока скорост и пр., кого да виним ? Човек причинява гибелта на други хора. И ако и този път виновни няма, предлагам целокупно да станем мигранти, тъй като държава липсва.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига сте цедили новини от нещастието на хората.Когато има нещо за съобщаване, напишете го. Всички медии са се превърнали в мародери
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И друго нещо, каза се че има изтичане запалване на пропилен. Всеки пожаникар би трябвало да е наясно, че пропилен не се гаси в вода и всеки трябва да е с противогаз.Пропиленът е токсичен, значи версията със запален пропилен отпада, всички бяха само с каски и заливаха с вода.
14
1
 
11
 
! Отговори
Живко Марков.Лил.Фр. преди 7 години
Първият коментар беше че всички в селото са спяли освен които са на работа .Сега съчинения по картинка кое от кое по сълзливо и сополиво.Хайде стига.Търсете виновния терориста.А не прах в очите.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И все пак тия хора, не знаят ли, че дори вярата в Мохамед не им разрешава да лъжат. Не се ли страхуват от Аллах?
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 11И това в 5.30 сутринта в тъмното :-)?Та той едва ли е видял, че това е цистерна в уплахата си, да не говорим за "изтичащата", газ която и вие първо сте помирисали? Вероятно сърцето е било в гащите му от уплаха. Ако изобщо е бил там де ;-).На мен ми допада как се намериха и "свидетели", щом потрябва :-)!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да изтича на мястото на изтичането обледява. Може да се вижда като бял дим ако е пропан бутан. Другото е че пропан бутана е по-тежък от въздуха и се натрупва в ниското. Как изтеклият газ, който се е натрупал се е взривил. Цистерните не са се взривили. Изтеклият газ е взривен. Как?
10
1
 
9
 
! Отговори
do 11 преди 7 години
Газа се вижда как изтича ако е в големи количества! Лично аз съм спирал и предупреждавал шофьор на камион, който превозва газ, понеже изпускаше по време на вдижение в магистралата, от десетки метри почна да ми миреше много на газ и след като настигнах камиона видях, че изпуска и то яко. Човека отби и спря и веднага предприе мерки, явно имаше авария в мястото от където се зарежда самата цистерна...
9
1
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Аз може би съм тъпичък, *** как изглежда течащ газ по темница?
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как изглежда изтичащ газ и как това се вижда в тъмницата в 5:30 часа?Вие виждате ли газта ако ви изтече от бутилката?
7
6
 
6
 
! Отговори
Коце кмета преди 7 години
Хубаво е, че има още малцинствени представители като Борислав и Стефан...
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фактите са 10млн.от нашите данъци за 10 къщи и те няма да са като хората Някой пак ще забогатее на гърба на нечия трагедия.Не пращайте смси, а идете и даите дирекно в ръцете на пострадалите
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма взривила се цистерна. Възпламенил се е облака от изтеклия газ във въздуха, затова цистерните са обгорели отвън, но са здрави.
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И друго нещо не по-малко странно има в обяснението и на двамата. Версията, че влака е дерайлирал, поради скорост, се сблъсква със сериозен проблем. Точно преди гарата има два завоя, пред гарата е почти прав участък ;-), отворете Гугъл и вижте, ако скороста на влака е била висока влака е щял да дерайлира там. Ако пък е била скъсана релса как така почти цялата композиция е минала върху нея и чак последните 7-8 вагона дерайлират ???Накратко, че нещо понамирисва е сигурно,ама едва ли е цистерната.
3
0
 
32
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Колко удобно да излъже . Властта крие нещо сигурен съм. Не е експлозия от цистерната . Нека я покажат. За какви ни взимат нас
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.е. ако разбирам правилно, следва да има взривена цистерна, нали така :-)?Ми покажете я тая цистерна тогава, къде е проблема? Във финалната фаза на взривяването , която не трае една минута цистерната се взривява подобно на граната, т.е. следва да има осколки от цистерната по сградите ???
1
0
 
34
 
! Отговори
Ел преди 7 години
Може и да греша,но ми се стори,че пожарникарите и други лица в епицентъра на взрива, са без противогази!?Шофьорът на извозващата платформа -също!А жителите не се допускат в селото!?Освен това,арендатора видялл изтичащ газ от цистерната преди тя да е паднала на релсите т.е.пробивът в нея е направен още преди падането-може би от извънземно!?Много въпроси останаха без отговор-някои неща се крият,но докога?Истината винаги излиза наяве!