1000 собственици на частни гори у нас искат да ги продадат на държавата

Първите такива процедури вече са на финален етап
5
1000 собственици на частни гори у нас искат да ги продадат на държавата
Снимка: архив, БулФото

Собствениците на частни гори у нас са над 650 хиляди. Тази година са подадени 1113 заявления от желаещи да продадат горите си на държавата, съобщи Ели Величкова – държавен експерт в МЗХ, пред БНР.

Държавата обаче не може да отговори на всички желаещи да продадат горите си, предвид отделените около 700 хиляди лева за това, така че тези 1113 заявления не са малко, каза още Величкова.

Министерството на земеделието и горите е на финален етап по първите процедури на закупуване на частни гори и към момента има над 100 сключени сделки от шестте предприятия, като две от тях са напълно приключили с оформянето на документите и сделките. Това са Югоизточно държавно предприятие и Южноцентрално държавно предприятие - Смолян.

Има и критерии, на които трябва да отговарят имотите - дали граничат с държавни горски територии или не, изпълняват ли специални функции, каква е самата площ на имота.

"Сделки с площ на имотите над 5 хектара изобщо не се сключват, като и най-малките имоти, под 1 декар, също получават минимум точки – 0. Имотът да изпълнява специални функции означава – водохранни, около хижи, против ерозия… Специалните функции са регламентирани по закона за горите. Такъв имот е предпочитан", обясни Величкова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: МЗХгори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кога ще започнат да плащат данък за горите си, както е по цял свят?
2
0
 
6
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Явно няма какво да ги правят
1
0
 
15
 
! Отговори
маче преди 7 години
Въпросът е : Защо искат да ги продадат?