ОмбудсМая срещу централизирани покупки за Хитрино

Ще събуди подозрения защо точно тази фирма, точно този магазин
17
ОмбудсМая срещу централизирани покупки за Хитрино
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Близо 2 070 000 лева са събраните средства за шуменското село Хитрино от благотворителната кампания на БЧК в помощ на пострадалите. Това стана ясно по време на първото заседание на Обществения съвет, който ще разпределя парите в помощ на селото.

Още по темата

Председатели са омбудсманът Мая Манолова и председателят на БЧК Христо Григоров, припомниха от пресцентъра на обществения защитник. 

Около 1 млн. лева от общата сума са постъпили по банков път, а 1,03 млн. лв. - чрез есемеси.

160 000 лева ще отидат за топъл обяд за четири месеца за пострадалите хора в Хитрино.

На заседанието е обсъден и въпросът как и по какъв начин да се заделят и предоставят пари на хората за обзавеждане и електроуреди.

"Аз съм против централизираната покупка на ел. уреди – хладилници, печки или други домакински пособия, защото това винаги поражда подозрения, защо точно тази фирма, защо точно този магазин или тази верига. Хората имат нужда от определени уреди и вещи в собственото си жилище. След конкретна оценка ще се определят средни цени за обзавеждане и парите ще бъдат разпределени от Националния обществен съвет", обясни Манолова.

По думите й, помощта от кампанията на БЧК може да стигне до хората от Хитрино по най-бързия начин, за разлика от средствата, които се отпускат от ЕК и от правителството, за които се иска повече бюрократични процедури.

"Общественият съвет може да бъде по-гъвкав и да се отзове на конкретните потребности от момента, в които бъдат заявени от хората. Като Национален обществен съвет по дарителската кампания  ще работим в тясна връзка с местния обществен съвет на с. Хитрино, който се ползва с високо доверие сред хората  и е избран на тяхно общоселско събрание", посочи още омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Нас преди 7 години
40000 лв на месец това са приблизително 1200 на ден за 600 700 човека не са много!
11
0
 
2
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Подкрепям мнението 11 комисия в широк кръг от местни хора без обвързаности с политици и партии!!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а не буди ли подозрение ЗАКОНа ванко 1 който ТИ прокара ????гнусно същество
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте парите на Мая и създайте комисия от 50 човека местни пострадали селяни - нека те да ги разделят-така ще е най-честно-никакъв кмет,община,фирми
8
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Повече признание ще имате ако настоявате за преизчисляване на пенсиите спрямо мин.раб.заплата.Съотношението новоотпусната пенсия и мин.раб.запл. в годината на пенсиониране трябва винаги да е = на съотношението пенсия тази година и мин.раб.заплата тази година.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
160 000 лева ще отидат за топъл обяд за четири месеца за пострадалите хора в Хитрино. Не знак кой и усвоява тези 160 хиляди ама тези хора сигурно само филета с манатарки и черен хайвер май ще ги хранят за да похарчат тлкоз пари........аххх забравих , черният хайвен се срвира студен,...
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва само фирми платили на Мая да учасват
5
0
 
7
 
! Отговори
Пенка от Шишенци преди 7 години
Дайте парите на кмето. Он познава ората и знае кой какво че сака . Па и да не се отплесне некой луксозни ремонти да прай оти другите че завиждат.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой ще реже лентичка на откриването на обновеното село. Надявам се че няма да е онзи ***, който ще се похвали и с нашите пари, като негов принос, които сме дали като дарение.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох що народ се облизва. Да видим с 10-те млн. евро от ЕС и 10-те млн. лв. от бюджета какво ще стане. Дано поне 10% да останат за пострадалите.
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Мая! Разумна, справедлива, отговорна за наболелите проблеми на хората. А какво свърши предния омбудсман, освен ?
1
9
 
15
 
! Отговори
Посетител преди 7 години
Мая- Премиер