Откриха 15-то огнище на птичи грип в страната

Въведени са ограничения за справяне с вируса
30 дек 2016 17:23, Красимир Ангелов
3
Откриха 15-то огнище на птичи грип в страната
Снимка: Булфото, архив

Констатирано е 15-то огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Още по темата
Заключението е направено от Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването, което се е проведе в сградата на Българска агенция по безопасност на храните.

В Щаба участват представители на Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност. От 16 декември (датата на първото подозрение) са констатирани 14 огнища на Инфлуенца при птиците при домашни стада от пет административни области на страната – Видин, Враца, София-област, Пловдив и Монтана. Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол, където бяха намерени мъртви две чапли.

Поради констатирани огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в Областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването беше взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус един километър около констатираните огнища.

Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на Инфлуенца, отчитат още от Министерството на земеделието.

От там посочват, че всички хора, които имат контакт с болни птици, трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици в районите на Дуранкулашко езеро - област Добрич; абленски езерен комплекс - област Добрич; Варненско- Белославски езерен комплекс - област Варна; резерват Сребърна - Област Силистра; комплекс Калимок - области Русе и Силистра; комплекс Беленски области - област Плевен; Рибарници Мечка - област Русе; Поморийско езеро- област Бургас; Атанасовско езеро - област Бургас; Бургаско езеро - област Бургас; Комплекс Мандра-Пода - област Бургас; Комплекс Стралджа - области Бургас и Ямбол; Язовир Овчарица - области Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен; Язовир Малко Шарково - област Ямбол; Язовир Огоста - област Монтана; Рибарници Орсоя - област Монтана и язовир Пясъчник - област Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
От дълбоката провин. преди 7 години
Това се очаква правителството няма работа и ходи от град на град пръска зараза .Съботира др. Румен Радев разбирай бсп.
1
2
 
5
 
! Отговори
Dr.Oh-Boli преди 7 години
Ами това се очакваше. С мизерията в която се гледат животните по частните домове!