Плевнелиев иска за ЧНГ силна България в силен ЕС

"Щастието и демокрацията не са крайна спирка, а начин на пътуване"
1 яну 2017 07:45,
111
Плевнелиев иска за ЧНГ силна България в силен ЕС
Снимка: архив, Булфото

"Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад", каза президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение по повод настъпващата 2017 година.

По думите на държавния глава копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение.

"Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички. Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото националният идеал "за чиста и свята Република" няма как да бъде постигнат", настоя държавният глава.

Той припомни, че днес ще отбележим десет години от присъединяването на България към Европейския съюз – "едно безспорно историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата: "Да бъдем равни с другите европейски народи".

"Днес България е коренно различна спрямо годината, в която започнахме своя европейски път", посочи президентът Плевнелиев, изброявайки икономически и социални постижения като нарасналия брутен национален продукт и увеличените средства за образование, за пенсии и социални политики.

"Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа", отбеляза той и добави, че България е надежден съюзник в НАТО, доверен партньор в ЕС, добър съсед и приятел с всички в региона.

"Осъзнаваме, че кризите – независимо дали е миграция, тероризъм, финансова или друга, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да противостоим. Само заедно можем да бъдем фактор на глобалната сцена", заяви президентът.

Затова, по думите на държавния глава, всеки, който тръгне да изолира България в тяснонационалните граници и работи за слаб и разделен Европейски съюз или позиционира България като нестабилен, пасивен и проблемен член в периферията на съюза, не работи за постигането на националния идеал.

"Нека вървим по избрания от будителите и възрожденците път към Европа, достойно, с високо вдигната глава", призова той.

"Щастието и демокрацията не са крайна спирка, а начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява всекидневно и от всеки. Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни", посочи държавният глава.

По думите му е добре да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности.

В заключение Росен Плевнелиев пожела Новата година да донесе на всички българи, където и да са те по света, здраве, мир, надежда и благоденствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още ли не се е махнал?
52
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вчера едно дете ме пита какво е льольоами ето това и му показах Росенчо
51
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не го гледах, защото нямаше да го издържа. Ама като гледам коментарите май пак се е олял. Не очаквах от него друго освен оливане. И господарите му също в последно време се оливат.
50
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преццедентът Плевнелиев е примерза държава в която начело са дърдорко и нарцистичен *достоен за учебницитеи пример никога повече да не правим такава грешка
49
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За поредна година гледахме речта му на изключен звук, не ни се слушаше политическата латерна. На 3 пъти го включвах и изкючвах само за да чуя "европейския съюз... НАТО...европейския съюз". Хората са се събрали да празнуват, не им се слуша за политика, а тоя *** тръгнал да ги облъчва с опорки и промивки на празника...
48
2
 
47
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Трябва да му признаем ,че комунистическото отроче и комсомолско секретарче успя да обедини всички мислещи българи срещу себе си и гербавите . Никога по-вече комсомолец и мутра на власт.
47
37
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Смел и безкомпромисен в борбата му срещу злото... - много наши сънародници от него научиха истината за "братушките"...
46
0
 
20
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До КапиталистГовориш за комунистите дето сега са първи капиталисти нали?В такъв случай съм съгласен да ги "изчистим" в буквалния смисъл.
45
10
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
51, много назад се връщащ, тогава защо Първанов с два мандата не ни поздрави?
44
2
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
До КапиталистТе и капиталистите сте комунисти,бе !!!
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ренде, а защот бившият български президент Петър Стоянов не ни поздрави, ами се скри!
42
24
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 7 години
За всичко са виновни комунистите. България сега трябва да скъса с комунизма и да изградим стабилен капитализъм и тогава ще живеем като богати капиталисти. Затова трябва да се изчистим от остатъците на комунизма!
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кризите, които са в ЕС ще останат, а други ще дойдат." Жан-Клод Юнкер.
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС скоро ще се разпадне.
39
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко човеченце ... Не може да се каже "личност", защото не е.
38
3
 
24
 
! Отговори
Бакърят преди 7 години
Още малко търпение ....
37
5
 
29
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 7 години
А защо не спомена за Косово ,където неговите приятели накълцаха цяла държава на парчета а за Крим говори нагаждачески произлязъл от БКП семейство .*** ,мразя го заради изказванията за братска Русия.
36
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Теглих му една дългосвиреща и спрях звука на тв. За много години българи! Бъдете живи и здрави!
35
3
 
37
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
Никога преди не е имало толкова политически насочена реч срещу Русия.Тоя за щяло и нещяло си дрънка нещо по тая линия - дали има причина или не - няма значение.Много жалка и слаба реч, личеше си, че някой по-едър от него му я е написал и разпоредил да прочете.Щом в един такъв момент го обръща пак на политика да говори... работата зле...
34
2
 
24
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
как хората се съобразяват с теиз абсурди!!! защо ччовек който всички го плюем и говорим че е * да е пред екраните и пред държавата в новогодишна нощ! така и няма да се научи този селянин къде е могъл да отиде и какво е могъл да направи начело на България!Честита Ви Нова Година драги читатели - пожелавам ви единство здраве и благополучие! Смехът да ви води към щастието и с късмет да преуспявате напук на всички тези които искат да ни затрият и да ни погубят!Успех!