2016-а: Пет родилки под 13 години в Сливен

8 бебета са проплакали през януари, 5 са на момичета под 18 г.
36
2016-а: Пет родилки под 13 години в Сливен
Снимка: Булфото, архив

209 непълнолетни и малолетни момичета са родили в болницата в Сливен през миналата година.

За 2016 г. 1287 общо са били ражданията, съобщи д-р Таня Праматарова, завеждащ Отделението по неонатология към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" пред БТА.

Още по темата

Родилките под 18 години са били 209, от тях под 13 години са пет, 24 са били на 14 години, 34 - на 15 години, 59 са били на 16, 87 – от родилки са били на 17 години.

Сливен е регион с концентрация на ромско население, посочи д-р Праматарова.

"Те обикновено раждат на малка възраст, като в следващите години имат още деца. Организмът на тези малолетни родилки не е готов напълно да износи бременност и от това се получават преждевременни раждания", посочи тя.

Сливен е регион с голям процент на преждевременно родени бебета, за миналата година процентът им е бил близо 15 на сто.

Над 80 на сто от преждевременните раждания са именно от малолетни родилки от ромски произход.

Както стана ясно вече първото бебе, родено през 2017 година в МБАЛ-Сливен, е момче, което тежи 2800 грама, а майка му е на 13 години.

По думите на д-р Праматарова, детето има проблеми с адаптацията и е било поставено в кувьоз. Неговият престой в болницата ще бъде дълъг и ще струва доста.

От началото на годината в болницата са се родили осем бебета, всички от ромски произход, като пет от тях са от непълнолетни майки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им се дадат пари при подписване на документ за отказ от българско гражданство....само дето няма да се случи,но по-добре еднократно да се плати,а да се отървем от перманентна издръжка и развъд,а и от престъпността им.Скоро нещата ще излязат от контрол,защото тази каца от която лапат ние я зареждаме,а взехме много да намаляваме.....
4
1
 
4
 
! Отговори
Менгеле замислен преди 7 години
В Перу е регистрирана родилка на 6 годишна възраст, не знам ка стават тия работи, явно нещо в таза ще да е разковничето.
3
1
 
8
 
! Отговори
българопитек преди 7 години
Какво се чудите бря, така братчедите от Индия гонят 1.5 млрд, колко му е БГ да я докараме до към 15 млн в близките десетина години. Деца да има, иначе няма пари/заеми от ЕС да текът, другото сами си го направихте.
2
1
 
20
 
! Отговори
Бай ти Тоше преди 7 години
Айде хаарлия да е, таз година 5 родилки под 13 години, догодина 13 родилки под 10 години. Някои казват че имало закони, но явно закона е празна врата в полето.
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Потрес! И всичко това се приема за нормално, вместо да буди възмущение. Къде са правоприлагащите органи? Кой ще носи на гърба си цялото това бреме?