Ало, НОИ ли е? Болничният ми... и олекваш 8 лв. за разговора!

Справките на националния номер на НОИ отнемат 25 минути
3 яну 2017 07:00, Златко Желев
47
Ало, НОИ ли е? Болничният ми... и олекваш 8 лв. за разговора!
Снимка: flickr

Чиновници отговарят на импулсни телефони, като средно една проверка може да глътне около 8 лв. на всеки, решил да си провери болничния в НОИ.

В сезона на честите заболявания много хора звънят на единния номер на осигурителния институт в опит да разберат кога ще им бъде изплатен болничен или майчинство. Макар номер 0700 да е посочен като национален телефон "на цената на един градски разговор", всъщност това е уловка, обясниха експерти.

Средно 8 лв. струва консултация на потребителския телефон на Националния осигурителен институт (НОИ) от мобилен телефон. Проверка на "Монитор" показва, че чакането за свободен оператор и предоставянето на информация отнема средно по 25 минути. 2/3 от времето потребители просто чакат да се свържат с някой от консултантите в Контактния център на института.

"За да ме свържат с оператор чаках 20 минути", обясни столичанинът Радомир Николов. Мъжът, както повечето потребители, търси консултация от мобилния си телефон. Това означава, че консултацията му чрез Контактния център на НОИ ще му струва 8,96 лв.

Разговорите на телефони, започващи с 0700 от мобилни оператори се таксуват между 0,23 лв и 0,32 лв на минута. Ако потребителите звънят от стационарен телефон, обаждането е на цената на един градски разговор.

От НОИ отказаха коментар за оперирането с телефон 0700 14 802. Номер 0700 се използва и от НАП, както и няколко други важни държавни институции за подаване на сигнали или извършване на справка.

Телефонните номера от типа "0700 1Х ХХХ" представляват универсален код за цялата страна, който се използва за обаждания и справки към банки, телекомуникационни оператори, предприятия, към различни институции, фирми. Към него са включени и компаниите за битови услуги - електроразпределителни дружества, ВиК, както и застрахователи.

Малцина обаче са наясно каква е тарифата, по която се плаща за разговор към този телефон с универсален код. Мнозина са убедени, че е безплатен или на минимална стойност. Според Комисията за регулиране на съобщенията услугата е без допълнително таксуване за позвъняващия. Справки "на цената на един градски разговор" обаче означава да позвъните от стационарен номер на даден телеком към стационарен номер на същия телеком.

Позвъняването от мобилен апарат обаче винаги излиза по-скъпо и се покрива изцяло от човека, който звъни. Важна "подробност" е, че 0700 е специален номер и не попада в никакви абонаментни пакети с включени минути за разговори, независимо към кой телеком е клиентът и дори да има включени минутки за фиксирани мрежи.

Обаждането към номер, започващ с 0700, винаги се таксува и товари сметката ви - като цената зависи от това какъв е абонаментният ви план към телекома. Ако четете внимателно, всички български телефонни оператори предупреждават - включените безплатни минути не могат да се ползват за разговори към номера с добавена стойност, международни дестинации, универсални номера (като 0700) или в роуминг. Те се таксуват според тарифния план.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
PROXIMO преди 6 месеца
Има някаква светлина в тунела с импулсните номера 0700
0700bezplatnite/
40
2
 
0
 
! Отговори
смях преди 2 години
Толкова пък неграмотно писане отдавна не бях виждала, но иначе имате мнение - това е много хубаво!
Още по-хубаво щеше да бъде и ако мислехте. Някой да ви кара да звъните на тези телефони? Имейли няма ли? Винаги има и други начини, ама хайде да си плюем, пък после ще се обадим!
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А добро утро. Мнозина си мислели, че е безплатно... Ама май нямат с какво да мислят. Или не ги интересува колко е сметката им за телефон. От всички такива места, с които ми се налага да се свързвам, само за една телевизия не съм намерил друг начин освен 0700. Даже на "енергото", като им напиша по имейл, че няма ток, след 10-15 мин. отговарят, че ще изпратят хора, и не след дълго токът идва. Всички оператори имат истински безплатни номера, тях пък какво изобщо ги коментирате?
38
0
 
11
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Всеки, който си следи сметката го е забелязал това с тези телефони 0700 ... От години не звъня на такива номера. Или търся алтернативни телефони или он-лайн услуга или просто не звъня!
37
5
 
14
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
След 1989-та година власт имащите комунисти се пребоядисаха във всички цветове на дъгата за заблуда на тълпата.Без партийна книжка си оставаш мишка.Въпроса е до кога.
36
1
 
25
 
! Отговори
картечар преди 2 години
Любим виц от не толкова далечното минало:
Тежковъоръжен с картечница, нахълтва в руския парламент и изкрещява от вратата: Борис Елцин къде е!
Сички ужасени посочват единя край на залата.
Катечарят се провиква: Боря, лягай долу! и почва да стреля наред!
...
Все съм си мислел, че у нас трябва направо да почне да стреля...
35
4
 
24
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Не знам за Белгия и нейното НОЙ (правописа не е мой), но в България министерства, агенции и общините са места за осигуряване на работа на некадърните новоизлюпени демократи след 1989-та година и на техните недоразвити наследници. Двадесет % от българите произвеждат осемдесет % демократи чакат на готово и грабят. А Методи Андреев всеки знае за къде е. Dемократите и техните отрочета от 27 години ни пият кръвта като вампири.
34
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белгия няма *** като НОЙ и здравно министерство за това парите им стигат и никой няма административни проблеми.В България министерства агенции търтеи в общините са места за осигуряване на работа на некадърните бивши комунисти и техните недоразвити наследници. Двадесет % от българите произвеждат осемдесет % чакат на готово и грабят. Та др. Методи Андреев да се бори срещу администрацията . Там са комунистите и техните отрочета които ни пият кръвта като вампири.
33
3
 
30
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Всъщност НОИ е най-малкият проблем - там звънят относително малко хора. Най-често се звъни на банки, мобилни оператори и на тези за интернет и кабелна телевизия. После на фирмите за ток, вода и парно. те са на практика почти винаги частни фирми и ни надуват наистина яко сметката за телефона с безкрайното: изчакайте обаждане на оператор.
32
1
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Ефтаназия!
31
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само бомби ще решат проблема с държавните кожодери. Друг начин няма и няма да има никога ! Запомнете че и България ще бъде превърната както Сирия. До 3 години хората няма да издържат,
Това не е държава ! Това е орган за законен грабеж и насилие над народа.
30
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последната година имах взимане -даване с администрации и в по-големия град попиташ нещо и тича да се съветва с колежките , а на село ти казват "Да,да. Другата седмица ще е готово " и другата седмица отивам с документи и разписки за платени такси и все едно за пръв път чуват за моя случай.
Да не говорим , че върху една и съща скица , всеки чете нещо различно.
Пълна скръб като държавата
29
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потвърждавам статията. За едно обаждане на тези чиночнивески кожодери чакаш по 15 минути само да се свържеш с оператора и после гледаш сметка от 4-5 лв само за това обаждане. Нарочно са го направили , няма друг начин.
28
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разстрел за всеки един докопал властта с цел за да рекетира народа.
Без обяснения както направиха с Елена и Николай Чаушеску в Румъния.
Това не са хора ! Това са мр,ъсни твари ! Не заслужават въздуха на тази земя !
27
4
 
24
 
! Отговори
Писна ми боклуци преди 2 години
Призовавам никой да не плаща каквито и да е било данъци,особено социални пенсионни осигуровки.Всичко се краде от министрите
Много други уриди които са на власт.
НИКАКВИ ДАНЪЦИ НЕ ПЛАЩАЙТЕ
Като видя някои да се редят на опашка пред НАП направо ми се повръща....
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се казва държавен мафиотски РЕКЕТ над народа.
Държавата трябва да бъде закрита или бомбардираназа да не се върне отново тази *** крадлива номенклатура.
Без кръв и война няма да стане !!
25
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде във властта са назначени знаещи,можещи и опитни бюрокретени и престъпници!
24
3
 
11
 
! Отговори
wind преди 2 години
Ами специално пък НОИ освен номер 0700 има обявен и обикновен номер
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имам едни 4 дена още не са ми ги платили след 1 г и половина. Нещо лекаря не бил подал уж и аз сега още пре---н.
22
1
 
33
 
! Отговори
потребител преди 2 години
Същите са Софийска вода, Топлофикация, Техем, ВходМениджър......