Експерт от СБА: Без тол такси държавата губи пари!

Автобусни превозвачи се притесняват от въвеждането на системата
Обновена: 4 яну 2017 09:34 | 4 яну 2017 09:14, Петя Славова
76
Експерт от СБА: Без тол такси държавата губи пари!
Снимка: БТА

Докато продължава казусът с въвеждането на тол системата държавата губи много пари, заяви Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти пред Bulgaria ON AIR.

Вчера обществената поръчка за 200 млн. лева за изграждане на системата за тол таксите бе спряна от съда след жалба на участник в търга.

"Държавата има нужда от пари, за да поддържа пътищата. Тол системата, която е според изминати километри, е доказала себе си като правилния начин за събиране на такси", посочи Бондаренко.

Още по темата

Тя засегна и темата с винетките и подчерта, че ако бъдат премахнати веднага ще се върне пътният данък, а заедно с него ще имаме и тол система.

"Има случаи, когато хората си купуват винетки, за да минат 2-3 км и не е справедливо да плащат толкова, колкото други, които пътуват много. Нека винетката остане за тези до 3,5 тона, но по магистралите да има тол система", предложи Бондаренко.

Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи е на мнение, че не е задължително да се върне пътният данък. От сдружението предлагат да бъде въведена тол системата, но да няма разделение между леки и товарни автомобили.

"60% от бранша е на ръба да съществува или не. Всеки допълнителен разход заплашва транспортните фирми от фалит. Огромна част от сивия сектор ползва бусове 8+1 места, които попадат в категорията на леките автомобили. Те ползват винетка. С още една такса се облекчава "сивият" транспорт", обясни гостът.

Малинка Бондаренко се съгласи, че проблемът навсякъде е сивият сектор. Тя настоя държавата най-напред да се справи с него и то във всички сфери.

От думите на Георги Атанасов стана ясно още, че няма да има промяна в цените на билетите при въвеждането на тол таксите. Той обаче предупреди, че няма как да бъде компенсиран още един допълнителен разход и може да няма автобусни фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да има пари в хазната възстановете икономиката и загубените пазари. Не скубете хората.Че и винетка, че и тол . За една кола 1. гражданска,2 тех. преглед,3 данък в общината, 4 винетка близо = 400 лв. отделно акциза от бензина.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко вида данъци още трябва да платя за да ми се асфалтира пътя до вилата? От 50 години газим кал, а през две години данъците се увеличават.И като питам кмета все няма пари? До кога???
25
2
 
7
 
! Отговори
пътувам често преди 7 години
Сърбия -300 км -9 евро /магистрала/Хърватска 300 км -17 евроСловения -200 км -15 евро винетка/за лека кола/Италия 7.5 евроцента/кмФранция -9 цента/км
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 23 АнонименАма те товарните си плащат бе!!!Първо плащат винетки по 1000 лева на година,всеки ден зареждат в бензиностанции гориво в акциза на което е включена пътна такса,всяка година плащат и данък МПС на общините,ха да им вкараме и тол такса,че парите ги няма в хазната и трябва да се пълни!!!Що ги спирате тогава цяло лято да се движат само нощем,че да не разбиват и разрушават настилката бе!!А??Защо???И дайте отново да им идим сметката!!Ама не само на товарните и на нас ще я видят после!!
23
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде в Сърбия, Македония, Гърция, Италия и т.н. се плаща за магистралите.Тия магистрали искат поддръжка. Хората са много преди нас.Българинът искат хем да кара по първокласни пътища, хем нищо да не плаща.Няма такъв филм, другари, няма.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги вкарват! Третокласните пътища ще са безплатни. Да плащат камионите и автобусите дето трошат пътищата!
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 19не бе, хич не плащаме най-високите цени на километър път, ама нали се фен на тиквите очевидно, та пропагандата при теб си е свършила работата отма
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това 3 пъти да се плаща по различен начин за пътища може да го има само в бананова република като тази - винетки, акцизи, сега и тол такси. Жалко подобие на държава
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тол такси не се ли плащат на частните магистрали? Какво излиза, че тиквата е присвоил магистралите!
18
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До KKKЕто от такива като тебе сме на този хал. Как така прецени , че парите се крадат . Сега като караш кола по магистралите те с какво са построени с пари от проституция ли. Нещастници сте другари .
17
3
 
14
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Мафията си намира поредните способи да ни скубе чрез държавата си. Като свърши кражбата на държавната собственост, понеже вече няма такава, мафията започна да краде от еврофондовете и чрез обществените поръчки, но за тях трябват пари, а парите идват от нас хората, от нашите данъци и такси, които плащаме на държавата и съответно мафията си измисля нови и нови данъци и такси.
16
3
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 7 години
Нека има Толкова такса с но защо трябва да е частна фирма...нека държавата тегли заем и да прибира цялата печалба.. а не част от печалбата и то по голямата да остава при частната филма. ..Ето тук държавата губи и то съзнателно за да печелят фирми на политици. ..Няма какво да се лъжем фирмите са сиви с поставени лица зад които стоят министри и депутати.
15
5
 
6
 
! Отговори
KKK преди 7 години
колкото по малко се плаща на държавата толкова по добре, защото парите платени там се крадът, а другите поне се въртят в икономиката ... за *** и наркотици по добре, но не и за винетки, данъци и такси !!!
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама то и пътищата към ада са покрити с добри намерения бе!!!27 години го гледаме един и същи филм и ручаме едни и същи жабета!!!Колко бързо могат да се въведат тол-такси и за леки автомобили,а????Ами просто са на едно 5 МИНУТНО заседание на Министерски съвет разстояние!!!И после какво праим и какво трябва да ви праим????На обещания се наслушахме,на глупости се нагледахме!!!!Вдигнахте винетките с цели 30 лева и...пак пари няма,ами тирове дет по 1000 лева винетки плащат на година де им са парите??
13
3
 
16
 
! Отговори
Не е възможно преди 7 години
Да има толкова нагли... Тол Да, но за новопостроени участъци по европейссият стандарт с паркинги, хотели, тоалетни и т.нат. както е в Европа. За нещо, което вече сме платили пак да плащаме ли искат или аз не разбирам. Държавата е фалирала ама ние не го знаем още и за това са тези такси, данъци и заеми. Кой управлява последните 7-8г?
12
2
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Принципно бих бил съгласен да плащам много повече, ако моите пари наистина отиваха за поддръжката на пътната мрежа. Реалността е, че от 100 лева платени уж за поддръжка и строителство на пътища, примерно 90 лева се присвояват от мафията, а с останалите се имитира някаква дейност, най-често се развалят здравите пътища, за да може след месец-два да се ремонтират пак. Сегашните пари от винетки са поне два -три пъти повече от необходимите пари, но мафията си присвоява по-голямата част от тях.
11
2
 
14
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
Основния амортизатор на пътищата не са автомобилите, а камионите и по-специялно тези дето са далеч по-натоварени от разрешеното от закона. Дори да имаме пътища с немско качество, пак ще се рушат просто защото пътищата са проектирани за едни тонажи и по тях преминават други тонажи. Държавата като иска да направи нещо - по един кантар на всяка митница и на входа на всяка пътна артерия и яко глоби на тировете нарушители. Тогава като не харчи пари за път който не се е строшил няма и да иска пари
10
3
 
19
 
! Отговори
ИВАН преди 7 години
Значи трябва освен данък за колите,винетка,сега и тол такса ли да плащаме?Що за малоумие е това?Не стига,че автопарка е пред умиране в тази държава,а и още такси и таксички ще трябва да плащаме.Как така парите не стигат за поддържане на пътищата?Къде отиват парите от винетки и местни данъци.Някой да е дал отчет колко е взела държавата и колко е дала за поддръжка?Защото аз не съм видял такъв отчет.Докога ще търпи този глупав народ безумията на собствените си управници.
9
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКрадеца вика дръж крадеца . Другарю твоята партия БКП научи народа да краде и ти си същия , ако има от къде .
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е държава от експерти,начело с Главния Експерт на Републиката!