Ваксинираните грип ги не лови, дали?

Д-р Ангел Кунчев не препоръчва самолечение, грипът е смъртоносен
4 яну 2017 09:00, Петя Славова
42
Ваксинираните грип ги не лови, дали?
Снимка: архив, Reuters

Хората с ваксина със сигурност ще прекарат грипа по-леко, но не означава, че изобщо няма да се разболеят. Грипният вирус се изменя непрекъснато, коментира пред Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Ваксината няма да се различава от класическия H3N2, но ефектът ще е този, който няма да позволи тежко протичане и усложнение. Всъщност това е, което искаме да направим. Искаме да запазим рисковите групи - хората над 65-70 години с хронични заболявания, тъй като при тях грипът е най-сериозното заболяване, обикновено води до висока смъртност", коментира той.

За д-р Кунчев ваксината е важен фактор за справяне с вируса и не препоръчва "самолечение", което е навик на повечето българи при лекуване на грипа.

"Това, че повечето в България сме "самолечители" - на това се дължи бързото развитие на антибиотична резинстентност. Ако тези симптоми – температура, отпадналост, продължават повече от 3 дни, въпреки взетите мерки или симптоматично лечение, това е показател, че нещата не са съвсем наред. Особено ако кашлицата стане производителна - с храчки, влажна е, изпитваме затруднения - това е показател за развитие на тежка вирусна пневмония", уточни той.

Главният държавен здравен инспектор коментира и откритите огнища на птичи грип в пловдивска област.

"За хора, които не са пипали болни или умрели птици, тези които не са в непосредствен досег със заразени птици - предаването е много трудно. Нормално е по това време на годината да има птичи грип с прелетните птици - те носят новите вируси", настоя д-р Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: вирусгрипваксина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
1997 г. е първият и последен път в живота ми, когато боледувах от грип. Съвпадение ли, знам ли, но точно тогава ми беше и първата и последна в живота противогрипна ваксина.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11-При асматичен ,или алергиченпристъп и..Благодаря ви! Очаквах да напишете нещо. Той всекидневно пие фрешове от цитруси и шейкове от банани. Никой не ми е казал, че не бива. Спираме ги! Още веднъж благодаря! Бъдете здрав!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..на човек може да му бъде внушено да изитва някакво стардание, ако постоянно му се повтаря за това че той е под опасност от нещо. Правени са опити с хора, на които им е повтаряно от близки и не толкова, че те изглеждат болни, постоянно ги питат как се чувстват, поставя се под съмнение тяхната кондиция и жизненост и след определено време при част от хората се развиват симптоми.Тези факти бяха представени в книгата, която е часомт от научен труд на физиолози и психолози.Заглавието не си спомням
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една много интересна книжка, в която се обяснява силата на внушението и възникването на така наречената Вяра в събитията. За да илюстрирам кратко, само ще ви посоча уж незабележимият факт, че вирусните заболявания някак, все едно са рекламирани. Просто под привидната загриженст за предпазване на хората, за тези болести непрекъснато се пише и говори навсякъде. Постоянно текат реклами на "лекарства" по ТВ. Автосугестията е силен метод. Знам как звучи, но е доказано, че на човек може .продължа
22
2
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Намалете захарта , яжте чесън и кореноплодни в това време, сланинка, вино и докторите ДГД и се движете
21
3
 
8
 
! Отговори
М да преди 7 години
Още фактиПопитайте някоя детска учителка с дълъг стаж. Преди 20 години колко често са боледували децата и колко сега........ Разликата е няколко пъти.......Дали е съвпадение с допускането на фармацията директно при лекарите и с активното рекламиране на лекарствата
20
2
 
8
 
! Отговори
уф преди 7 години
Аз се лекувам само с бабини рецепти и е сто пъти по-добре от всички измислици в аптеките.
19
2
 
6
 
! Отговори
М да преди 7 години
Само един факт. Най качествените болести за фармацията са автоимунните където си абониран за лекарство.Диабет , астма............. Какво наблюдаваме последните години.... Огромно увеличаване на тези болести.....
18
1
 
8
 
! Отговори
man преди 7 години
"нормално е по това време на годината да има птичи грип с прелетните птици - те носят новите вируси"Ясно. Пилците са виновни. Ама аз когато бях дете, що не се заразявах от тях?
17
1
 
9
 
! Отговори
Има Капиатализъм преди 7 години
Хора съвсем просто е. Фармацевтичните компании непрекъснато като всяка капиталистическа компания се нуждае да непрекъснато нарастване на печалбите. Как се прави това.Ако хората стават все по здрави какво ще се случи с тях а ?1. Създават се нови болести. Измислят се някой болести дори не са такива но има лекарства 2. С активна реклама на лекарства се създават хипохондрици.. Най-добрите клиенти на фармацията.3. Работят за поддържане на стреса и лошата храна които гарантират болест.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен но ако за 20 години не сте имал и хрема - марш на изследвания и към нобелова награда. Отричането не е доказателство. Аз нямам нужда нищо да Ви доказвам, Вие имате нужда да се убедите във верността на твърдението ми. Сега си представете, че не съм го написал и денят Ви отново ще придобие смисъл.Да 20 години не съм боледувал от типичните за зимата вируси с хрема кашлица и температура. От други да, но от тези -не.Все ми етая дали го вярвате или не. Просто фактВсичко добро ви желая.
15
4
 
14
 
! Отговори
Дядо Добри преди 7 години
Много ми се иска да "ваксинирам" здравния министър с една коледарска....тояга,за здраве и берекет.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17Не е гледна точка, ако не се оповава на факти.Не вярвам да не сте боледувал - хремата е рино и корона вируси, грипът е инфлуенза, херпесът е...Ами, херпес. Само тези стомашни вируси, както ги наричаме, са реално бактерии. Може да не сте боледувал тежко, но ако за 20 години не сте имал и хрема - марш на изследвания и към нобелова награда. Тъй като всички сме планово ваксинирани, не боледуваме от тежките болести - полиомиелит, морбили, рубеола, и др.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЩо за безумни антиваксъри пишат в коментарите, това да не е бг мама?това е просто друга гледна точка. За всяко явление или факт има поне две гледни точки.Но пък характерната лексика, с която реагирате на твърденията на хората, говори само друго. Квалификациата "безумни" как точто не се отнасяв за Вас, въпреки че сте използвали така впечатлявщия термин РНК транскрипция.Задаването на въпроси не е безумие.))За 20 години лично аз съм боледувал ВЕДНЪЖ от вирус, пипнах го в болница.
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има само две сигурни неща - смъртта и данъците. Противогрипната ваксина не е 100 процента гаранция срещу зараза, но 100 процента спасява живот и предпазва от усложнения.
11
5
 
5
 
! Отговори
ККК преди 7 години
Джинджифилът трябва да се използва, ако не помогне, няма и да навреди. Сутрин и вечер по половин кафеена лъжичка от сух джинджифил, срува стотинки, да се вари в канче и като изстине да се добави чист български мед, а не от китайските подсладители наводнили пазара и да се пие. Хубаво би било при тези грипове да се носи предпазна маска и ръцете да се мият преди хранене. Може и да опитате със андроид приложението Z-App, там има за Хонг Конг, слагате слушалки, намаляте звука до поносимост и слушате сутрин и вечер. Също може да се молите, като се настройвате с Любов към близки и познати и съседи, д
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за безумни антиваксъри пишат в коментарите, това да не е бг мама? Как вирусите мутирали с ваксините? Те мутират сами по себе си при РНК транскрипцията, правим ваксините реактивно спрямо мутациите на повърхностните протеини. А как скачат между видовете, чрез хиляди мутации всеки ден сред популациите. Скоковете не са трудни особено при видове с подобни белодробни клетки. (Хора и прасета, прасета и птици, маймуни и хора, и тн.)
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 1Потвърждвам. Големият син е с целогодишна алергия, която разви след почти двумесечно лечение на вирусна пневмония, още като бебе, и освен това е с нефросклероза на единият бъбрек, който е напълно неработещ, в следствие на силните антибиотици. Алергията му не подлежи на контрол, от сезонна стана целогодишна за 16 години. Сега го следим , защото всички очакват да започне да прави астматични пристъпи. Не знам как да го предотвратя. В безизходица сме.
8
9
 
3
 
! Отговори
аз преди 7 години
До тоя същиятНай-добре върви на знахар.Ама там не е безплатно!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И още, как стана така, че вирусите прескочиха междувидовата бариера от птици на хора,м?