Властта като на война: 3000 снегорина срещу снега!

Всички министерства и АПИ са в готовност за снежната буря
Обновена: 4 яну 2017 17:50 | 4 яну 2017 14:50,
75
Властта като на война: 3000 снегорина срещу снега!
Снимка: архив, Булфото

Още тази вечер започва обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб, свикан в МВР заради очакваните лоши атмосферни условия у нас.

От АПИ обясниха, че на 650 места в страната ще бъдат разположени около 3000 почистващи машини.

Още по темата

Според синоптиците се очаква интензивно снегонавяване в Северна България, където снегът може да достигне и до метър. В тези случаи и при видимост под 10 метра ще бъдат затворени пътища, затова основният призив на институциите е да не се пътува в Североизточна България.

Максимално много полицаи ще бъдат ангажирани, каза комисар Бойко Рановски - началник отдел "Пътна полиция", за да бъде спирано движението в най-критичните участъци.

Готовност за действията при кризисна ситуация имат и от земеделското и здравното министерство.

"Обстановката в Айтос ни изненада и нямаше време за превенция, а сега имаме повече информация от БАН", каза министър Румяна Бъчварова.

"Усилията ни са насочени към това да се организира цялата налична техника и да бъде на разположение. Ще се работи с тясна координация с общинските власти и областните управители, на които са подготвени и дадени инструкции", допълни тя.

Бъчварова посочи, че със заповед на премиера Бойко Борисов е организиран национален щаб в МВР за организиране на работата по справяне с очакваното развитие на метеорологичната обстановка и обилните валежи.

"Щабът ще работи непрекъснато в следващите дни, поне 2 или 3 заседания ще има през деня. Ще предоставяме информация периодично, основно в писмен вид, която да бъде разпространявана сред населението", заяви тя.

"Ще следим на всеки 3 часа развитието на обстановката и ако се наложи ще правим корекции в прогнозите и мерките, които ще бъдат вземани", коментира МВР шефката.

"Гражданите ще се информират за развитието на метеорологичната обстановка и ще даваме указания за тяхното поведение в ситуацията. Опитът ни от последните случаи показва, че това е една от най-ефективните мерки за справяне с трудности", поясни тя.

На свой ред транспортният министър Ивайло Московски посочи, че са взети всички превантивни мерки - аварийни екипи от НКЖИ с фокус върху бързо възстановяване на евентуални щети върху контактна мрежа от снега.

"Имаме потвърждение от мобилните оператори, често се случва да се загубят комуникации при тежки метеорологични условия, че са дублирани всички батерии на техните станции, осигурени са агрегати на дизелово гориво със съответните химикали, за да не замръзва дизела", обясни той.

"Имат готовност за бедстващи региони да бъдат осигурени и сателитни телефони за нормална връзка", каза още Московски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За справка в изостанала бедна русия, град москва се чисти от 14000 машини
33
2
 
21
 
! Отговори
тсов преди 7 години
Бойко, приготви ли танка?
32
29
 
11
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
Може ли някой от лаещите тук червени БАУ МЯУ,да кажат едно име , което работи или е работило повече от Борисов ?????????????
31
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокича лично е изчистил снега още преди да ни е застигналВече се е подготвил за бедствието- снимал се е с танк и 2 снегорина
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живот и здраве ще видим, да не се оправдаваме пак с някакви, ,, , изненади,,,,
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно другари! Няма страшно! Баце ви е в бойна готовност. И ако все пак нещо се обърка ще повика Батман, Супермен и спайдърмен на помощ. И един съвет от мен - заложете на чаша червено вино, а за другото не го мислете! Баце е веУик едновременно е пожарникар, футбалер, партиен функционер, цвете, слънце, а довечера ще бъде снегорин. Да илядиш баце
28
3
 
33
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Колкото по-малко сняг вали през последните години, толкова повече правителството на Бойко Борисов не може да се справи със снега.
27
2
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Като за Нова година,а?
26
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някога какъв сняг падаше.... Тези за 5 санти ореваха света. Това е всяка година.
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У, де бре, чак пък толкова, като че за първи път ще вали сняг. Презастраховат се шушумигите от правителството в оставка, за да може Баце после да се изтъпанчи, че са се справили с буря, която всъщност си е нормална за зимата.
24
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Непрекъснато нови лъжи, за да се краде като за последно.
23
1
 
20
 
! Отговори
До 27 Пич преди 7 години
Не си наясно, може би си прекалено млад. Сега да се свикват разни щабове е загуба на време и ресурси. Би трябвало да има предварително подготвени планове какво да се прави в такива ситуации, с какви хора и с каква техника и в крайна сметка всеки трябва да си знае мястото и без да му казват когато вече има ситуация. Оказа се обаче че властта е напълно неподготвена, което е изненада за нас хората, които сме свикнали че се действа, а не се правят рекламни акциийки на наш гръб, както е и този щаб.
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На минус 22паля печката и до 12 не мърдам
21
1
 
31
 
! Отговори
До Пич преди 7 години
Пич,няма нужда от кризисни щабове и пи ар акцийки.Платено е предварително на едни фирми за снегопочистване на републиканската пътна мрежа и просто трябва да си свършат работата.Смешно е за 5см сняг да се вдига толкова шум.По логиката и действията на управляващите в Норвегия трябва да мобилизират армията и НАТО.
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще говорим след 24 часа, като падне снега, уж готови, уж очаквана обстановка, а после пак *** властимащите
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виваком още не е завалял снега бре аиде оправете вифи мрежите бре
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вивайом кога смята да оправи вифи мрежите за ловеч бре само на лан ли ще сме довечера
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 30-ти декември 2016 нямаше информация, че не трябва да се пътува към Бургас. Хората спазиха указанията и какво стана?!
16
1
 
16
 
! Отговори
До 24 кифла преди 7 години
Едни работят в мола, други ходят на работа....И на мен ми се иска да си седя в къщи и не само когато вали, ама не става.
15
4
 
25
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
на всички е ясно че колкото и снегорина да пуснат като греблата не са на земята няма нищо да се получи!