Властта като на война: 3000 снегорина срещу снега!

Всички министерства и АПИ са в готовност за снежната буря
Обновена: 4 яну 2017 17:50 | 4 яну 2017 14:50,
75
Властта като на война: 3000 снегорина срещу снега!
Снимка: архив, Булфото

Още тази вечер започва обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб, свикан в МВР заради очакваните лоши атмосферни условия у нас.

От АПИ обясниха, че на 650 места в страната ще бъдат разположени около 3000 почистващи машини.

Още по темата

Според синоптиците се очаква интензивно снегонавяване в Северна България, където снегът може да достигне и до метър. В тези случаи и при видимост под 10 метра ще бъдат затворени пътища, затова основният призив на институциите е да не се пътува в Североизточна България.

Максимално много полицаи ще бъдат ангажирани, каза комисар Бойко Рановски - началник отдел "Пътна полиция", за да бъде спирано движението в най-критичните участъци.

Готовност за действията при кризисна ситуация имат и от земеделското и здравното министерство.

"Обстановката в Айтос ни изненада и нямаше време за превенция, а сега имаме повече информация от БАН", каза министър Румяна Бъчварова.

"Усилията ни са насочени към това да се организира цялата налична техника и да бъде на разположение. Ще се работи с тясна координация с общинските власти и областните управители, на които са подготвени и дадени инструкции", допълни тя.

Бъчварова посочи, че със заповед на премиера Бойко Борисов е организиран национален щаб в МВР за организиране на работата по справяне с очакваното развитие на метеорологичната обстановка и обилните валежи.

"Щабът ще работи непрекъснато в следващите дни, поне 2 или 3 заседания ще има през деня. Ще предоставяме информация периодично, основно в писмен вид, която да бъде разпространявана сред населението", заяви тя.

"Ще следим на всеки 3 часа развитието на обстановката и ако се наложи ще правим корекции в прогнозите и мерките, които ще бъдат вземани", коментира МВР шефката.

"Гражданите ще се информират за развитието на метеорологичната обстановка и ще даваме указания за тяхното поведение в ситуацията. Опитът ни от последните случаи показва, че това е една от най-ефективните мерки за справяне с трудности", поясни тя.

На свой ред транспортният министър Ивайло Московски посочи, че са взети всички превантивни мерки - аварийни екипи от НКЖИ с фокус върху бързо възстановяване на евентуални щети върху контактна мрежа от снега.

"Имаме потвърждение от мобилните оператори, често се случва да се загубят комуникации при тежки метеорологични условия, че са дублирани всички батерии на техните станции, осигурени са агрегати на дизелово гориво със съответните химикали, за да не замръзва дизела", обясни той.

"Имат готовност за бедстващи региони да бъдат осигурени и сателитни телефони за нормална връзка", каза още Московски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
24
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Другари!Аз предлагам веднага да затворим всички пътища и да ги отворим на 01.05.17.Така ще покажем на всички наши критици,че сме способни да се справим със критичната ситуация.Веднъж се изложихме,да не повтаряме пак!
13
4
 
14
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Като Народен Будител ви уверявам, че това са комунистически инсинуаций и манипулаций. Нищо няма да вали.
12
1
 
13
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Защо само предизборно се работи така!!!
11
1
 
13
 
! Отговори
ловим ги у въздуха преди 7 години
Значи пак сме изтеглили някой съботно-неделен кредит, или някой набор няма да дочака пенсия.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щабът ще работи в следващите дни))))Българи, трябва да пратим агенти в Щаба на Зимата и да донесат сведения за планираните атаки. Не може така, трабва разузнаване, иначе ще загубим войната!
9
4
 
11
 
! Отговори
Ценко преди 7 години
Боко ще изчисти магистралите и пътищата, никога не съм губил вяра в теб, спасителю! Хвала теб другарю.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на бас, че нищо няма да стане. Може да ръсне 5-6 см сняг и толкова,Вече предчувствам веселбата до края на седмицата
7
2
 
19
 
! Отговори
гост преди 7 години
В София преди обяд заваля силен сняг ама Фандъкова спази указанията на ББ и прати снегорините да ловят снежинките и сега грее слънце.
6
2
 
28
 
! Отговори
Кандидатствайте преди 7 години
за рекордите Гинес-3000 снегорина едновременно карат с вдигнати гребла и имитират дейност! Никога няма да бъде подобрен.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия да не броят и снегорина-играчка, който синът ми получи за Коледа?!
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, боже, егати истерията защото е зима и можело да завали сняг! Кризисен щаб свикалиDD,това ако ни нападне некой не ми се мисли))Януари е! Старите хора наричат януари и февруари Голям и малък сечко.Ама трябва шок и уажс да сее. Требва да има паника!!!А да , какво стана с глобалното затоплане, рАботи ли?
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ще е новата зимна фотосесия на "ТИКВАТА"?Бързо да строят всички снегорини и БТРи там.Да не забравите и "баджак"- джурналистките да вземете!
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-малко снегорини, повече пързалки и снежни човеци!
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3000 снегорина, ама един друг път. Един снегорин се декларира от мафиотската фирма за почистване на няколко различни участъка. Ако са 300 снегорина, пак ще е добре.