На Йордановден: Жълт и оранжев код за лошо време

Ще има условия за поледици и големи снегонавявяния
18
На Йордановден: Жълт и оранжев код за лошо време
Снимка: архив, БулФото

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна за утрешния Йордановден.

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области, според сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян.

Вятърът ще бъде силен от север-североизток с пориви до 22-24 м/с. Ще има валежи от сняг и в Северна България ще се образува снежна покривка около 25 см, в планинските части и повече. Има условия за снегонавявания.

След обяд валежите ще отслабват. В Южна България ще има условия за поледици.

Оранжев код за опасно вълнение е обявен за морето край Добрич. Вятър ще духа от североизток, по-късно север-северозапад със скорост 20 м/с и пориви до 28 м/с. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

При оранжев код за силен вятър са възможни смущения в електроснабдяването, има опасност от летящи предмети и изкоренени дървета. Оренжевият код за сняг и лед предупреждава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Жълт код за сняг и поледици е обявен за 8 области на страната в Западна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, София - област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив.

Ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка около 20 см, в планинските части и повече. След обяд валежите ще отслабват. През нощта, в крайните южни райони ще има валежи от дъжд, които ще преминават в сняг.

Жълт код за опасно вълнение е в сила за морето край Варна и Бургас. Вятърът ще духа от север със скорост 15-20 м/с и пориви до 24 м/с. Вълнението на морето ще бъде 4 бала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ЙордановденНИМХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
чочосан преди 7 години
На някой все ГЕРБ им виновен. Доли и снега сега през зимата пак те виновни. Не разбрахте ли че сте едно малцинство дето всичко мрази. На изборите пак ще хапете дървото!
11
2
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
имаш предвид на комунистите от Герб ли
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе какво искате от зимата бе ей ние зима не виждаме за първи път абе докога ще си правите евтин пиар с народа бе абе вие тоя народ за откачен ли го имате бе герберуги
9
0
 
12
 
! Отговори
До№9 преди 7 години
Ех, колега, припомнех те ми гостуванията ми при моята уникална леля. Никога няма да забравя нейният качамак от бяла царевица /нищо общо с днешните ГМО/с домашно сирене и сладко от сини сливи. Какви погачи правеше... А баклавата и гарнирана с настъргани круши и захаросан мед. И печката бумти, топло, топло. И аз така ще завърша: "детство мое реално и вълшебно".
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без да политизирам ще кажа, че очакваното е на пълно нормално за сезона и географските ни ширини. И понеже съм човек отдавна помнещ, ще каже, че 2 градуса през януари не беше нормална температура в детството ми, както се опитват да ни убедят днешните синоптици. Вярно нямаше толкова коли и безразсъдни шофьори, но на Йорданов ден беше обичайно да е 15 градуса. И свинското и виното домашно с ръчно точените баници и благунки. Ех детство мое вълшебно и за това незабравимо.
7
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
До ЛЕЛЕЕЕ : Пич, може пък да се надигне, знаеш ли ? Я, Гражданска защита веднага да евакуира населението, заради очаквано море край Добрич...
6
0
 
8
 
! Отговори
ЛЕЛЕЕЕ преди 7 години
Морето край Добрич... Веселинке, стига де, не може да си толкова зле...
5
3
 
2
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Аз още вчера го написах. Нищо няма да вали помнете ми думата. Абсолютни манипулации и инсинуации на комунистите.
4
0
 
10
 
! Отговори
Крайно преди 7 години
време е да се въведе светлосин код при изригване на герберската простотия, комбинирана със засилена журналистическа графомания.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакаме, затаили дъх. Тиква върху МТЛБ.Баджак-джурналистиката лъска микрофони и камери.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Морето край Добрич ?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох ,аман вече с тази прогноза