Нощта на Водици е – най-магичната в годината

От най-стари времена народът вярва, че водата изпълнява желания
5 яну 2017 11:07,
8
Нощта на Водици е – най-магичната в годината
Снимка: архив Булфото

Тази нощ е нощта на Водици, една от най-магичните нощи в годината. Народът ни отбелязва този празник от дълбока древност на 5 срещу 6 януари, денят на Богоявление.

Освен на утрешния голям празник Богоявление, велик водосвет се отслужва и днес в православните храмове, информира БНР.

Великият Водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната църковна традиция. В него се възпоменава Христовото Кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на Въплътения Бог.

Велик Водосвет се извършва само два пъти в годината: На самия празник Богоявление и днес в навечерието му - на Водици.

Тази църковна практика е запазена от 5-и век. Много вярващи присъстват на Великия Водосвет, който се отслужва в храмовете след Светата литургия, за да отнесат още днес в домовете си светена вода за здраве и спасение.

Народът вярва, че тази нощ водата може да чуе желанията ни и да ги сбъдне. Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва "да чува" и да сбъдва.

За да стане това, трябва да се извърши определен ритуал.

Когато се здрачи на 5 януари вечерта, се налива вода в котле, малка тенджера или чаша. Желателно е избраният съд да не е пластмасов.

Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Съдът трябва да се хване с две ръце. Притихнете с водата, оставете я да ви усети, подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас, съветват старите хора.

След това се приберете и оставете водата под небето – да се "измълчи" и пречисти.

Малко преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата й става най-голяма. Кажете й желанието си, а на сутринта си измийте очите с нея и отпийте, съветват още старите хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
:) какво са 15 години пред няколко века
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Скоро, да!Има повече от 15 години от тогава.
5
2
 
0
 
! Отговори
ТАНЯ преди 7 години
До АнонименТИ МОЖЕШ ЛИ ДА ОБЯСНИШ НАПИСАНОТО ОТ ТЕБЕ.... МИСЛЯ ЧЕ ТАМ ТИ Е ПРОБЛЕМ
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Водата чува какво й говориш и помни. Това го откриха и японските учени наскоро.
3
0
 
3
 
! Отговори
дедо Йов преди 7 години
"От Господа твоя Бог да се боиш, Нему да слугуваш, Нему да бъдеш привързан и в Неговото име да се кълнеш"Така, така, а защо уважаеми ходите да се кланяте на разни икони, почитате светци, мощи и т.н. Аз ще ви припомня, защото християнството взаимства от "старите" религии за да спечели "езичниците", затова въвеждат свети Иван, Драган, защото народа има нужда да общува с бога на водата, на вятъра, на семейството..... Пременил се Илия, погледнал се пак в тия :)
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТ.ъ.п. си, пич! Огромната част от т.нар. "християнски" обреди се коренят в "езическите" времена. И да, радвам се, че тези обреди са се запазили с течение на хилядолетията, защото следват пулса на природата и слънцето. Същото слънце, което от векове е почитано, под различни имена.
1
36
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи глупости... Водици, горици, лъжици, тра-ла-ла...Всякакви измишльотини и измислени обреди от дохристиянски времена.Езически пpocтотии...Писано е "От Господа твоя Бог да се боиш, Нему да слугуваш, Нему да бъдеш привързан и в Неговото име да се кълнеш.", не в разни обреди, вярвания и заклинания.